logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C2 1.4 16V VTR nie odpala po wypadku - problem z poduszkami?

fortitudo 30 Sty 2009 12:37 6197 6
REKLAMA
  • #1 6076172
    fortitudo
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam mam takie pytanie posiadam citroena c2 1.4 16v VTR ze skrzynia automatyczna Senso Drive auto jest po malym wypadku dostało w zawieszenie dolem i wystrzeliy 2 poduszki przednie oraz napinacze. ale auto po wypadku juz nie chce odpalic normalnie z kluczyka po przekręceniu kluczyka jest zaplon wszystko swieci jak dawniej auto jest na biegu po wcisnieciu hamulca (automat) wysprzeglik wchodzi w skrzynie robi sie luz ale auto nadal nie odpala i nie kreci. spróbowałem odpalić auto na krótko przekręciłem kluczyk i zwarłem przewody przy rozruszniku i auto normalnie odpaliło wyglądało ze jest wszystko ok zgasiłem i chciałem znów z kluczyka odpalić auto i nadal nic czy jest to wina sensora od poduszek i poduszek ?? poduszki zamówiłem pewno będą za 2-3 dni ale nie wiem co już mam myśleć. możne wie ktoś o co chodzi i spotkał się z taka sytuacja.
  • REKLAMA
  • #2 6076367
    m.jarek1
    Poziom 18  
    Ocena: 77
    Witam.Automat skrzyni biegów niepuszcza prądu na rozrusznik.
  • REKLAMA
  • #3 6076827
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 6077198
    fortitudo
    Poziom 11  
    zaraz spradze bo szczerze to przeszukałem cale auto i myslalem ze jest taki wlacznik jak w citronach strzasowy ale nigdzie go nie bylo.
    Czyli ktos musi mi podlaczyc komputer i to zresetowac ??
  • REKLAMA
  • #5 6079412
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 6079865
    szwagier 52
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    witam.odłącz akumulator odczekaj chwile podłącz włącz zapłon wciśnij hamulec poczekaj aż skrzynia wystuka swoje i na wyświetaczu pojawi się N sprawż czy wrzuci 1 i R daj na N i powinien odpalić
  • #7 6080389
    fortitudo
    Poziom 11  
    szwagier 52 robiłem tak ale skrzynia nie reaguje nic tylko na wciśniecie hamulca luzuje sie a pozniej nic. Zrobię to co napisal georgesgr zobaczymy może pomorze. poduszki bede mial w poniedzialek z nowym czzujnikiem.

Podsumowanie tematu

✨ Citroen C2 1.4 16V VTR z automatyczną skrzynią biegów Senso Drive po niewielkim wypadku, w którym uszkodzone zostały dwie przednie poduszki powietrzne oraz napinacze, nie odpala normalnie z kluczyka. Po przekręceniu kluczyka zapłon działa, kontrolki świecą, a automatyczna skrzynia reaguje na wciśnięcie hamulca (wysprzęgla się), jednak rozrusznik nie kręci. Próba uruchomienia silnika przez zwarcie przewodów przy rozruszniku skutkuje zapaleniem auta, ale ponowne odpalanie z kluczyka jest niemożliwe. Wskazano, że przyczyną może być przekaźnik zakazu rozruchu, który znajduje się za lewym reflektorem nad klaksonem i jest sterowany przez kalkulator skrzyni biegów. Konieczne jest podłączenie diagnostyki (DIAG) w celu zresetowania systemu. Zwrócono uwagę na konieczność zajęcia się sterownikiem poduszek powietrznych przed montażem nowych poduszek, aby uniknąć ryzyka ciężkich uszkodzeń ciała. Próby resetu skrzyni poprzez odłączenie akumulatora i sekwencję włączania zapłonu oraz wciśnięcia hamulca nie przyniosły efektu, a skrzynia nie reaguje na polecenia zmiany biegów poza luzem. W oczekiwaniu na nowe poduszki i czujnik planowane jest wykonanie diagnostyki komputerowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA