logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał Wi-Fi Livebox na 30m do drugiego domu?

jakub_kaczan 06 Lut 2009 17:07 1888 8
REKLAMA
  • #1 6112060
    jakub_kaczan
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Chciałbym podzielić się z bratem internetem poprzez wi-fi. Niestety posiadam tylko livebox od tp i biały dongle z zestawu. Mają one bardzo słaby zasięg i niebardzo wiem co powinienem kupić. Drugi dom oddalony jest o około 30 m, livebox będzie stał na parapecie przy oknie i "widzi" drugi dom. Czy wystarczy sama karta wi-fi do drugiego komputera, czy będę potrzebował dodatkowej anteny do niej. Jeśli tak, to jaka powinna wystarczyć?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6112098
    SKATE_PL
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Kiedyś w ulotce z rachunkiem była możliwość dokupienia urządzenia podłączanego do gniazdka które zwiększało zasięg sieci jak znajdę to
    napiszę

znalazłem oto link
    Link
  • #3 6112210
    jakub_kaczan
    Poziom 10  
    To byłoby nieprzydatne i za drogie w moim przypadku, ponieważ można kupić używaną kartę wlan i antenę yagi za jakieś 30-40zł. Interesuje mnie porada jakiej mocy powinna być antena, ponieważ będzie miała do pokonania szybę lub kilkucentymetrową ścianę i 30m powietrza. Jaki typ anteny i moc powinienem zastosować, by wszystko działało? Słyszałem, że livebox ma bardzo słaby sygnał, więc mamy kolejne utrudnienie.
  • REKLAMA
  • #4 6112822
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6113553
    Ficu
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Na 30 m yagi 12dBi <haha> to powinno działać bez problemu na patykach przy widoczności optycznej. Ewentualnie kup panel 8dBi netusa i podłącz do karty w komputerze brata.
  • REKLAMA
  • #6 6114135
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    jakub_kaczan napisał:
    To byłoby nieprzydatne i za drogie w moim przypadku, ponieważ można kupić używaną kartę wlan i antenę yagi za jakieś 30-40zł. Interesuje mnie porada jakiej mocy powinna być antena, ponieważ będzie miała do pokonania szybę lub kilkucentymetrową ścianę i 30m powietrza. Jaki typ anteny i moc powinienem zastosować, by wszystko działało? Słyszałem, że livebox ma bardzo słaby sygnał, więc mamy kolejne utrudnienie.

Za 40zł to porządnej yagi nie kupisz a 5dBi będzie z trudem wyciągać.
    Najmniejszy panel netusa 10dBi (robią w całości z kablem dowolnej długości) albo 8dBi z dipol.com.pl. Karta może być używka - polecam cokolwiek co ma chipset atherosa - czuły i wydajny.
  • REKLAMA
  • #7 6116560
    jakub_kaczan
    Poziom 10  
    A jakich producentów anten i kart wlan się wystrzegać?
  • #8 6117200
    Ficu
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    jakub_kaczan napisał:
    A jakich producentów anten i kart wlan się wystrzegać?

Karty wszelkie no-name za 10 zł z allegro. Anteny wszystkie z allegro głównie wasserman, yagi.pl. Polecane karty PCI ip-link, USB edimax, tonze. Anteny netus, interline.
  • #9 6117312
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 236
    Witam ! Proponuję Wireles G ADSL2 + Modem Router. Robocza nazwa G54 . Mam to ! Urządzenie może pracować w kilku wersjach . Normalne 4 komputery na kablu Ethernet plus dodatkowo do 64 komputerów " dopisanych " do urządzenia . Moc tego cuda wynosi normalnie 100mW jako Wlan potrafi wydusić 800mW . Wystarczy te 100 i masz komplet . Te parę metrów plus dwie ściany obleci jak nic . Ściana potrafi tłumić do 30dB ale to musi być strop . Bo zwykła tłumi do 12/ 15 db . Czyli taki ADSL załatwi Ci temat raz a dobrze . Trochę kosztuje ale wiesz co masz . Pozdrawiam ! :))

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem wzmocnienia sygnału Wi-Fi z Liveboxa TP na odległość około 30 metrów do drugiego domu. Zalecane jest zastosowanie karty WLAN z anteną kierunkową typu Yagi o mocy około 12 dBi po stronie odbiorczej. Po stronie nadawczej, przy Liveboxie, sugeruje się użycie routera zewnętrznego z anteną Yagi 12 dBi, gdyż fabryczne anteny Liveboxa mają słaby zasięg. Alternatywnie można zastosować antenę panelową o mocy 8-10 dBi, np. marki Netus, podłączoną do karty w komputerze odbiorcy. Warto wybierać karty WLAN z chipsetem Atheros ze względu na ich czułość i wydajność. Należy unikać tanich, no-name kart i anten z niepewnych źródeł, szczególnie z Allegro. Polecane marki kart to TP-Link, Edimax, Tonze, a anten Netus i Interline. Wspomniano także o urządzeniu Wireless G ADSL2+ Modem Router (roboczo G54) z mocą nadawczą do 800 mW, które może zapewnić stabilne połączenie na taką odległość, nawet przez ściany o tłumieniu do 15-30 dB. Wzmocnienie sygnału wymaga więc odpowiedniego sprzętu antenowego i ewentualnie wymiany routera na bardziej wydajny niż standardowy Livebox.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA