Często przyczyną usterek w sprzęcie elektronicznym są trudne do zlokalizowania „zimne luty’’ oraz pęknięcia ścieżek. FREEZE 75, który schładza obwód elektryczny do - 49°C, pozwalając sprawnie zlokalizować przerwę lub uszkodzenie.Jest to cytat ze strony sklepu co sprzedaje to "schłodzone powietrze "
Kupuje sie zamrażacz w aerozolu ale taki co ma temperaturę około 60-70 stopni C. (sklep sportowy lub komputerowy), psikasz tym na podejrzany lut , jeśli jest to zimny lut spoiwo zrobi sie szare i jakby popękane , widać dobrze przez szkło powiększjace. jak spoina jest w pożądku to dalej będzie błyszcząca i nie popękana.
Przez kilka lat pracowałem w serwisie i nigdy nie wykorzystywałem zamrażacza do szukania zimnych lutów. Jeżeli jakiś lut wydawał mi się podejrzany to go poprawiałem. Zajmowało to mniej czasu niż sięgnięcie po puszkę, psiknięcie, odczekanie, aż zniknie warstwa lodu, złapanie za lupę i oglądanie lutu pod powiększeniem. Dosyć sporo sprzętu przewinęło mi się przez ręce i bardzo, bardzo rzadko miałem, po czymś takim, problemy z lutami.
Moją metodą poszukiwania jest......chuchnięcie na luty. Para powoduje to, że luty staną sie matowe, zaś miejsze gdzie lut jest pęknięty staje się wyraźnie ciemniejsze, i to ma wymiar naprawdę zjawiskowy.
✨ Zimne luty są częstą przyczyną usterek w elektronice, a ich lokalizacja bywa trudna. Jedną z omawianych metod jest użycie zamrażacza w aerozolu, tzw. "zimnego powietrza" o temperaturze około -49°C (np. produkt FREEZE 75), który schładza obwód i pozwala wykryć przerwy lub uszkodzenia. Inna popularna technika polega na spryskaniu podejrzanego lutu zamrażaczem o temperaturze około -60 do -70°C, co powoduje, że zimny lut staje się matowy i popękany, widoczny pod lupą. Jednak niektórzy specjaliści z serwisu elektronicznego uważają, że szybciej i skuteczniej jest sprawdzić luty omomierzem lub po prostu poprawić podejrzane połączenia bez stosowania zamrażacza. Alternatywnie, metoda "chuchnięcia" na luty powoduje ich matowienie, a miejsca z pęknięciami ciemnieją, co ułatwia identyfikację defektów. Warto zauważyć, że luty bezołowiowe naturalnie mają matową powierzchnię, co może utrudniać ocenę tą metodą. Wygenerowane przez model językowy.