logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Margherita ALS88XEU - błąd F05, migająca dioda, co sprawdzić?

robek71 02 Lut 2009 10:52 4537 12
REKLAMA
  • #1 6090647
    robek71
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam
    Mam znów problem z pralką jak wyżej. Programator kręci się a dioda miga 5 razy. Proszę o opis błędu i co mam sprawdzić i ewentualnie wymienić. Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 6092720
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1708
    Sprawdż funkcję odpompowania wody.
  • #3 6093104
    robek71
    Poziom 9  
    axxx napisał:
    Sprawdż funkcję odpompowania wody.

jeżeli chodziło Ci czy odpompowuje wodę, poprzez program spust wody to nie działa
  • REKLAMA
  • #4 6097946
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1712
    Witam.
    Sprawdź czy silnik pompy nie ma luzów jak ma to do wymiany te silniki tak robią x razy ok a potem błąd.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 6098649
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    robek71 napisał:

Programator kręci się a dioda miga 5 razy.... co mam sprawdzić i ewentualnie wymienić....
    Sprawdź drożność całego układu spustowego wody, zobacz czy coś nie blokuje turbinki pompy spustowej, jeżeli jest czysto - silnik pompy do wymiany.
  • #6 6100165
    robek71
    Poziom 9  
    schnauzerman napisał:
    robek71 napisał:

Programator kręci się a dioda miga 5 razy.... co mam sprawdzić i ewentualnie wymienić....
    Sprawdź drożność całego układu spustowego wody, zobacz czy coś nie blokuje turbinki pompy spustowej, jeżeli jest czysto - silnik pompy do wymiany.

Drożność sprawdzona, czyściłem kilka tygodni temu, więc raczej silnik, jak go najprościej sprawdzić, gdzie mogę kupić taki silnik w jak najtańszej wersji - jestem z Warszawy.
    Mam jeszcze pytanie o wyciekanie wody z pralki, czasami jest on mniejszy czasami większy jak jest więcej prania, na fartuchu w okolicy zamka od drzwi znalazłem przetarcia ale od tyłu nie widać tam za bardzo zacieków, ale woda wyraźnie ścieka po przedniej ściance, gdzie jeszcze szukać źródła wycieku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 6100325
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Silniczek pompy po prostu wymień, do kupienia w każdym sklepie z częściami AGD, jeżeli w fartuchu są przetarcia również jak najszybciej do wymiany.
  • #8 6101147
    robek71
    Poziom 9  
    schnauzerman napisał:
    jeżeli w fartuchu są przetarcia również jak najszybciej do wymiany.

czy jest jakiś tani odpowiednik oryginalnego fartucha
  • #9 6102142
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    O fartuch również pytaj w sklepach z częściami AGD.
  • #10 6103778
    robek71
    Poziom 9  
    Silnik zakupiłem, najprościej iść do sklepu z wymontowanym jako wzór i napewno dobiorą. koszt to w moim przypadku 40 złotych. Po zamontowaniu praleczka ruszyła "z kopyta" - dzięki za pomoc.
    Teraz pozostaje poszukać odpowiedniego fartucha. Może jakieś podpowiedzi jak go najprościej wymienić. Czytałem inne posty i oglądałem w pralce i chyba nie jest to takie proste. Dalej nie jestem jednak przekonany czy to napewno fartuch jest sprawcą wycieków - brak na nim zacieków, a chyba raczej powinny być??
  • Pomocny post
    #12 6107536
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    robek71 napisał:

....na fartuchu w okolicy zamka od drzwi znalazłem przetarcia ...

Jeżeli w fartuchu są dziury to fartuch do wymiany, obejrzyj go dokładnie odchylając fałdę na całym obwodzie.
  • #13 6110341
    robek71
    Poziom 9  
    schnauzerman napisał:

Jeżeli w fartuchu są dziury to fartuch do wymiany,

jak sobie poradzić z obejmą przy bębnie przy zdejmowaniu i zakładaniu

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Ariston Margherita ALS88XEU sygnalizuje błąd F05 poprzez migającą diodę 5 razy, co wskazuje na problem z odpompowywaniem wody. Zaleca się sprawdzenie drożności układu spustowego oraz stanu turbinki pompy spustowej. Jeśli układ jest czysty, a problem nadal występuje, najprawdopodobniej uszkodzony jest silnik pompy, który należy wymienić. Silnik pompy można zakupić w sklepach z częściami AGD, koszt około 40 zł. Dodatkowo pojawił się problem wycieku wody, który może być spowodowany przetarciami fartucha przy zamku drzwi. Fartuch z przetarciami wymaga wymiany, a jego zakup również możliwy jest w sklepach z częściami AGD. Przy wymianie fartucha istotne jest prawidłowe zdjęcie i założenie obejmy przy bębnie. Warto także sprawdzić czystość zasobnika proszku, zwłaszcza komory na płyn do płukania, która często bywa przyczyną wycieków. Brak widocznych zacieków na fartuchu nie wyklucza jego uszkodzenia, dlatego należy dokładnie obejrzeć go odchylając fałdę na całym obwodzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA