logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cena i dostępność wymiennika ciepła do Vaillant atmoMag mini 11-0-0 XI

kuik2608 06 Lut 2009 12:31 9808 12
REKLAMA
  • #1 6110841
    kuik2608
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,
    Mam problem.
    W moim podgrzewaczu gazowym Vaillant atmoMag mini 11-0-0 XI (ten na baterie) przecieka wymiennik ciepła.
    Po zakręceniu dopływu wody nie cieknie. Zapewne będzie trzeba było go wymienić.
    Szukałem na allegro i przez google i nie mogę znaleźć ceny takiego wymiennika.
    Czy może ktoś się orientuje ile taki wymiennik może kosztować i gdzie można go dostać?
    Czytałem też że podobno zamiennika trudno dostać do tego rodzaju podgrzewacza.
    Za odpowiedzi z góry dziękuję.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6111606
    mariusz_R
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Jakiś czas temu ku mojemu niemiłemu zaskoczeniu(piecyk ma 2,5 roku) również stwierdziłem nieszczelność wymiennika i wyciek wody. Zakup nowego wymiennika bez pośrednictwa uprawnionego instalatora raczej niemożliwy, zresztą taki koszt z montażem to wydatek około 600 zł(dzwoniłem do serwisu). Próbowałem zakleić Poxiliną ale nic nie pomogło,może robiłem to nieumiejętnie bo chyba trzeba pozbyć sie warstwy Supralu i użyć kleju podkładowego. Finał był taki że z uporem maniaka obserwowałem aukcje na Allegro i udało sie, kupiłem 1,5 roczny piecyk za 99 zł !!!, sprawny i gdyby miał przegląd po roku eksploatacji to byłby jeszcze na gwarancji, cena używanych piecyków wachała sie od 500 do 650 zł. Niezazdroszczę sytuacji bo sam przez to przeszedłem, wkurzajace jest to że niby piecyk z górnej półki a są problemy.
  • REKLAMA
  • #3 6111625
    kuik2608
    Poziom 11  
    właśnie pan z autoryzowane serwisu mi powiedział że koszt wymiany (wymiennik + robocizna) to 600zł. Jak dla mnie to za dużo.
    Teraz sam nie wiem co mam robić. :(
  • REKLAMA
  • #4 6111680
    mariusz_R
    Poziom 2  
    Może ktoś bardziej doświadczony podpowie czy jest możliwa naprawa nagrzewnicy poprzez klejenie , spawanie albo lutowanie, sam jestem zainteresowny bo miałbym na zapas.
  • REKLAMA
  • #5 6112093
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 622
    mariusz_R napisał:
    Może ktoś bardziej doświadczony podpowie czy jest możliwa naprawa nagrzewnicy poprzez klejenie , spawanie albo lutowanie, sam jestem zainteresowny bo miałbym na zapas.

A z czego jest ten wymiennik ? Miedź ? Stal nierdzewna ? Zrób fotkę.
  • #6 6112500
    kuik2608
    Poziom 11  
    najprawdopodobniej jest to miedź.

Cena i dostępność wymiennika ciepła do Vaillant atmoMag mini 11-0-0 XI

Jeśli ktoś wie ile nowy kosztuje to proszę o kontakt, bo 600zł z serwisu to dla mnie za dużo.
    Jakieś dobre pomysły jak to rozwiązać - proszę pisać.

Pozdrawiam.
  • #7 6114474
    mariusz_R
    Poziom 2  
    Wymiennik wykonany jest z miedzi i pokryty patentem Vaillanta o nazwie Supral, coś w rodzaju farby która ma zabezpieczyć przed korozją wysokotemperaturową.
  • #8 6147210
    druciksilesia
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jeśli jest to od zewnątrz i w dostępnym miejscu to można to polutować lutem twardym (po usunięciu Supralu) ale to wymaga praktyki ! W trudno dostępnych miejscach nie ma co ryzykować gdyś tak rurka jak i nlacha są bardzo cienkie i łatwo się przepalają
  • #9 6147315
    Tomasz Niedziela
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Witam, jeżeli to możliwe to zrób zdjęcie miejsca nieszczelności, a odpowiem czy jest możliwość naprawy tej usterki. POZDRAWIAM
  • #10 6147775
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 622
    Tomasz Niedziela napisał:
    Witam, jeżeli to możliwe to zrób zdjęcie miejsca nieszczelności, a odpowiem czy jest możliwość naprawy tej usterki. POZDRAWIAM

W moim miasteczku jest rzemieślnik - producent takich nagrzewnic. Jak przyjedziesz z oryginałem to może zrobić zamiennik.
  • #11 6148299
    mariusz_R
    Poziom 2  
    krecik151 napisał:
    A ja będę bardzo "miły".
    teraz płać 600 zł bo kupiłeś Vaillanta - ale przecież to się nie psuje :)
    Przykładowo do Termet 19-01/02 wymiennik oryginalny kosztuje 330 zł, a od prywaciarza jeszcze taniej. Sam sobie odpowiedz czy się opłacało :D
    Tak to byś kupił za 330 zł i sam wymienił. A teraz szukaj wymiennika tańszego i się martw. Milutki jestem prawda ? :)

Żałosny jesteś z tym swoim postem, jak nie chcesz albo nie potrafisz pomóc to nie zabieraj głosu.
  • #12 7732094
    Kazek72
    Poziom 12  
    Sam mam podobny problem, piec ma z siedem lat, i wszystko działa pięknie, oprócz dziurki z przodu nagrzewnicy. Ja to mogę polutować bo jest dobry dostęp. Ktoś już pisał na tym forum, że też ma dziurkę z przodu nagrzewnicy, czyżby wszystkie Vaillanty tak miały:cry: Dzisiaj sprubuję to polutować.
    kuik 2608 tu popytaj; http://www.....
    Sam nie wiem czy nie kupić nowej za te 300zł., czy raczej używany cały piec z Allegro, jak nie wyjdzie lutowanie. Co nowe to nowe, i tu nie wiem, bo kupując cały piec stary byłyby też inne części na zapas, tylko czy warto, jak tak lecą nagrzewnice. Nie ma co patrzeć na serwis, bo powinieneś sam co jakiś czas wybudować nagrzewnicę, i ją gruntownie wymyć, a to dla lepszego spalania gazu, oszczędniejszego. A co do nagrzewnicy to 600zł 8-O 8-O, to kup lepiej nowy piec!

Tu poczytaj; https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic687611.html i rób wszystko sam a nie patrz na serwisantów jak z tego programu telewizyjnego.
    A ty krecik151 lepiej popatrz ile gazu bierze ci ten piec, i bezsensownie jak nic nie masz do powiedzenia to .....

Moderowany przez mirrzo:

Usunąłem link do aukcji jako wartość nietrwałą

• #13 7742403
    Kazek72
    Poziom 12  
    Polutowałem, i były wycieki przy 4atm. Trzy razy robiłem to; twardy lut, a następnie miękki. Tak zostawiłem (jednak na miękkim lucie), i dzisiaj patrzę 8-O nie ma wycieków. Przypuszczam,że to chwilowo tak zostanie, nawet nie zakładam osłony tej ładnej białej na cały ogrzewacz :D bo za kilka dni spodziewam się tego samego. Byłem w sklepie, i popatrzyłem na wszystkie ogrzewacze. Aj! Jaj!jaj....wszystko, po jak najmniejszych kosztach, a inne firmy, nawet sprzedają z nagrzewnicą nie powleczoną nawet byle czym, tym sreberkiem (w przypadku Vaillanta - Supral), aby chronić jakoś miedź, czyli nagrzewnica, po kosztach!!!Ach, SZKODA SŁÓW!, bo co będzie za kilka lat jak na miedź bezpośrednio działają żrące opary gazu ?

Aha, dodam, że wkręciłem śrubkę w miejsce wycieku, przed lutowaniem. Jak już to tak po-pitoliłem, to znalazłem w internecie ze dwa sposoby na lutowanie miedzi. Jest cyna do lutowania miedzi, a także elektrody srebrowe (miedź z domieszką srebra). Wszystko dostępne w sklepach z materiałami spawalniczymi.
    Tu moje przypuszczenie, podpowiadają, że się nie da lutować nagrzewnicy bo na krótką metę, pewno - lepiej kupić nowy zamiennik za 300zł. :bad-words:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W podgrzewaczu gazowym Vaillant atmoMag mini 11-0-0 XI wystąpił przeciek wymiennika ciepła, który jest wykonany z miedzi i pokryty powłoką ochronną Supral, zabezpieczającą przed korozją wysokotemperaturową. Koszt wymiany wymiennika wraz z robocizną w autoryzowanym serwisie wynosi około 600 zł, co dla użytkowników jest często zbyt wysoką kwotą. Naprawa poprzez klejenie, spawanie lub lutowanie jest możliwa, jednak wymaga usunięcia powłoki Supral i dużej precyzji, zwłaszcza że elementy są cienkie i łatwo ulegają uszkodzeniu. Lutowanie twardym lub miękkim lutem bywa stosowane, ale nie zawsze gwarantuje trwałość naprawy. Alternatywnie można rozważyć zakup używanego piecyka z Allegro jako zamiennika lub wykonanie wymiennika u lokalnego rzemieślnika. Wymiennik jest trudno dostępny jako oryginalna część zamienna poza serwisem. Użytkownicy zalecają samodzielne czyszczenie nagrzewnicy dla lepszego spalania i oszczędności gazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA