logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD WD300, dziwne pikanie/pstrykanie, jak odzyskac dane?

barti223 01 Lut 2009 21:32 4961 13
  • #1 6088992
    barti223
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Witam,
    Mam problem ze swoim komputerem.
    Dzisiaj normalnie włączyłem komputer, pracował kilkadziesiąt minut i nagle komputer sie zawiesił i zaczą pikać, pstrykać nie wiem jak to nazwać. Te dziwne odgłosy dochodziły z dysku.

Dysk do Western Digital WD300
    Model: WD300AB-00BPA1

Co mogę zrobić aby odzyskać bardzo ważne dane z dysku?

Dodam, że leżał u mnie dysk 4gb, zainstalowałem na nim system (XP) i wszystko śmiga, gdy połączę na raz obydwa dyski to czyta normalnie z tej 4gb a 30 nigdzie nie widać...

Błagam o pomoc, bo na dysku miałem bardzo ważne dane i zdjęcia.
    Za pomoc punkty, może wiele ich nie mam, ale zawsze coś.

Pozdrawiam
    Bartłomiej
  • #2 6089240
    wromich
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    to może tak... Zobacz programem np. partition magic lub gparted(polecam) czy wykryje Ci w ogóle system plików na tym dysku. Rozumiem że dysk jest wykrywany w biosie i win xp też go znajduję, tylko że nie pokazuję partycji?
    Zainteresuj się programem active file recovery z pakietu Active Partition Recovery, właśnie za pomocą tego programu przed chwilą odzyskałem 95% danych z padniętego dysku.
  • #3 6089979
    mario2255
    Poziom 12  
    Jeżeli stuka to niestety albo:
    elektronika - wymiana jej pomoże,
    albo za mało prądu (optymistycznie) - odłącz niepotrzebne dyski, napędy, itp.
    albo konflikt z drugim urządzeniem na taśmie jak jest takowe odłączyć, przepiąć,
    i najgorszy wariant poszły głowice...
    Zobacz sobie mp3 z tej stronki poniżej i porównaj z twoimi dźwiękami. Cała strona po rosyjsku ale wiele cennych danych: http://www.mhdd.ru/sound/max/
    Powodzenia.
  • #4 6089990
    kris6661991
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Poszła elektronika, gdyby poluzowały się talerze lub głowica - usłyszał byś tylko głośny świst i dysk możesz powiesić na ścianie lub np z talerzy zrobić podstawkę do herbaty :) Ale na poważnie: Tym jaka nazwę przybiera dysk, sterowaniem silnika, głowicy i wszystkim co jest na dysku zajmuje się płytka elektroniczna jak nadmienił kolega powyżej, zacznij od poszukania na allegro płytki do swojego dysku pochodzącej z demontażu, nieraz można kupić taką za śmieszne 10zł i może to się okazać rozwiązaniem problemu :)

Nie raz dostawałem uszkodzone dyski po zasilaczach typu Codegen. uszkodzenia również śmieszne - paliły się Zenereki (diody Zenera) w obwodzie zasilającym i któryś z bloków elektronicznych nie miał napięcia - dysk wtedy oczywiście nie działał.

Odkręć płytkę i sprawdź czy nie ma poprzepalanych czarnych lub żółtych elementów - diody smd.

Pozdrawiam!
  • #5 6090098
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6090188
    barti223
    Poziom 20  
    @wromich
    Dysk nie jest wykrywany w biosie, nic z tego...

@mario2255
    Głos jest można powiedzieć identyczny jak ten z podanej stronki "maxtor stuk".
    Odpinanie innych urządzeń nic nie daje.

@kris6661991
    Dzięki za diagnozę, odkręce i dokładnie sprawdze płytke.

@okzo
    Cytat:
    - kiedy wlaczony jako drugi w trakcie uruchomienia systemu nie wydaje dziwnych dzwiekow podobnych do tego co opisales jako

Gdy system sie uruchamia to stuka, potem już nie.

Dziękuje za odpowiedzi, już szukam identycznego dysku...

Pozdrawiam
    Bartłomiej

Edit:
    Czy mogę włożyć do niego elektronikę od np WD200 ?
  • #7 6090278
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 6090306
    barti223
    Poziom 20  
    Mój model to
    WD300AB-00BPA1

chcę włożyć powiedzmy ten
    WD400EB-00CPF0

lub

wd200eb 00bhf0
  • #9 6091033
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6091893
    wromich
    Poziom 15  
    jak nie jest wykrywalny w biosie to elektronika na bank, jak nie masz skąd wziąć to kaplica...
  • #11 6092034
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 6092771
    wromich
    Poziom 15  
    piszę tylko z własnego doświadczenia, tak jak ja miałem w takim przypadku, u mnie padła elektronika podmieniłem na taką samą z innego dysku i ruszyło i działa do tej pory, może źle napisałem że na bank musi być to... Nie zajmuję się naprawą dysków "profesjonalnie" tylko jak coś się posypie to staram się rozwiązać problem na własną rękę na razie mi się to udawało, podsuwam pomysły, z których nie każdy przecież musi korzystać.
  • #13 6099883
    mario2255
    Poziom 12  
    Znalazłem na stronie forum o dyskach, że ten dźwięk jest symptomem uszkodzenia bloku głowic - nie wspominają jednak czy chodzi o blok fizyczny(głowice) czy sterujący (elektronika)
    Po rosyjsku: http://mtrk.tv/SMF/index.php?topic=5424.0
    Tłumaczone goolem: Link

Nirvanowiec czy mógłbyś rozwinąć nieco "moduł 42", może wiesz gdzie można znaleźć dokumentację do elektroniki, chociażby nie przywiązaną do modelu
  • #14 6100267
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Western Digital WD300AB-00BPA1 wydaje charakterystyczne dźwięki pikania i pstrykania, co wskazuje na uszkodzenie mechaniczne lub elektroniczne. Dysk nie jest wykrywany w BIOS-ie, a system Windows XP nie widzi jego partycji, mimo że inny dysk 4GB działa poprawnie. Możliwe przyczyny to uszkodzona elektronika sterująca płytką PCB lub uszkodzenie głowic. Zalecane jest sprawdzenie dysku programami takimi jak Partition Magic, GParted lub Active Partition Recovery w celu wykrycia systemu plików i odzyskania danych. W przypadku stukania najczęściej problemem są uszkodzone głowice, choć wymiana elektroniki (płytki PCB) może pomóc, jeśli jest dostępna identyczna i wymaga przeniesienia pamięci ROM. Próby użycia elektroniki z innych modeli WD200EB lub WD400EB są nieskuteczne ze względu na różnice konstrukcyjne i montażowe. Uszkodzenia mogą też wynikać z wadliwego zasilacza, powodującego przepalenia elementów SMD na płytce. Dźwięki podobne do "maxtor stuk" są symptomem uszkodzenia bloku głowic. Dokumentacja modułu 42, odpowiedzialnego za identyfikację dysku, jest trudna do znalezienia, co utrudnia samodzielną naprawę. W przypadku braku wykrycia dysku w BIOS-ie i braku dostępu do odpowiedniej elektroniki, odzyskanie danych wymaga specjalistycznego serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA