Jest to telewizor 14 cali.
Po załączeniu gra około 5 sekund. Nawet zdąży pojawić się obraz z napisem OSD (VCR). Jednakże nagle ucina się dolna część obrazu. Tak jakby ucinał pion dolną część poczym gaśnie. :?
Początkowo sądziłem że kłopot tkwi w pionie gdyż na 1 sekundę przed przejściem w stan czuwania słychać głośniejszą jego pracę w cewkach odchylających.
Stopień końcowy odchylania pionowego zbudowany jest na tranzystorach BC638 i BC635. Wymieniłem tranzystory. Pomyliłem się jednak przy wstawianiu i zamiast C638 wstawiłem C368 który jest odmiennej polaryzacji. 8O Ku mojemu zdziwieniu telewizor grał nieustannie lecz oczywiście nie było obrazu gdyż odchylanie zostało ściągnięte daleko w dół po za obszar luminoforu. Najważniejszy jest wniosek że TV nie przechodził w stan czuwania.
Zorientowałem się o popełnionym błędzie przy wstawianiu tranzystorów wstawiając BC639 i BC638. Jednakże zamontowanie prawidłowych tranzystorów spowodowało nawrót pierwotnej dolegliwości. W związku z tym że w TV występuje układ sterujący odchylaniem pionowym MC44007P postanowiłem jego wymienić. Nic nie pomogła nawet zmiana pamięci 24C02 w której są przechowywane nastawienia z trybu serwisowego. Głowica i układ STV8224A nie są na magistrali I2C a co za tym idzie odpadają z dalszej gry 8) . Okazało się że do momentu przejścia w stan czuwania na szynie SDA i SCL jest po 2,41V, po wyłączeniu jest po 5V. :? Tu po raz pierwszy padło moje podejrzenie o uszkodzenie mikrokontrolera SDA20561-B547. Nie jestem jednak pewny czy dokonać zakupu
.
Zrobiłem jeszcze jedno ciekawe doświadczenie które w pewnym stopniu upewniło mnie o sprawnym odchylaniu pionowym. Otóż zwarłem wkrętakiem łączem ze sobą SDA i SCL. TV nie gasł po załączeniu. Na ekranie pojawiła się poświata bez śniegu, OSD i treści obrazu. Obraz ku mojemu zadowoleniu nie zawijał się w dolnej swojej części. :?
Mimo wszystko mam duże wątpliwości co do uszkodzenia mikrokontrolera
.
Czy układ MC44007P kontroluje prawidłowość pracy poszczególnych bloków i w razie potrzeby zgłasza to mikrokontrolerowi który wygasza TV?
Gdzie i w jaki sposób szukać usterki? Czy jest możliwe uszkodzenie w tym przypadku SDA20561-B547?
Początkowo sądziłem że kłopot tkwi w pionie gdyż na 1 sekundę przed przejściem w stan czuwania słychać głośniejszą jego pracę w cewkach odchylających.
Stopień końcowy odchylania pionowego zbudowany jest na tranzystorach BC638 i BC635. Wymieniłem tranzystory. Pomyliłem się jednak przy wstawianiu i zamiast C638 wstawiłem C368 który jest odmiennej polaryzacji. 8O Ku mojemu zdziwieniu telewizor grał nieustannie lecz oczywiście nie było obrazu gdyż odchylanie zostało ściągnięte daleko w dół po za obszar luminoforu. Najważniejszy jest wniosek że TV nie przechodził w stan czuwania.
Mimo wszystko mam duże wątpliwości co do uszkodzenia mikrokontrolera
Czy układ MC44007P kontroluje prawidłowość pracy poszczególnych bloków i w razie potrzeby zgłasza to mikrokontrolerowi który wygasza TV?
Gdzie i w jaki sposób szukać usterki? Czy jest możliwe uszkodzenie w tym przypadku SDA20561-B547?