logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zredukować szumy i brumienie w urządzeniach Behringer?

Farad1985 26 Sty 2009 09:00 2334 5
REKLAMA
  • #1 6055663
    Farad1985
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Witam w ostatnim tygodniu przyglądałem się uważnie urządzeniom firmy z tematu. Ponieważ posiadam kilka urządzeń tej firmy. Najbardziej interesował mnie układ zasilania. I powiem szczerze przeraziłem się, ponieważ zasilacze wprowadzają bardzo znaczne brumienie i szumy. Otórz przetestowałem tak trzy modele jakie posiadam "Procesor" Ultrafex EX 3200, kompresor bramkę Autocom MDX 1400 i korektor graficzny DEQ 1024. Ten ostatni wypadł najlepiej. A w dwóch pozostałych wina leży po stronie transformatora i kondensatorów filtrujących. To właśnie trafa wprowadzają dosyć zauważalny brum sieciowy. Poza tympojemność kondensatorów to tylko 470uF. Zdecydowanie za mało. Podłączyłem wykonany przez siebie zasilacz na trafie toroidalnym +/-15 V było zdecydowanie mniej szumów i zero brumienia z sieci. Wcześniej próbowałem dokładać kondensatorów, lecz to nic nie dało.

Co do DEQ 1024 to sprawa ma się tak że tam siedzi zasilacz impulsowy który w żaden sposób nie jest zaekranowany. Poza tym jego wydajność prądowa jest zdecydowanie za mała. Daje on Napięcia +/-15V i +5V.

Za zasilaczem nie zastosowano żadnego filtru z dławika napięcie z trafa od razu podane jest na stabilizatory z seri 78xx i 79xx które nagrzewają się do takiej temperatury że nie można ich dotknąć palcami. Poza tym zaraz za stabilizatorem wlutowane są wlutowane kondensatory o zawrotnej pojemności 470uf. które w są tak umieszczone że dotykają do wkładek radiatorowych w stabilizatorach. Więc po dłuższej eksploatacji wiadomo co z nimi będzie.
  • REKLAMA
  • #2 6055887
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 572
    Farad1985, a podobne Behringer to taka super firma....
  • REKLAMA
  • #3 6055896
    Farad1985
    Poziom 21  
    Wiesz zależy w jakiej półce cenowej. Niektóre urządzenia np. DCX 2496 sprawuje się dobrze, kolega używa i nie ma żadnych zastrzeżeń.
  • REKLAMA
  • #4 6057663
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    W domu mam DSP1000P i jest ok, ale już ULTRAGRAPG (ten starszy, bez FD) co mam go w robocie sieje jak głupi... Nie wiem o co chodzi
  • REKLAMA
  • #5 6058549
    Farad1985
    Poziom 21  
    Sieje zasilacz, pewnie już kondensatoty wyschły..
  • #6 13391481
    drut106
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ostatnio nabyłem behringer ex3200 i też po podłączeniu buczał czy szumiał, rozkręciłem go i od izolowałem gniazda od obudowy i odlutowałem uziemienie od tylnej płytki i szumu nie ma. Moja opinia na temat poprawy dźwięku jest taka że ten ultra-bass surround jakoś tam działają ale multiband to jakaś porażka (ale to tylko moja opinia). Testowałem go na sprzęcie kolumny stx pa700 końcówka mocy ads pa2150. Może jak ktoś posiada lepsze głośniki to coś z tego procesora wydusi ale na budżetówkach typu stx to jedynie trochę bas się polepszył
REKLAMA