logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać i naprawić zimne luty w telewizorze?

Gathor1 27 Sty 2007 11:31 3500 3
REKLAMA
  • #1 3492938
    Gathor1
    Poziom 11  
    Witam
    Jak poznać zimne luty (telewizor szwankuje i zauważyłem, że na płytce przy lutowanych kondensatorach jest coś takiego jakby żywica czy coś w tym stylu )? Jak im zaradzić (tzn. przelutować je z dużą ilością kalafonii czy dokładać cynę).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3493058
    petrakwap
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Gathor1 napisał:
    Witam
    Jak poznać zimne luty (telewizor szwankuje i zauważyłem, że na płytce przy lutowanych kondensatorach jest coś takiego jakby żywica czy coś w tym stylu )? Jak im zaradzić (tzn. przelutować je z dużą ilością kalafonii czy dokładać cynę).
    Pozdrawiam

raczej trudno,bo jest tych form rodzajów bez liku!.Przy przygotowywaniu pakietów do lutowanie mechanicznego na fali,jeśli końcówki elementów,były źle oczyszczone (wstępnie powinny być pobielone cyną = tak robi firma która je wytwarza!),lecz jak to w produkcji = szybko!,szybko!.Poskładana płytka i na "falę",tam przechodzi przez szczotkę nasycona topikiem = który ułatwia lutowanie,no na ścieżce masz,= widoczną kulkę cyny = a raczej kapturek z kraterem w środku = z resztkami topiku dolegającymi do nogi elementu.Nie masz wyboru = z spirytusu,badź izopropanolu i kalafonii zrób sobie topik = i całą płytę niestety trzeba poprawić,być może zauważysz kulki cyny szare = więc te popraw najpierw!
    powodzenia :)
    piotr
    Załączniki:
    • Jak rozpoznać i naprawić zimne luty w telewizorze? zimny lut.JPG (9.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3493271
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Kalafonia i troszkę cyny nie zaszkodzi. Jeśli widzisz,że cyna nie zalała dokładnie nóżki to element należy wylutować i oczyścić (oskrobać).Jeśli cyna jest szara,porowata to odessij ja i zapodaj nową.

Dodano po 1 [minuty]:

Napisałem zapodaj,a napisało łaskawie(nie wiem oco chodzi)

Dodano po 1 [minuty]:

Sorry ! Co innego piszę,a co innego się wyświetla. Nie piszę więcej,bo wyjdę na durnia.
  • #4 3493439
    petrakwap
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam to jest taka maszyna,mi też zmienia słowa,a że mam problemy z "orto" to potem sam nie wiem czy dobrze czy źle :(,a do sprawy.Tak jak
    kol.mirko66b pisał,ja dopowiem tylko,że jak dotkniesz gorącym grotem lutownicy zimny lut lekko zadymi i otworzy się krater,i zobaczysz czarna nóżkę elementu,najczęściej bo nieoczyszczona,z warstwy tlenku cyny,lecz potem łapiąc kontakt iskrzyła = i jakiś czas np. TV działał.Jeszcze mozesz mieć co innego(to nie dotyczy wątku który założyłeś) a typu uszkodzeń mechanicznych = najgorszych z możliwych!, pęknięcie ścieżki pod wpływem temperatury!,zdarza się to jeśli płyta sprzętu jest wykonana z kiepskiego laminatu!,folia miedziana przyklejona klejem epoksydowym,rozszerza się szybciej niż klej i laminat,powodując jego odkształcenie i naprężenia mechaniczne płyty,co z kolei demoluje samą ścieżkę.Raz jedyny udało mi się naprawić monitor = z którym chłopaki z serwisu nie dali sobie rady(a może nie warto było) = wywalono pudło na śmietnik,ja zabrałem ale mam
    lupę zegarmistrzowską z uchwytem własnej konstrukcji na okulary,i udało się :D!
    pozdrawiam :D
REKLAMA