logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał Wi-Fi z Liveboxa na odległość 20m przez ulicę?

wentyl215 27 Lis 2017 21:21 1914 7
REKLAMA
  • #1 16853447
    wentyl215
    Poziom 19  
    Ocena: 64
    Sytuacja zagmatwana, ponieważ potrzebuję wzmocnić sygnał, a raczej odbiór sieci bezprzewodowej z Liveboxa, który znajduje się w innym budynku po drugiej stronie ulicy, także kabel nie wchodzi w rachubę -> sam Livebox jakieś 20m od komputera stacjonarnego, gdzie ma być pełny zasięg.

Początkowo miałem 2 z 5 kresek, dostawiłem mocniejszy router przy Liveboxie, który daje jedną kreskę więcej. Następnie dorzuciłem do zestawu mocniejszą kartę wifi PCI do kompa razem z anteną, no i dało to oczekiwany wynik 5 na 5 kresek, a nawet 4 na 5 kresek na samego Liveboxa.

Niestety jak się później okazało wymagany zasięg (4/5kresek), nie jest zbyt stabilny kiedy jest ruch na drodze. Nie mogę zrezygnować z Liveboxa ponieważ ma podłączony telefon w usłudze.

Zastanawiam się nad kilkoma rozwiązaniami, mianowicie repeater, mikrotik, AP czy coś, co może mi ustabilizować zasięg, a nawet go wzmocnić na tyle, by zasięg objął cały drugi budynek, łącznie z piętrem, gdzie mam jedynie 2 z 5 kresek.

PC stacjonarny jest prawie na środku budynku, ale mam możliwość dostawienia np. "repeatera" przy ścianie/oknie, tak to mniej/więcej wygląda:

Jak wzmocnić sygnał Wi-Fi z Liveboxa na odległość 20m przez ulicę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16853512
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5474
    Żadne tam wzmacniacze - zewnętrzne AP podłączne skrętką do routera z jednej strony i routera w drugim budynku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16853519
    KRY5PIN
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    Do liveboxa podłącz lanem antenę zewnętrzną, umieść ją na zewnętrznej ścianie budynku, w drugim budynku załóż taką samą antenę i lanem zepnij ją z jakimś AP/routerem.

Zależy Ci na przepustowosci, czy na ilości kresek w zasięgu??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16853533
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Pozostaje tylko potwierdzić to co napisali koledzy wyżej. Rozwiązania typu repeater zawsze będą kuleć przy takiej odległości, zabudowie i zakłóceniach, sam widzisz co się teraz dzieje.
  • #5 16853581
    wentyl215
    Poziom 19  
    Zależy mi przede wszystkim na tym, by mieć w miarę stabilne łącze, bez "żadnych" zakłóceń.

Zagmatwana sytuacja polega na tym, że sąsiad udostępnia mi swój internet z liveboxa, początkowo podał mi hasło do Wifi, następnie wstawiłem u niego swój lepszy router, a to już grubsza sprawa, jak mu jeszcze zaproponuję jakieś montaże anten na ścianie to nie wiem czy nie będę musiał wrócić do swojego Aero2 512kb z aktualizacją co godzina.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16853605
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5474
    wentyl215 napisał:
    sąsiad udostępnia mi swój internet z liveboxa, początkowo podał mi hasło do Wifi

Podziwiam takich ludzi...
    Mam nadzieję, że wiesz czym to dla NIEGO grozi?

Co do reszty - albo to co podaliśmy albo kombinujesz dalej, bo to co tam masz to rzeźbienie a nie rozwiązanie problemów.
    wentyl215 napisał:
    wrócić do swojego Aero2 512kb z aktualizacją co godzina.

Skoro jest tam Aero to i są dostępni inni w technologii LTE.
  • Pomocny post
    #7 16853611
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5802
    Biorąc pod uwagę niepewną sytuację prawną( sasiad robi to nielegalnie, ryzyko z tym związane, pewnie niezbyt duże prędkości i koszty sprzętu do linka radiowego, nowe CPE 2 sztuki np. LOCO M2, M5 to około 500 zł warto przemyśleć czy samemu nie wziąć abonamentu internetu mobilnego albo oferty na kartę ( oczywiście nie BDI Aero2).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 16853670
    wentyl215
    Poziom 19  
    Ok, to chyba mi wystarczy, cieszę się, że otrzymałem tyle ważnych odpowiedzi, w tak krótkim czasie - także dziękuję wszystkim.

Rozwiązaniem będzie własna sieć, fakt chciałem pokombinować, ale wasze odpowiedzi utwierdziły mnie, że jednak nie ma sensu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na wzmocnienie sygnału Wi-Fi z Liveboxa, który znajduje się w innym budynku, oddalonym o 20 metrów przez ulicę. Po zastosowaniu mocniejszego routera i karty Wi-Fi, zasięg poprawił się, ale stabilność sygnału jest problematyczna, szczególnie przy ruchu drogowym. Użytkownik rozważa różne rozwiązania, takie jak repeater, MikroTik, czy punkt dostępowy (AP). Odpowiedzi sugerują użycie zewnętrznych anten oraz podłączenie AP do Liveboxa przez kabel LAN, co może zapewnić lepszą stabilność. Wskazano również na ryzyko związane z nielegalnym korzystaniem z internetu sąsiada oraz zasugerowano rozważenie własnej sieci lub mobilnego internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA