logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-TC1520B - parametry i rezystancja głośnika w słuchawce

michasp 06 Kwi 2004 21:08 2991 7
REKLAMA
  • #1 583493
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam,

czy ktoś z Was zna parametry głośnika w słuchawce takiego Panasonica? Słuchawka działa, tzn. jak gdzieś zadzwonię, mnie słyszą - poza tym, że ja nic nie słyszę przez nią ;) Podejrzewam padnięty głośniczek. Może ktoś ma jakis schemacik? Jaka powinna być rezystancja podłączonego głośniczka? Nie chcę na razie nic wylotowywać, najpierw zdiagnozować. A może to jakaś inna przyczyna? Jak ktoś spotkał się z czymś takim, proszę o dwa zdania. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

Michał.
  • REKLAMA
  • #2 583526
    JARTECH

Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Witam.
    "Na sucho" nic nie sprawdzisz. Podmień na wkładkę od starego aparatu telefonicznego np. W66, W73 lub podobna, wtedy będziesz miał pewnośc na 100% co siedzi.

Jartech

:D
    Konto firmowe:
    PPHU JARTECH
    Poziomkowa 14, krotoszyn, 63-700 | Strona WWW: www.jartech.pl
  • REKLAMA
  • #3 583935
    Pawelcio
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    coż moge ci podać symbol serwisowy... PQAX3P23Z :lol: ale parametrów nie pamiętam... coś powyżej 100 omów na mierniku ale taki pomiar przy założeniu że masz zatarte uzwojenie ( a to jest częsta przczyzna kiepskiej slyszalności) lub oberwany magnesik to żaden pomiar...pozostaje podłozyć pozdrawiam Paweł
  • REKLAMA
  • #4 585742
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 585827
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    wkładka ma 120 ohm - ale potrzeba matką wynalazku - kiedy przestały być te wkładki osiągalne - z dobrym skutkiem stosowałem 32 ohmowe głośniczki jak w słuchawkach od starych walkmanów - są tylko nieco głośniejsze.
  • #6 585845
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    ja kupuję wkładki na wolumenie , dam Wam namiary , dzisiaj zrobię fotki , praktycznie podchodzą do wszystkich bezprzewodowych i nie tylko , jakościowo są fajniejsze od oryginałów ,

ceny też super :wink: , około 2 zł
  • #7 594523
    Rafik_
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Ewentualnie można zastosować wkładke SD152b po odpowiednim obcięciu plastików z wierzchu z tyłu i dookoła, działa na pewno sprawdzone w kilkunastu telefonach, żaden nie wrócił z reklamacją
  • #8 594538
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam!

Włożyłem starą wkładkę od słuchawek walkman'owych ~32 Ohm. I działa, odpukać. Dziękuję za wszystkie wskazówki.

Pozdrawiam,

Michał.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku dźwięku w słuchawce telefonu Panasonic KX-TC1520B, gdzie mikrofon działa, ale głośnik nie przekazuje dźwięku do użytkownika. Sugerowano, że przyczyną może być uszkodzony głośnik słuchawki. Zalecano wymianę wkładki głośnikowej na sprawdzoną z innego aparatu, np. W66 lub W73, aby zweryfikować usterkę. Podano symbol serwisowy głośnika PQAX3P23Z, którego rezystancja powinna wynosić powyżej 100 omów, jednak pomiar może być niewiarygodny przy uszkodzonym uzwojeniu lub zerwanym magnesie. Wkładki o rezystancji 120 Ω są standardowe, ale z powodzeniem stosowano także głośniki 32 Ω z odtwarzaczy Walkman, które są nieco głośniejsze. Jako alternatywę wskazano wkładkę SD152b po modyfikacji obudowy, która sprawdza się w wielu modelach telefonów. Ostatecznie zastosowanie starej wkładki 32 Ω z Walkmana rozwiązało problem i przywróciło działanie głośnika w słuchawce Panasonic KX-TC1520B.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA