logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI MS-7012 (Medion OEM) - brak dźwięku w 2 głośnikach.

marekCichy 27 Sty 2009 22:42 3958 21
REKLAMA
  • #1 6064151
    marekCichy
    Poziom 10  
    Witam. Wczoraj zakupiłem głośniki 5.1 Creativ t6100. Gdy je podłączyłem do komputera grały wszystkie prócz centralnego. Dzisiaj rano postanowiłem zrobić formata. Gdy go zrobiłem i zainstalowałem kartę sieciową(jest to karta zintegrowana) grają mi teraz tylko 2 tylnie satelitki oraz subofer. Dodam również, że zmieniłem w ustawieniach w panelu sterowania na 5.1.
    Czy ktoś może mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu?

Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
  • REKLAMA
  • #2 6064724
    romano5809
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Czy zainstalowałeś wszystkie sterowniki od płyty głównej? W szczególności te od chipsetu Intela...
    Sprawdź czy na stronce producenta płyty nie ma nowszych sterowników, w tym także od dźwięku. Odinstaluj kartę dźwiękową w Menedżerze Urządzeń i zainstaluj ponownie sterowniki.
  • #3 6064730
    cacperro
    Poziom 13  
    idź do:
    panel sterowania>
    dźwięki i urządzenia audio
    tam na dole masz siła głośników i opcje zaawansowane
    wejdziesz w zaawansowane i ustawisz 5.1
    to na początek
    niektóre programy nie wpuszczają dźwięku w 5.1 i trzeba to poprawiać plug-in'em tak jak jest to w wypadku winampa.
  • #4 6065046
    marekCichy
    Poziom 10  
    cacperro napisał:
    idź do:
    panel sterowania>
    dźwięki i urządzenia audio
    tam na dole masz siła głośników i opcje zaawansowane
    wejdziesz w zaawansowane i ustawisz 5.1

To wykonałem na samym początku.

A o co chodzi z tym pluginem?

Romano mógłbyś napisać mi jaśniej? Bo jestem w tych sprawach strasznie ciemny.
  • REKLAMA
  • #5 6065155
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    Jesteś pewny że zainstalowałeś stery do karty muzycznej?

marekCichy napisał:
    ... i zainstalowałem kartę sieciową(jest to karta zintegrowana) ...

Jeżeli zainstalowałeś wszystko dobrze to:
    Naciśnij start - ustawienia - panel sterowania odszukaj ikonki odpowiedzialnej za ustawienia twojej karty muzycznej (zapewne coś ze słowem Audio lub Sound w nazwie [Nie chodzi mi o "Dżwięk i ustawienia Audio" tylko o coś w stylu "SoundMAX") i ustaw tam odpowiednią pracę głośników. Możesz też pozmieniać inne ustawienia muzy.
  • #6 6065202
    marekCichy
    Poziom 10  
    marek003 napisał:
    Jesteś pewny że zainstalowałeś stery do karty muzycznej?

Tak jestem pewny że to karta muzyczna, tamto to zwykłe przejezyczenie.
    A w tym programie(CMI Audio Config) już dawno ustawiałem i nic nie pomaga.

Dodano po 30 [minuty]:

Czy może mi ktoś powiedzieć o co chodzi z tym chipsetem? Ewentualnie skąd mógłbym pobrać sterowniki do tego chipsetu, lub jaki ja mam chipset bo nie wiem gdzie to sprawdzić.
  • #7 6065437
    cacperro
    Poziom 13  
    jeśli odtwarzasz muzykę z winamp'a to żeby mieć dźwięk we wszystkich głośnikach to musisz to wymusić(odpowiedni dodatek do winamp'a(plugin) załatwi sprawę.
    niektóre programy tego nie potrzebują. Spróbuj włączyć jakiś film oryginalny przez powerDVD, on powinien w 5.1 od początku hulać.
  • #8 6065546
    romano5809
    Poziom 23  
    Chipset to procesor płyty głównej (nie procesor wyjmowany), wlutowany na stałe w płytę, czasami ma radiator. Steruje on wszystkimi funkcjami płyty głównej, w tym w szczególności zintegrowanym procesorem dźwięku.
    Zainstaluj sobie program Everest - on przetestuje i wyświetli ci informacje o dokładnych nazwach wszystkich zainstalowanych w komputerze urządzeń. Najprawdopodobniej masz chipset Intela więc poszukaj do niego sterowników posługując się nazwą wyświetloną przez Everest. Zainstalowanie sterowników od chipsetu to pierwsza rzecz, jaką powinieneś zrobić po instalacji Windowsa.

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1184&Everest+Ultimate+Edition+4.50.1330 - program w wersji testowej (trial)
  • REKLAMA
  • #9 6065639
    marekCichy
    Poziom 10  
    czyli w moim wypadku ten chipset(inaczej mikroukład płyty głównej??) to:
    Intel Springdale i865PE
    Dobrze zrozumiałem?
  • REKLAMA
  • #10 6065696
    cacperro
    Poziom 13  
    najpewniej tak
    z tym że instalując sterowniki dołączone z płytą główną zawierają zazwyczaj komplet sterowników do chipsetu audio i LAN
    bo to wszystko działa na bazie tegoż chipsetu (on tu rządzi)
  • #11 6065705
    marek003
    Poziom 40  
    Masz CD ze sterami do tej płyty (MSI MS-7012) ? Tam będzie zapewne sterownik do chipset'u.
    Niestety firma MSI nie przyznaje się do tej płyty. Ten komp jest jakiś "firmowy" - ma markę "składacza"?
  • #12 6065710
    romano5809
    Poziom 23  
    Na to wygląda - ale upewnij się jeszcze w tym Evereście. Jak znajdziesz sterownik, to odinstaluj dźwięk i tą kartę sieciową. Potem zainstaluj stery do chipsetu, dźwięk i sieciówkę.
  • #13 6065818
    marekCichy
    Poziom 10  
    Problem polega na tym że nie mam płyty do niego ponieważ dostałem tylko samego kompa. Wiem, że on nie jest wyśmienity, ale teraz nic z tym raczej nie zrobię. A tutaj screen z everestu:

To czyli zgadza się ten chipset? to teraz może mi ktoś jeszcze jakieś wskazówki dać gdzie tego szukać?
  • #15 6066506
    marekCichy
    Poziom 10  
    Dzięki za te linki, lecz niestety po zainstalowaniu dalej jest to samo, czyli grają 2 tylnie satelitki oraz subofer a po zaznaczeniu opcji w programie "3d audio configuration" Center/Bass Output Swap gra również głośnik centralny. Lecz nadal nie grają 2 przednie satelitki.
  • #16 6075658
    marekCichy
    Poziom 10  
    Jednak znalazłem płytkę ze sterownikami do dźwięku tylko teraz moje pytanie. Czy jest możliwe żeby działała karta do której są sterowniki realtek (takie są na CD) na sterownikach c-media(bo na takich mi gra jak jest opisane powyżej)?
  • #17 6075669
    marek003
    Poziom 40  
    :) Jeżeli gra tzn że możliwe. :)
  • #18 6075700
    marekCichy
    Poziom 10  
    ale najśmieszniejsze jest to że na "realteku" to one nie grają. Wydaje mi się też że to właśnie przez te stery z c-media mogą nie grać te 2 przednie głośniki.
  • #19 6076517
    sutetsu
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    A masz na pewno dobrze podpięte te głośniki po kartę dźwiękową?. Bo jak dla mnie to front prędzej powinien grać niż rear. Jak tak to może masz wyciszony Front. Zobacz w regulacji głośności. Albo najlepiej zainstaluj AC-3 czy FFDshow. Ściągnij to
    http://www.mm.pl/~ssutetsu/Ac3%20Dolby%20Digital%205.1Ch%20Sound%20Test.avi

i wtedy zobaczysz czy masz możliwość odtwarzania dźwięku w 5.1 czy tylko masz problem z "dublowaniem" kanałów ze stereo w 5.1. Jak zainstalujesz te AC-3 czy tego FFDshow to możesz się też w nich pobawić MATRIXEM czy Mixing Matrix różnie to zwą.
  • #20 6084952
    marekCichy
    Poziom 10  
    Na pewno dobrze mam podpięte te głośniki. Tak samo nie mam nic wyciszone. Niestety na tym filmiku wcale nie mam dźwięku, bo ostatnio zauważyłem, że nie mam, ani dźwięków systemowych, ani na stronach internetowych np. youtube.
    Może mi ktoś powiedzieć co to są za 3 wejścia(zaznaczone na czerwono) w płycie głównej?

Czy jeżeli bym zakupił nową kartę dźwiękową czy tam ją mogę podpiąć i będzie działała? Pytam o to, bo nie mam akurat o tym zielonego pojęcia. I jeszcze ostatnie pytanie: dlaczego niektóre karty dźwiękowe mają te "nóżki" które wchodzą właśnie do tych wejść (np coś podobnego jak na ram, czy to co nie wiem co to jest) podzielone na 3 części (małą, duża, mała) a niektóre na 2?

Dodano po 2 [godziny] 22 [minuty]:

Z tego co zdążyłem się dowiedzieć są to wejścia PCI.
    Teraz jeszcze chciałbym się dowiedzieć jak jest z tymi nogami?(nie idzie tego nigdzie znaleźć)
    I jaka kartę dźwiękową najlepiej kupić żeby był dźwięk 5.1 z głośnikami creative 6100
  • Pomocny post
    #21 6089675
    romano5809
    Poziom 23  
    Z tymi nóżkami nie zawracaj sobie głowy - prawdopodobnie to dodatkowe zasilanie dla niektórego typu kart, ale nie jestem pewien. Tobie jest potrzebna zwykła karta na PCI - nie PCIE. Taką kartę kupisz na Allegro za grosze - od 20 - 30 zł wzwyż. Jeżeli chcesz coś lepszego - to szukaj kart Creative np. Audigy SE. Wyższa półka to karty X-FI. Jeżeli już zdecydujesz się na zakup karty, to pamiętaj o wyłączeniu zintegrowanej karty dźwiękowej w BIOS - szukaj opcji w rodzaju "integrated audio - enable/disable".
  • #22 6090518
    marekCichy
    Poziom 10  
    dzieki wszystkim za pomoc. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił głośniki 5.1 Creative T6100 i po formacie systemu Windows XP Professional oraz instalacji zintegrowanej karty sieciowej dźwięk działa tylko na tylnych satelitach i subwooferze, brak dźwięku w głośnikach centralnym i przednich. W ustawieniach systemu i panelu sterowania dźwiękiem ustawiono konfigurację 5.1, jednak problem pozostał. Wskazano konieczność instalacji sterowników chipsetu płyty głównej (Intel Springdale i865PE) oraz sterowników dźwięku, najlepiej w kolejności: odinstalowanie sterowników dźwięku i sieci, instalacja sterowników chipsetu, a następnie dźwięku i sieci. Użytkownik korzystał z programu Everest do identyfikacji chipsetu. Poruszono temat kompatybilności sterowników Realtek i C-Media, gdzie sterowniki C-Media powodowały brak dźwięku w przednich głośnikach. Zasugerowano sprawdzenie poprawności podłączenia głośników oraz wyciszenia w systemie. Zaproponowano testowanie dźwięku 5.1 za pomocą kodeków AC-3 lub FFDshow oraz odtwarzacza PowerDVD. Użytkownik zapytał o możliwość podłączenia zewnętrznej karty dźwiękowej do złączy PCI na płycie głównej i o różnice w budowie złączy kart dźwiękowych. Doradzono zakup taniej karty PCI, np. Creative Audigy SE lub X-Fi, oraz wyłączenie zintegrowanej karty dźwiękowej w BIOS. Temat został zamknięty po uzyskaniu tych informacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA