logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować windowsa na laptopie,nie mając płyty

123456SM 04 Lut 2009 14:45 19489 6
REKLAMA
  • #1 6101378
    123456SM
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    kupiłem laptopa,z oryginalnym windowsem xp,mam tylko naklejke z licencja windowsa,a nie mam płyty,muszę wgrać na nowo windowsa,i jak to zrobić,nie mając płyty,czy gdzieś ten windows jest wgrany w laptopie?
    Gdzie to znaleźć?

Przeniosłem z Komputery Software
    Ari2k5
  • REKLAMA
  • #2 6101391
    masterrtronic
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Sprawdź czy masz partycje serwisową to raz ..dwa płytę ściągniesz z netu, o oryginalności decyduje klucz.
  • REKLAMA
  • #3 6101414
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    123456SM napisał:

Gdzie to znaleźć?

W manualu - pewnie będzie razem ze wskazaniem, który klawisz przy starcie wcisnąć, by procedurę uruchomić.
    Pamiętać tylko musisz, że użycie recovery przywróci konfigurację fabryczną programów, a czasem i partycji i stracisz wszystkie dane.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #4 6101446
    zimon
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    przeważnie jest tak że trzeba wykonać kopię całego systemu na płyty zaraz po zakupie.
    Nie wiem jakiego laptopa masz ale w przypadku lenovo wygląda to tak:
    Start->Programy->Lenovo Care->Create Revovery Media
    Po uruchomieniu tego oprogramowania należy wybrać opcję "Create a set of product recovery disks now". Pierwsza płyta będzie bootowalna i będzie pozwalać na uruchomienie oprogramowania do odzyskiwania systemu nawet gdy dysk zostanie sformatowany. Pozostałe płyty będą zawierać obraz systemu wraz z driverami i aplikacjami preinstalowanymi.

Chociaż lepiej wgrać nowego windowsa, bo po co zaśmiecać kompa niepotrzebnymi programiami oferowanymi przy zakupie z systemem.
    Niestety musisz go skąś wziać bo masz tylko licencje na winsdows a nie windowsa do instalowania.
  • REKLAMA
  • #5 6101467
    123456SM
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Laptop Toshiba

zimon napisał:
    przeważnie jest tak że trzeba wykonać kopię całego systemu na płyty zaraz po zakupie.
    Nie wiem jakiego laptopa masz ale w przypadku lenovo wygląda to tak:
    Start->Programy->Lenovo Care->Create Revovery Media
    Po uruchomieniu tego oprogramowania należy wybrać opcję "Create a set of product recovery disks now". Pierwsza płyta będzie bootowalna i będzie pozwalać na uruchomienie oprogramowania do odzyskiwania systemu nawet gdy dysk zostanie sformatowany. Pozostałe płyty będą zawierać obraz systemu wraz z driverami i aplikacjami preinstalowanymi.

Chociaż lepiej wgrać nowego windowsa, bo po co zaśmiecać kompa niepotrzebnymi programiami oferowanymi przy zakupie z systemem.
    Niestety musisz go skąś wziać bo masz tylko licencje na winsdows a nie windowsa do instalowania.
  • REKLAMA
  • #6 6101766
    zimon
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    a w systemie już taki bałagan że musisz od nowa instalować, czy co? Bo jeżeli nie zrobiłeś kopii systemu wcześniej, a teraz już coś system szwankuje, to robienie jego kopii mija z celem.
    Poprostu zainstaluj z płyty nowy system
  • #7 6102639
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    Jeżeli nic nie kombinowałeś (a to Toshiba)
    Przydało by się żebyś zrobił płytę recorvery (czy coś w tym stylu).
    Toshiba wszystkim instaluje program do stworzenia takiej płyty w razie uszkodzenia systemu.
    W Moje programy wejdź w narzędzia toshiby i odszukaj (w tej chwili ci nie powiem nazwy - nie mam toshiby przed sobą) stwórz płytę recorvery czy odzyskiwania - coś w tym stylu (potrzebny będzie minimum jeden DVD).
    I stwórz na przyszłość taką płytę.

Możesz też odtworzyć system wciskając przy rozruchu F11 (ale zapewne stracisz wszystkie dane więc zrób ich kopie) pod warunkiem że nie usunąłeś ukrytej partycji i nie kombinowałeś przy MBR dysku.

Aha i ta płyta nie robi teraźniejszej kopi systemu tylko tą początkową jaką miałeś zaraz po kupieniu.

Ale radzę również poczytać o tym w instrukcji obsługi do tej Toshiby powinieneś ją mieć a tam jest wszystko krok po kroku co robić..

Na marginesie dodam że nie koniecznie klucz z laptopa będzie się zgadzał z dystybucją windy ściągniętą z XP. Radzę jeżeli jest możliwość odzyskać system z ukrytej partycji tak jak wspomniałem .

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku laptopa z oryginalnym systemem Windows XP i naklejką z kluczem licencyjnym, ale bez płyty instalacyjnej, można spróbować kilku rozwiązań. Po pierwsze, warto sprawdzić, czy na dysku znajduje się ukryta partycja serwisowa (recovery), która umożliwia przywrócenie systemu do stanu fabrycznego poprzez specjalny klawisz podczas uruchamiania (np. F11 w laptopach Toshiba). Użycie tej opcji zwykle wymaga wykonania kopii zapasowej danych, ponieważ przywrócenie usunie wszystkie pliki użytkownika. W laptopach Toshiba dostępne jest również narzędzie do tworzenia płyt recovery, które pozwala na zabezpieczenie obrazu systemu i sterowników na nośnikach DVD. Jeśli partycja recovery została usunięta lub nie istnieje, konieczne jest pobranie obrazu systemu z internetu i instalacja z nośnika zewnętrznego, przy czym oryginalność systemu potwierdza klucz licencyjny z naklejki. Warto zapoznać się z instrukcją obsługi laptopa, gdzie opisane są szczegółowe procedury tworzenia nośników recovery i przywracania systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA