logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Amica PB 4510A420 C - świecące diody 95, 60, 40 i koniec, co oznaczają?

oskar77 06 Lut 2009 19:18 3841 6
REKLAMA
  • #1 6112634
    oskar77
    Poziom 10  
    Witam, mam problem z pralka amica pb 4510a420.
    Świecą się trzy temp. 95, 60,i 40 oraz dioda koniec; nie wiem co to stalo sie podczas pracy. Po wyczyszczeniu filtra, to samo.
    Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6112712
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    Masz wodę na dnie pralki, zdemontuj pokrywę dolną przednią i usuń wodę.
  • REKLAMA
  • #3 6115991
    oskar77
    Poziom 10  
    wielkie dzieki za pomoc, wystarczylo przechylic pralke na chwile wycieklo moze z pol szklanki wody nie wiadomo skad i pralka zaczela dzialac, jeszcze raz wielkie dzieki i pozdraiwam
  • REKLAMA
  • #4 6116257
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    Odkręć dolną pokrywę i sprawdź skąd mogła nalecieć woda, jeżeli jest przeciek może zalać i spowodować zwarcie np. silnika itp.
  • REKLAMA
  • #5 6737886
    79NORRIS79
    Poziom 2  
    Witam
    Mam podobny problem ktory pojawił sie dzisiaj,
    Pralka Amica PB 5590A423 przestała pobierac wode i wyczysciłem waz zasilajacy bo był cały zawalony na sitku i przy okazji filtr.Po skreceniu filtra gdy pralka zaczeła pobierac wode po chwili wszystko stanelo i zaczeły sie palic lampki 40 60 i 95 *C oraz migała dioda :gotowa;
    Spod pralki zaczela wypływac woda. Wiec pralke przechyliłem wylałem cała wode i dalej zonk. Myslałem ze to czujnik aquastop (i dalej tak mysle) bo jak właczam samo wirowanie lub odpompowanie wody to działa bez problemu.Moze to wina zle skreconego filtra???? skrecałem z 5 razy i zawsze leci jak pobiera wode-przed rozkreceniem filtra wszystko było o.k
    Co moze sie dziac??? bo juz sam nie wiem
    HELP ME !!!
    POZDRAWIAM
  • #6 6739078
    bolo51
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Sr.wężyk przy pompce i zaślepkę umieszczoną w nim.
  • #7 6739495
    79NORRIS79
    Poziom 2  
    siemanko .
    własnie mialem pisac ze juz po problemie a tu ten post od bolo51

rozkrecilem przedni panel i okazało sie ze gdy moja kochana zona spuszczała wode z filtra to przy okazji wyciagneła wezyk z pompki i to broiło.
    Pół dnia myslenia az zdecydowałem sie rozbierac przod i jak sie okazało opłaciło sie.Dzieki bolo51 bp i tak bym pewnie skorzystał z Twojej uwagi.
    Dzieki jeszcze raz. pa

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Amica PB 4510A420 wyświetla świecące diody temperatur 95, 60, 40 oraz diodę "koniec", co wskazuje na problem z wodą stojącą na dnie urządzenia. Zalecane jest zdemontowanie dolnej przedniej pokrywy i usunięcie nagromadzonej wody, co często rozwiązuje problem. W podobnym przypadku modelu Amica PB 5590A423 problemem okazał się nieszczelny lub źle zamontowany wężyk przy pompce, powodujący wyciek wody i miganie diod temperatur. Po usunięciu wody i sprawdzeniu szczelności elementów pralka powinna działać prawidłowo. Wskazane jest także sprawdzenie filtra i czujnika aquastop, gdyż mogą one wpływać na pobór wody i sygnalizację błędów.
REKLAMA