logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk HDD WD 250 GB (pykanie) - Czy moze ktos pomoc?

GroMag 24 Lip 2007 21:52 3139 12
  • #1 4111538
    GroMag
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam...
    Mam dysk WD2500 ( 250 GB) ...
    Mam z nim taki problem..
    Podczas odpalenia komputera Bios nie moze wogole odczytac napedow ..tzn.
    Nie wodzi parametrow tego dysku, a przez to nie chce dalej pojsc.
    Dysk zachowuje sie dosc dziwnie, ale jak czytalemn na forum to nie tylko Ja mam taki problem...

Robi mniej wiecej w ten sposob: Tyk Tyk PYK PYk...w tedy jak dotkne dysku to czuje ze silnik chodzi i staje.
    To pykanie to tak jakby wlaczanie glowic i wylaczanie.
    Nie wiem dokladnie czy to o wlaczanie chodzi bo na dyskachi ich usterkach sie nie znam...
    Pomyslalem ze to wina eletroniki.
    Tylko niestety nie mialem takiej elektroniki do 250 wiec podlozylem od WD 60GB.
    Majac nadzieje zeby zobaczyc czy wogole zastartuje w biosie.
    Pomyslalem ze sterowanie glowicami moze byc podobne na sam poczatek juz nie chcialem od Niego cudow.
    To by mi uzmyslowlo ze to jest wina Elektroniki.
    Rozmiarowo elektronika pasowala zarowno do silnika jak i do glowic.
    Efekt po wlaczniu byl ten sam czyli Pyk Pyk...i niestabilne obrity Silnika.
    Identycvznie jak w oryginalnej elektronice.
    Po wmontowaniu tej elektroniki z powrotem (ale tej oryginalnej) do dysku 60GB tamtem chodzil bardzo dobrze.
    Takze elektornika chyba nie ma tutaj nic wspolnego...
    Jak myslicie czego tutaj sie czepic?
    Czy wymienic elektronike prawidlowa od Dysku WD 250GB czy to jest wina glowic...

Acha czy ma ktos jakies materialy na temat jak sie serwisuje dyski HDD Czyli jak zdejmuje glowice Itp. ?
    Jak naprawia sie Firmware jakie jest oprgramowanie do tego typu rzeczy i jakie sa najczestrze usterki w dyskach.
    Mam kilka zwalonych elektronicznie i moze by ich do zycuia przywrocil jako archiwum do Danych ;)

Z Gory Dziekuje Fachowcowi co odpowie na moja prosbe...;)

PZDR ;) Big THX ;)
  • #2 4111564
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    To nie ma prawa działać. Chcesz przekonać elektronikę (dla 60G), że ma 250G?
  • #4 4111670
    GroMag
    Poziom 10  
    any56 napisał:
    To nie ma prawa działać. Chcesz przekonać elektronikę (dla 60G), że ma 250G?

Nie chce jej w zaden sposob przekonywac ze ma 250 GB.
    Zle mnie zrozumiales chcialem zobaczyc czy wogole wykryje go w biosie, a tu lipa...
    Czyli albo glowice sa pokopane, albo efekt jest ten sam ,a gdyby elektronijka nie podchodzila i bylo calkiem inne sterownie to by nie bylo identycznego efektu jak ze stara oryginalna elektronika od WD250GB...
    Tak samo jeczy silnikiem i tak samo pyka.
    Wiec co to za problem. Patrzylem nawet czy napiecia na zasilniu na plycie elektroniki dochodz do plyty z gniazda.
    Dochodza i sa 5V i 12V .
    Nie ma spadku napiecia...
  • #5 4111697
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4111957
    GroMag
    Poziom 10  
    Czyli mam rozumiec ze wymiana tego calego zestawu razem z glowicami mnie czeka?
    Czyli kupic dysk z "Bad Sektorami" i przelozyc.
    Widze po tym artykule ze trzeba jeszcze uwazac na symbol czy to jest BB czy LB...
  • #7 4112288
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4112376
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Cytat:
    Czyli mam rozumiec ze wymiana tego calego zestawu razem z glowicami mnie czeka??? Czyli kupic dysk z "Bad Sektorami" i przelozyc...
    Aby takie rzeczy robić to trzeba mieć specjalistyczne laboratorium - przecież HDD są montowane w sterylnych warunkach i hermetycznie zamykane ! Po otwarciu już jest po dysku - w domowych warunkach każdy pyłek to zagrożenie. Bez szans. :D
  • #9 4112401
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    [quote="Lzep"]
    Cytat:
    przecież HDD są montowane w sterylnych warunkach i hermetycznie zamykane ! Po otwarciu już jest po dysku - w domowych warunkach każdy pyłek to zagrożenie. Bez szans.

Kolego Lzep - dyski nie są hermetycznie zamykane . Są tylko szczelnie zamykane . Tam nie ma gazu , ani też próżni .
    Naprawa poprzez wymianę głowic dla samej naprawy , nie ma najmniejszego sensu . Dysk i tak wkrótce padnie . Tym bardziej , że chciałbyś użyć do tego celu , już nadwyrężone głowice - dysk z bad sektorami . Taki zabieg wykonuje się tylko i wyłącznie dla odzyskania danych . No chyba , że chcesz się nim pobawić przez jakiś tydzień , czy może miesiąc .

Pozdrawiam .
  • #10 4112487
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4112926
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 47
    Nie wiem, czy autor tego tematu wie, ile głowic jest w jego dysku. A jest ich 6 prawdopodobnie ;) Podaj w końcu dokładny model dysku, wd2500-xx-xxxxx. Myślę, że uczyć się lepiej na jednej głowicy i jednym talerzu, opanować ruchy, mieć pewność tego, co się robi. Chociaż, może przyjdzie tu Lazer, specjalista z innego tematu, i odzyska dane programem OERP.
  • #12 4113343
    GroMag
    Poziom 10  
    Witam...
    Drive Parameters: LBA 488397168
    MDL: WD2500LB-55EDA0
    DCM: HSBHCTJAH

Jak tak czytam po Allegro i wogole to ten problem z tym stukaniem to juz prawie norma jesli chodzi o te dyski...Powiedzcie wreszcie za co sie mam brac...Czy to jest wina w glowicach czy.......Czy lepiej kupic dysk ze spalona bez elektroniki ale ze zdrowa mecvhanika bo wedlug mnie to mechanika jest rabnieta..Ale chce sie tutaj zapytac expertow zeby miec jakas "grubsza" pewnosc...

PZDR ;)
  • #13 4114129
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada dysk WD2500LB-55EDA0 o pojemności 250 GB, który podczas uruchamiania komputera wydaje charakterystyczne dźwięki „pykania” i nie jest wykrywany przez BIOS. Objawy wskazują na problem z mechaniką dysku, prawdopodobnie uszkodzenie głowic lub kontrolera głowicy. Próba podmiany elektroniki z dysku WD 60 GB nie przyniosła efektu, co sugeruje, że problem nie leży wyłącznie w elektronice. Dyski WD tego typu często mają 6 głowic, a ich wymiana wymaga specjalistycznego sprzętu i warunków laboratoryjnych, gdyż dyski są szczelnie zamknięte i wrażliwe na zanieczyszczenia. Wymiana głowic lub elektroniki w warunkach domowych jest ryzykowna i zwykle nieopłacalna, a dysk i tak może wkrótce ulec całkowitej awarii. Zaleca się zakup identycznego modelu dysku z uszkodzoną elektroniką, ale sprawną mechaniką, jeśli celem jest odzyskanie danych. W przeciwnym razie lepiej wymienić cały dysk na nowy. W dyskusji podano linki do poradników dotyczących wymiany głowic i odzyskiwania danych, podkreślając konieczność zgodności oznaczeń DCM i modelu dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA