logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofon Laskomex cd2502 kod do otwarcia drzwi.

Hrabia322 01 Lut 2009 16:44 112302 17
REKLAMA
  • #1 6087115
    Hrabia322
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Witam jak w temacie posiadam w bloku taki domofon i potrzebuje kodu do otwierania drzwi. Nie mam w mieszkaniu domofonu bo właścicielka powiedziała ze nie zainstaluje bo za drogi. A jak ktoś chce mnie odwiedzić to muszę schodzić otwiera mu drzwi jest to uciążliwe potrzebuje kodu który bym podawał i można by było sobie otworzy drzwi.
  • REKLAMA
  • #2 6087201
    davidos_77
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Witam, musisz się w jakiś sposób skontaktowac i dogadać z instalatorem domofonu. Tylko on może Ci wprogramować kod, dzięki któremu będziesz mógł otwierać drzwi. pozdrawiam
  • #3 6087233
    Hrabia322
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    davidos_77 ale to mnie będzie kosztować dosyć sporo chyba bo samo zamontowanie domofonu to 250 zł a z kąd mam wziąć tego administratora?
  • #4 6087299
    davidos_77
    Poziom 17  
    Myśle, że instalator nie powinien skasować Cie wiecej jak 50pln za wklepanie kodu. Sam tego nie zrobisz, bo wejście w tryb serwisowy centralki zabezpieczone jest kodem instalatora. Najlepiej jak popytasz kto montował ten domofon. Możliwe, że ktoś z lokatorów lub administracja ma namiar na instalatora. Wtedy się skontaktuj i przedstaw sprawe.
  • #5 6137186
    79misiek
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    no chyba że znajdziesz centralkę domofonową, na niej jest kod potrzebny do wejścia w procedury instalacyjne. chyba że instalator go zmienił na tylko jemu znany.
  • REKLAMA
  • #6 6137245
    davidos_77
    Poziom 17  
    Zgadza się, że z kasety elektroniki można odczytać kod do wejścia w tryb programowania (4 ostatnie cyfry), ale przeważnie każdy istalator go zmienia :).
  • #7 6241660
    ultrra
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    jest jeszcze jedna rada podpatrz sąsiada wchodzącego na kod do swego mieszkania,ale jest jeszcze jedno przy użyciu kodu jest sygnalizowanie w unifonie tego lokatora chyba że jest ta funkcja wyłączona.Ewentualnie zobacz listonosza czy nie wchodzi na kod:D
  • REKLAMA
  • #8 6243163
    Nowart
    Poziom 20  
    Ocena: 104
    hmm podając wszystkim kod wejściowy ( zakładając że można go zdobyć, co nie jest wbrew pozorom aż tak trudne) to tak jakbyś rozdał klucze wejściowe. Nie za taki pomysł chyba płacili lokatorzy spore pieniądze. Ustal w ADM kto instalował lub kto konserwuje daną klatkę. Ten gość na pewno ma tzw. tabelę kodów. Za przysłowiową "flachę" poda ci kod z poza zakresu mieszkań tak by nie potwierdzało wejścia u sąsiadów. Choć instalator, instalatorowi nie równy więc 100% pewności nie mam. W ostateczności postaraj się zdobyć ten 4 cyfrowy kod z kasety elektroniki i wal do mnie na priw.
  • REKLAMA
  • #9 6313338
    kris185
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Jak wiesz gdzie jest elektronika z domofonu i masz dojście do niej to odczytasz 4 ostatnie cyfry kodu, jeśli instalator kodu nie zmienił to zrobisz to samemu bo jest bardzo proste. Tylko że musisz znać procedurę wejścia w tryb serwisowy, jeśli jeszcze nie masz kodu to chętnie ci pomogę.
    Jak co to na pw.
  • #10 6929295
    adamschodowy
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Mam identyczny problem z tym systemem, w moim przypadku po wybraniu numeru mojego mieszkania wyświetlacz pokazuje oUo (out of order? a jeśli - to jak to interpretować? numer wyłączony z użytku? awaria terminala?) słuchawka jest zasilona, słyszę szum, po minucie "podniesienia" sygnał przerywany, a raczej jakiś prostokąt bo słychać głównie miarowe pykanie), instalacja 6-przewodowa, zupełnie inaczej niż w PDF-ach producenta. W słuchawce nie słychać, by przycisk klucza cokolwiek przełączał.
  • #11 6944739
    telrad
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    adamschodowy a skąd Ty masz instalację 6 przewodową w systemie CD2502 ? Może jak instalator zmieniał domofon z analogowego na cyfrowy to zapomniał wymienić Tobie unifonu na cyfrowy ?

- Odnośnie Hrabia323 to instalator mimo że nie zainstalował Tobie unifonu bo nie chciał właściciel to ma obowiązek podać Ci kod bezpłatnie do otwierania rygla abyś mógł się dostać do mieszkania. A rozdawanie czyjegoś kodu jest bardzo niewłaściwe ponieważ u sąsiada będzie za każdym razem dźwięk że ktoś wchodzi jego kodem do bloku. Udaj się do zarządcy bloku i powiedz mu że chcesz kod do wejścia a on skątaktuje się z instalatorem i Ci poda. Ja za każdym razem po montażu nowego systemu robię sobie ksero tabeli kodów a oryginał zostawiam też zarządcy bloku. Pozdrawiam.
  • #12 6945178
    Nowart
    Poziom 20  
    Znaczek oUo w domofonach Laskomexu oznacza, iż nawiązano rozmowę natomiast co do instalacji 6 przewodowych to idzie faktycznie 6 ale z panela z klawiaturą do kasety elektroniki. Na unifon wchodzą tylko dwa przewody L+,L-. Gdyby Twoje mieszkanie było wyłączone z zakresu dzwonienia to na wyświetlaczu pojawił by się OFF.
  • #13 6963556
    bercikwwo
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    witam. miałem podobny problem. mianowicie w budynku w którym mam mieszkanie i obecnie tam nie mieszkam, mieszkańcy robili składkę na domofon i na nowe drzwi. no i po pewnym czasie jak przyszedłem odwiedzić mieszkanko, patrze a tu drzwi na klatke zamkniete. zadzwoniłem na jakiś nr i mi otworzono. zaczołem się dopytywać gdzie mój klucz, gdzie mój kod no i co najwarzniejsze gdzie moja słuchawka he. słuchawke dostałem i wdodatku urzywka. póżniej otrzymałem tel od jakiegoś sasiada który to wszystko zakładał. podał ni kod, spytałem jak to podłączyć i które z tych sześciu kabli podłaczyć. otrzymałem wskazówkę ze czerwony pod plus a niebieski pod minus. tak więc zrobiłem. miałem też ustawic sume zworek w słuchawce tak żeby była liczba 7. kombinowałem i nic, nawet nie słychać żadnego sygnału w słuchawce. miałem już dośc i zgłosiłem sie do tego faceta z prośbą żeby podłączył to wszystko. chetnie odpowiedział ze to zrobi tylko nie wie kiedyi czekam już tak dwa miesiące. naszczęście tam nie mieszkam. A co to tematu to administrator budynku ma obowiązek dopilnować wszystkiego i nic nie mioże za to kasować. powodzenia
  • #14 6964425
    telrad
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    bercikwwo podłącz plus i minus ustaw liczbę 7(twoje mieszkanie) i zadzwoń z dołu. Ten system ma blokadę antypodsłuchową i masz wyłączoną słuchawkę. Jak ktoś zadzwoni na Twój unifon to wtedy się załancza słuchawka na odpowiedni czas a po nim się wyłancza. Jak podłączysz + i - to możesz sprawdzić przyciskiem otwierania drzwi, jak go będziesz przyciskał i puszczał to usłyszysz w słuchawce takie ciche pykanie.

Co do kasowania to jestem innego zdania, nie zapłaciłeś to nie masz, chcesz mieć to zapłać. Jak się wszyscy składali oprócz Ciebie to teraz podziel tą kwotę na wszystkie lokale i zanies każdemu po trochu i wtedy sądziedzi nie będą krzywo na Ciebie patrzeć.
  • #15 7005610
    bercikwwo
    Poziom 10  
    telrad żle mnie zrozumiałeś, własmie że zapłaciłem swoją część. Jak mam ustawić liczbe 7 czyli mój nr. mieszkania. W słuchawce jest kilka zworek i niestety nie wiem jak je połączyć?
  • #16 7005919
    Nowart
    Poziom 20  
    Załóż zworki na 1,2,4. ;) To razem siedem.
  • #17 7147626
    bercikwwo
    Poziom 10  
    jutro podlacze te zworki jak mi sie uda i napisze czy dziala. dzieki
  • #18 7318585
    bercikwwo
    Poziom 10  
    wszystko załatwione. Przyszedł montarzysta domofonu i podłączył wszystko i juz działa. Dziekuje wszystkim za pomoc.
    Temat zamkniety
    :)

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz domofonu Laskomex CD2502 w bloku potrzebuje kodu do otwierania drzwi, aby uniknąć konieczności schodzenia do wejścia przy każdej wizycie gości. Kod do otwierania drzwi może wprowadzić jedynie instalator, który ma dostęp do trybu serwisowego centralki zabezpieczonego kodem instalatora. W większości przypadków kod ten jest zmieniany przez instalatora i nie jest publicznie dostępny. Zaleca się kontakt z administracją budynku lub instalatorem, który może wprowadzić indywidualny kod otwierający rygiel drzwi. Próby samodzielnego odczytania kodu z centralki są możliwe, jeśli instalator nie zmienił domyślnego kodu, jednak wymaga to znajomości procedur serwisowych. Podawanie kodu wszystkim mieszkańcom jest niezalecane ze względu na sygnalizację wejścia u innych lokatorów. W przypadku problemów z instalacją unifonu i podłączeniem przewodów (np. 6-przewodowa instalacja), konieczne jest prawidłowe ustawienie zworek odpowiadających numerowi mieszkania oraz podłączenie przewodów plus i minus. Ostatecznie, najbezpieczniejszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem jest skontaktowanie się z instalatorem, który za niewielką opłatą lub bezpłatnie (w zależności od sytuacji) wprowadzi odpowiedni kod i podłączy urządzenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA