logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować szum na wyjściach Behringer DCX 2496? Jak włączyć bramkę szumów?

Dj Dynia 16 Sty 2014 19:05 7074 32
  • #1 13184356
    Dj Dynia
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam mam mały problem dzisiaj podczas pierwszej próby na nowym procesorze zauważyłem ze jest okropne szumienie na kanałach wyjściowych (szumi sam procesor) Gain na 0 db.
    1 Jak sie tego pozbyć ?
    2 wbudowana bramka szumów jest włączana automatycznie czy trzeba ją dopiero włączyć ręcznie ? jeżeli tak to jak ?
  • #2 13185870
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Bramka jeśli jest, to trzeba ją ustawić, ale nie wiem, czy pomoże na szumy, zależy w którym miejscu toru się znajduje i który element toru szumi najbardziej...
    Pierwszy raz do czynienia z tym prockiem miałem w niedzielę na WOŚP-ie (sprzęt znajomego, FX20 i F150 Dynacorda, pędzone Q66 górki i xti2000 basy). Tak ludzie chwalą ten procesor, ale jak włączyłem końcówki...trochę zwątpiłem. Toż to szumofon... Odłączyłem kable przychodzące z tercji (Sabine powerQ ADF4000, mimo że to raczej wyższa półka jeśli chodzi o działanie i funkcjonalność, to trochę jednak szumi), żeby sprawdzić czy to nie czasem mój EQ i stół, ale okazało się, że nie wiele to zmieniło... Wyłączyłem procesor, sama końcówka-cisza... DCX szumi i to nie tylko takim wysokim szumem jak większość urządzeń, ale i wyższym środkiem... No może i ma sporo fajnych funkcji upchniętych, ale ten szum go dyskwalifikuje jak dla mnie...
    Sam osobiście mam Ashly Protea 3.24CL, też szumi, no ale nie AŻ tak...

Sposób na szumy jest następujący, ściszyć wyjścia o ok 10dB. Ja mam tak zrobione u siebie, ponieważ używam paczek na których nagłaśniam również w domu (tri-amp) i szumy są znikome.
    Na sztuce gdzie będziesz grał "pod korek" to raczej sobie tego nie zastosujesz, bo musiał byś ekstremalnymi poziomami z konsolety wychodzić...
    Ale w sytuacjach, kiedy grasz ciszej, możesz to zastosować, jeśli w wypadku dcx-a ten manewr pomoże... Ja tego nie sprawdzałem...
    Zastosowanie bramki w tym wypadku może wywołać taki skutek (i raczej tak właśnie będzie), że w chwili otwierania się bramki będzie słychać wyraźnie pojawiający się szum... Chociaż...to jeszcze będzie zależało od głębokości tłumienia (jeśli parametr ten jest w dcx-ie regulowany).
  • #3 13186688
    Kamil 198711
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Pracuje na DCX i nie odczuwam aż tak tych szumów. Może jestem już głuchy.
    Z którego roku wyszedł twój procesor?
  • #4 13187684
    Dj Dynia
    Poziom 17  
    2 miesiące temu był zakupiony, a gdybym bramkę szumów wsadził po procesorze a przed końcówkami może wycinać tez dźwięki?
  • #5 13196756
    dr_aus
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    dcx nie ma bramki szumów. Jest tez mało szumiącym produktem, napewno dalece mniej niż praktycznie każdy mikser z podłaczonym mikrofonem. Idąc tropem marcina, ja mam podpięty na codzień i z całego systemu (estradowego o wysokiej skuteczności) najbardziej mi szumi wentylator od komputera. Często tak się objawia usterka w DCX, porównaj sobie z innym egzemplażem i ewntualnie oddaj go na gwarancji.
  • #6 13197276
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Hmm... Nie mam podstaw, by Ci nie wierzyć... może faktycznie tam była inna przyczyna tego szumu? Mikser i EQ wyeliminowałem, końcówka sama nie szumiała... Nie wiem co o tym sądzić...
    Fakt, że nie sprawdzałem czy na wszystkich wyjściach się to samo dzieje. Nie jestem w stanie nic więcej powiedzieć, nie posiadam DCX-a na codzień. Może się jeszcze inni posiadacze wypowiedzą jak to z tymi szumami jest...
  • #7 13198196
    Dj Dynia
    Poziom 17  
    Czyli mam rozumieć że mój DCX poprostu wysiada stąd te szumy ?
  • #8 13198244
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Ocena: 188
    Kupiłeś nowy, czy z "drugiej ręki"?
  • #9 13198915
    Dj Dynia
    Poziom 17  
    Powiem tak , procesor jest nowy 2 miesiące ma , ale jest tak jakby z drugiej ręki ponieważ kumpel go sobie kupił nowego , ale zrezygnował z niego ponieważ udało mu się wyjechać za granice i zapytał czy nie chce go za połowę ceny no to sie zgodziłem , ten DCX był używany tylko w domu przez 2 miesiące , dostałem go wraz z fakturą z datą zakupu więc jest nowy.
  • #10 13198948
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Dj Dynia napisał:
    Dostałem go wraz z fakturą z datą zakupu więc jest nowy.

W takim razie zgłoś reklamację.
  • #11 13203199
    Martin124
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj.
    Też mam problem z irytującym mnie szumem mianowicie racka mam wypchanego equalizerem, wskaźnik wysterowania, cyfrowa końcówka mocy American Audio XLT2500 itd. napędzam tym LDM DPD-815. Ale nie tu jest problem gdy to wszystko uruchomię i końcówka jest odkręcona jest delikatny szumek ale praktycznie nie słyszalny trzeba stanąć przy kolumnie aby usłyszeć problem zaczyna się gdy podpinam i włączam zasilanie w mikserze PIONEER DJM-400 lub gdy podpinam kontroler DENON DN MC 6000 pojawia się szum bardzo wyraźnie słyszalny (przynajmniej dla mnie) gdy nie idzie muzyka lub gdy w utworze są ciche fragmenty, czy jest możliwość pozbycia się tego jeśli tak to w jaki sposób?
  • #12 13203332
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Martin124 napisał:
    racka mam wypchanego equalizerem

- jakim?

Dodano po 49 [sekundy]:

Martin124 napisał:
    wskaźnik wysterowania

- jest to konieczne? Wrzuć zdjęcie.

Dodano po 2 [minuty]:

Martin124 napisał:
    gdy podpinam i włączam zasilanie w mikserze PIONEER DJM-400

Jakimi przewodami podłączasz mikser do korektora? Z tego co się zorientowałem, mikser ten ma tylko wyjścia RCA. Jakimi przewodami i w jakiej kolejności masz podłączone poszczególne urządzenia? Podejrzewam, że: mikser - korektor - wskaźnik - końcówka mocy.
  • #13 13203467
    Martin124
    Poziom 11  
    Zdjęcie posklejałem ze zdjęć z netu ponieważ w tym momencie nie mam jak zrobić realnego (nie chcę mi się po baterie jechać ;)) Jak wyeliminować szum na wyjściach Behringer DCX 2496? Jak włączyć bramkę szumów?

wszystko pospinane jest kablami Procab i ACCU Cable RCA w kolejności wejście na equalizer wskaźnik końcówka tylko podkreślam że to nie szumi, dopiero gdy podłącze mikser lub kontroler pojawia się szum, zrobiłem jeszcze przed chwilą test w takiej konfiguracji: przyniosłem ze strychu odtwarzacz cd stary poczciwy Denon DCD-715 dalej tak jak wyżej equalizer wskaźnik końcówka i rewelacja zero szumu jest idealna cisza i w momencie wciśnięcia play w cd ściany się trzęsą gdy w utworze są dziury zero szumów nie wiem o co chodzi czy te urządzenia muszą wnosić taki szum?
    Mikser ma tylko RCA dokładnie cała reszta ma XLR lecz pospinane jest RCA
  • #14 13203492
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Jak podłączysz tylko PIONEER-a DJM-400 i skręcisz Master na minimum, to też szumi? Tak samo kontroler DENON DN MC 6000.
  • #15 13203599
    Martin124
    Poziom 11  
    Tak też szumi jak tylko włączę zasilanie pojawia się szum pomimo wyciszenia wszystkich kanałów i odłączenia od miksera odtwarzaczy CDJ-400 to samo kontroler to raczej nie możliwe aby obydwa urządzenia padły kontroler jest praktycznie nowy kupiłem go w zeszłym roku nowego a Pioneer już trochę u mnie jest ale jest w stanie idealnym ma jeszcze folie na wyświetlaczach nigdy nie było nic zalane zawsze w case.
  • #16 13203667
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Podłącz mikser bezpośrednio do końcówki i sprawdź czy też jest szum.

Pozdrawiam.
  • #17 13203812
    Martin124
    Poziom 11  
    Też jest troszkę mniejszy ale jest, po włączeniu wyłączeniu miksera różnica jest dość znacznie słyszalna.
  • #18 13204142
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Jeżeli masz dwa przewody XLR - XLR, podłącz na próbę za ich pomocą kontroler DENON DN MC 6000 z końcówką mocy i sprawdź czy też będzie szum.
  • #19 13204274
    Martin124
    Poziom 11  
    Nie mam XLR ale kupię przy najbliższej okazji jak będę w sklepie branżowym i wymienię wszystkie połączenia na XLR.
    Proszę mi jeszcze powiedzieć jak powinna być ustawiona czułość wejścia końcówki są dwie opcje 1.0V i 0.775V ja mam ustawione 0.775V czy to ustawienie jest prawidłowe i czy może to mieć wpływ na szumy?
  • #20 13204567
    alojzy7719
    Poziom 36  
    0,775V - w przypadku połączenia przez RCA
    1,0V - w przypadku połączenia przez XLR.
    Jak grasz na imprezach, to używasz Denona, czy "Pioniera"?
  • #21 13204726
    Dj Dynia
    Poziom 17  
    alojzy7719 a co sie dzieje kiedy ustawione jest na 0,775V i jest podłączone przez XLR?
  • #22 13205073
    Martin124
    Poziom 11  
    Zawszę biorę wszystko a podłączam Laptop + kontroler + 2 x CDJ-400 do kontrolera ponieważ on działa jako kontroler i zwykły mikser pionek DJM-400 leży jako rezerwa gdyby komputery/kontrolery zawiodły i trzeba było do korzeni wrócić.

Trafiłem do tego tematu ponieważ myślałem o zastosowaniu bramki szumów ale z tego co wiem i o ile się nie mylę to bramka działa na zasadzie wyciszenia toru sygnałowego do zera czyli całkowicie wyłącza sygnał więc nie sprawdziło by się to w trakcie utworu gdy jest jakaś cisza z lekkim sygnałem między frazami oraz mogło by to nie ciekawie wyglądać podczas używania mikrofonu bez podkładu muzycznego chyba że dzisiejsze bramki są jakieś mądrzejsze.
  • #23 13205380
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Dj Dynia napisał:
    co sie dzieje kiedy ustawione jest na 0,775V i jest podłączone przez XLR?

Wskazania mierników końcówki, nie będą się pokrywać ze wskazaniami mierników miksera (końcówka mocy: 0 dBu, mikser - 4 dBu).

Jak wyeliminować szum na wyjściach Behringer DCX 2496? Jak włączyć bramkę szumów?

Dodano po 5 [minuty]:

Martin124 napisał:
    Zawszę biorę wszystko a podłączam Laptop + kontroler + 2 x CDJ-400 do kontrolera ponieważ on działa jako kontroler i zwykły mikser pionek DJM-400 leży jako rezerwa gdyby komputery/kontrolery zawiodły i trzeba było do korzeni wrócić.

Tak jak pisałem, podłącz kontroler przewodami XLR - XLR do końcówki mocy. Jeżeli będzie ok, podłącz "pionka" do AUX 1 lub AUX 2 kontrolera i sprawdź czy będzie szum.

Dodano po 2 [minuty]:

Martin124 napisał:
    myślałem o zastosowaniu bramki szumów.

Bramkę stosuje się do zupełnie innych celów.
  • #24 13205630
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 13790517
    Dariusz C
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Panowie.

Proszę o pomoc przy konfiguracji urządzenia Behringer DCX 2496. Czy istnieje możliwość ustawienia własnego presetu w ten sposób aby: połączyć dwa zestawy kolumn:2 górki+ 2 basy na wyjściu kanałów 1234 a na wyjściu 5i6 dodatkowe kolumny grające pełnym pasmem?
    Idea jest taka: klasyczny zestaw na przody ( górki+basy) oraz 2 strefy każda po jednej kolumnie pełnopasmowej. O ile potrafię połączyć górki i basy o tyle nie wiem jaki preset dobrać aby ostatnie dwa wyjścia grały pełnym pasmem bez podziału. I jeszcze jedno czy można wykorzystać to urządzenia tak aby z wejścia A wychodził sygnał na wyjścia 123 a z wejścia B na wyjścia 345 i każdy kanał grał pełnym pasmem? czyli krotko mówiąc rozdzielenie sygnału na 6 pełnopasmowych kolumn? Czasami taka konfiguracja jest mi potrzebna i nie wiem jak to zrobić.
    Będę wdzięczny za każda radę
  • #26 13791293
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Dariusz C napisał:
    czy można wykorzystać to urządzenia tak aby z wejścia A wychodził sygnał na wyjścia 123 a z wejścia B na wyjścia 345 i każdy kanał grał pełnym pasmem? czyli krotko mówiąc rozdzielenie sygnału na 6 pełnopasmowych kolumn?

Bez problemu. Najlepiej ściągnąć dedykowane oprogramowanie i zrobić preset na komputerze.

• #27 13791397
    Dariusz C
    Poziom 10  
    To fantastyczna wiadomość :) Dziękuję za odpowiedź :)
    Mam ten efekt pierwszy dzień, czy możesz mi powiedzieć jaki przewód potrzebny będzie mi do połączenia z komputerem? Czy taki sam preset można ustawić ręcznie
    na panelu procesora? Korci mnie, żeby poeksperymentować :)
  • #28 13791432
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Dariusz C napisał:
    jaki przewód potrzebny będzie mi do połączenia z komputerem?

RS232 na USB

http://www.alarmy-e.pl/systemy-alarmowe-manipulatory-klawiatury/802-konwerter-usb-rs232.html

Dodano po 39 [sekundy]:

Dariusz C napisał:
    Czy taki sam preset można ustawić ręcznie
    na panelu procesora?

Zapewne tak, tylko będzie "trochę zabawy"...
  • #29 13791463
    Dariusz C
    Poziom 10  
    To jeszcze jedno pytanie, czy po takiej konfiguracji będzie możliwość ustawienia parametrów w każdym kanale oddzielnie? np. żeby np. jeden zestaw grał pełnym pasmem a drugi to np. dodatkowe subbasy z odcięciem np. ok 100hz ?
    Pytam bo mam mikser allena i tam mam dwa wyjscia LR oraz jedno mono i fajnie byłoby z tego mono podać sygnał na wejście C w tym procesorze i wyjść np. na wyjścia nr 5i6 z odcięciem na basy, tylko nie wiem czy ten procesor to umożliwi
  • #30 13791484
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Jest taka możliwość. Ściągnij program ze strony producenta (działa bez podłączonego urządzenia) i spróbuj zrobić preset.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z szumem na wyjściach procesora Behringer DCX 2496, mimo ustawienia gain na 0 dB. W dyskusji poruszane są różne przyczyny szumów, w tym potencjalne usterki urządzenia oraz wpływ innych komponentów w torze sygnałowym, takich jak miksery i końcówki mocy. Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń oraz testowanie różnych konfiguracji, w tym podłączenie miksera bezpośrednio do końcówki mocy. Wspomniano również, że DCX 2496 nie ma wbudowanej bramki szumów, a szumy mogą być wynikiem przydźwięku sieciowego. Użytkownik rozważa reklamację urządzenia, które jest stosunkowo nowe, ale używane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA