logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepszy program do podziału internetu na Windows - alternatywa dla Wingate?

ankuch 10 Kwi 2004 20:53 6885 19
REKLAMA
  • #1 589795
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 92
    Mam następujące pytanko:
    Jaki jest najlepszy program do podziału netu na inne komputery pod Windowsem ??
    Używam obecnie Wingate, ale to jest gehenna, kilka razy na dobę trzeba robić restart komputera-serwera, bo na innych komputerach nie działa internet. MKS-vir wykrywa go jako trojana.
    Mam drugi komputer, który chcałem użyć jako serwer pod linuksem, ale pełna konfiguracja "Debiana" przechodzi moje możliwości.
    Chodzi mi o możliwość rozdziału (regulacji) transferu na poszczególne komputery.
    Tymczasem oczekuję na najbardziej stabilny program do podziału netu pod Windowsem.
    Proszę o podzielenie się uwagami na ten temat.
  • REKLAMA
  • #2 589879
    xbaj
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Ja uzywam WinRouta i chodzi nawet, nawet. Oczywiscie raz na jakis czas resecik ale ogolnie w porzadku.
  • #3 590072
    gery
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Ja po przetestowaniu większości tego co dostępne mogę polecić WINPROXY dlatego że jest stabilny i oferuje wiele ciekawych opcji.
  • #4 591606
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Ankuch to ciekawe co piszesz z wingate bo zam tez go uzywam, serwer dzialal mi kikukrotnie nawet dwa tygodnie, i nie mam z nim zadnych problemow, co ciekawe MKS tez mi go nie wykrywa.

Czy mozesz napisac cos wiecej? Ile komputerow w sieci, jaka maszyna na serwerze, jaki system operacyjny, ktora wersja winGate...
  • REKLAMA
  • #5 593910
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Cortez :arrow:
    Moja wersja Wingate to 3.09, używałem 5.0 i było jeszcze gorzej.
    W sieci pracują 3 komputery. Jako serwer jest 300 MHz AMD, drugi to 233 MHz, trzeciego nie znam (to komputer sąsiadów) wszystkie pracują pod Win98SE.
    Sieć jest zrobiona na koncentryku. Odległości są następujące:
    1 komputer -----> 10m -----> serwer -----> 90m -----> 2 komputer.
    Wingate 3.09 wzięty z płytki Chipa, skaner antywirusowy MKS ze strony Onetu wykrywa go jako trojana. Potrafi powiesić się kilka razy na dobę.
    Być może inna wersja jest bardziej stabilna, jeśli możesz podaj tę wersję.
  • #6 594522
    cortez_
    Poziom 26  
    Ile ma pamieci ten serwer? To wieszanie sie to moze byc wina bardzo wielu rzeczy od systemu operacujnego po ersje Wingate, czy uzytkownicy sciagaja np przez emule? Mnie zdarzalo sie ze zabraklo buforow przy bardzo duzym ruchu generowanym przez emule, ktory wingate musial routowac.

U mnie Chodza tez trzy komputery, serwer jest na PIII1GHz, 578MB RAM - wiec moze stad wieksza stabilnosc (system Win XP). Ja uzywam WinGate 5.0.1 (builf 768).

Napisz jakie masz ustawienia routingu, czy korzystasz z NAT, czy przez proxy (nie pamietam czy w wersji 3 byl juz NAT), czy masz ustawiony firewall.

Jak bede w domu to zerkne jeszcze na swoja konfiguracje Wingate i pomysle nad przyczynami.

Jesli mozesz to napisz jeszcze jak objawiaja sie te zawieszenia sie (wiesza sie internet, czy caly system), czy pomaga np. wylaczenie polaczenia sieciowego i wlaczenie go na nowo, etc.
  • REKLAMA
  • #7 595579
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Serwer ma 128 MB RAM-u.
    Sąsiedzi często ciągną filmy i MP3. Ale zdarza się, że syn wgrywa pliki na serwer i też się wiesza.
    Wiesza się tylko połączenie z netem na komputerach, które są udostępnione, system pracuje stabilnie na każdym z nich. U mnie rzadko się to zdarza.
  • #8 596560
    cortez_
    Poziom 26  
    Jak sie objawia to zawieszenie netu? czy nie dziala tez wtedy siec lokalna?
    Czy mozesz wykluczyc wine sprzetu (sieciowki)?
    Czy klienci lacza sie przez proxy? Jakie uslugi masz uruchomione w WinGate?

Nie wiem czy w wersji 3 to juz jest ale sprobuj wrzucic tu configuration raport z WinGate - Widac go pod "Options"-"Advanced"
  • #9 596624
    goscu
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Nie bawcie się w windowsa. Kolega dzieli SDI na 3 komputery.
    Tylko Freesco.
    Pentium166MHz ( 32Mb RAM) + dysk 700Mb i grafika byle jaka (może być nawet hercules). Wszystko bez obudowy( w półce pod biurkirm). Restart raz na dwa tygodnie ( profilaktycznie bo wszystko działa).
    Na tym wszystkim ( oprócz dzielenia netu) jet serwer ftp , serwer www oraz samba ( firewall, dostępne logi i wiele innych). Dla tych co nie wiedzą to samba umożliwia współpracę Linuksa z siecią MSN.
    No i samo sdi działa bardzo sprawnie i szybko ( a windowsie był z tym problem).
    Polecam www.freesco.pl
  • #10 596943
    cortez_
    Poziom 26  
    a masz na freesco kontrole pasma transferu dla poszczegolnych uzytkownikow? Bo z tego co wiem to ankuchowi tez na czyms takim zalezy.

Zgodze sie ze ze wzgledu na stosunek mozliwosci do wymagan sprzetowych freesco wyprzedza kazdy router na windows, ale np. neostrady na USB na freesco nie rozdzielisz.
  • #11 597902
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Jeśłi chodzi o winę sprzętu to raczej można wykluczyć.
    Często się zdarza, że działa GG a strony się nie otwierają na udostępnionych komputerach. Po restarcie wszystko wraca do normy. W trakcie zamykania systemu przy restarcie otwiera się okno dialogowe z numerem klucza rejestru i komunikat, że "program nie odpowiada". Nie spisywałem tego numeru, ale podejrzewam, że jest on związany z Wingate'm.
    Jeśli chodzi o konfigurację programu to raczej nie staram się nic zmieniać poza ustawienia domyślne - słaby j. angielski :oops:
    Może załączniki coś powiedzą, w razie potrzeby prześlę screeny poszczególnych usług.

PS. Chciałem jeszcze dodać, że do rozdziału transferu używam czasami Netlimitera :wink: Poprostu nieraz muszę, gdy sąsiedzi "ciągną" filmy lub MP3 to na przeładowanie strony na Elektrodzie czekam i półtorej minuty i bynajmniej nie jest to związane z chwilowymi problemami Elektrody. Włączę Netlimitera i wtedy jest OK.
    Załączniki:
    • Najlepszy program do podziału internetu na Windows - alternatywa dla Wingate? system.jpg (30.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Najlepszy program do podziału internetu na Windows - alternatywa dla Wingate? Services.jpg (33.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 598504
    cortez_
    Poziom 26  
    A czy nie wystarcza zwykly restart uslugi wingate? U mnie po kliknieciu prawym przyciskiem na ikonie wingate na pasku mozna wybrac stop engine a potem start engine.

Czy klienci sa skonfigurowani do korzystania z www proxy?

Czy uzywasz jakiegos programowego firewalla?
  • #13 598581
    goscu
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    O poziale łącza to nie wiem dokładnie.Jak qmpel przyjedzie z uczellni to zapytam się go o to.
    Masz racje co do modemu na usb. Freesco ma sstare jajko( 2.0... o ile sie nie myle). Ale polska grupa freesco tworzy NDD ( naszą nową dystrybucję) opartą na nowszym jajku z obsługą usb.
    Sam mam neo i modem z ruterkiem 4 portowym ( LG)). Nie mam zastrzeżeń ale oczywiście nie mam podziału pasma. Zaleta jest rachunek za prąd. :D
  • #14 598643
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    cortez_ napisał:
    A czy nie wystarcza zwykly restart uslugi wingate? U mnie po kliknieciu prawym przyciskiem na ikonie wingate na pasku mozna wybrac stop engine a potem start engine.

Czy klienci sa skonfigurowani do korzystania z www proxy?

Czy uzywasz jakiegos programowego firewalla?

Niestety, sam restart Wingate'a nie pomaga.
    W ustawieniach jest zaznaczone "www.proxy.serwer".
    Nie używam firewalla.
    Poza tym możnaby poeksperymentować ustawieniami, ale ciężko sprawdzić skuteczność danego ustawienia, bo raz jest kilkanaście godzin spokoju a czasami po 2 godzinach zawiesza się.
  • #15 602072
    cortez_
    Poziom 26  
    Szczerze mowiac troche wyczerpuja mi sie pomysly. Nie wykluczam, ze to moze byc wina systemu operacyjnego, wersji winGate (no ale jak piszesz, ze przy 5.0 bylo gorzej), moze tez byc wina sprzetu serwera.

Tylko ze u mnie jak zaiweszalo sie cokolwiek to nie dzialal internet na serwerze, a w tym przypadku jest innaczej.
  • #16 602295
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Podział łącza pod freesco łatwo prosto i przyjemnie bez zbędnych frustracji z windowsem.

Wszelkie opisy sa tu: http://mat1l9s.w.interia.pl/
    jest to alternatywny justice bardziej elastyczny od pierwowzoru. Naprawde warto.

http://www.benchmarkowo.prv.pl/justice
    mozna zobaczyc jak dziala podzial moze byc statyczny i dynamiczny.

do tego statystyki
    http://www.benchmarkowo.prv.pl/mrtg
    warto obejrzec
  • #18 602535
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Samuraj napisał:
    A fuj :P
    Jakie te statystyki paskudne, i mało czytelne
    Zaprszam na http://80.53.171.198

To twoje zdanie ja nie widze wiekszej roznicy pomiedzy diagramami generowanymi na twojej stronie i z mojego serwera, w mrtg wystarczy kliknac na jeden z diagramow zeby obejzec wiecej szczegółów.
  • #19 611831
    cortez_
    Poziom 26  
    Wracajac do tematu WinGate, na razie nie doszedlem do niczego obiecujacego jesli chodzi o Twoj problem Ankuch. Jednak moze tutaj: http://forums.qbik.com/viewforum.php?f=12 na forum serwisowym WinGate beda mogli ci pomoc.

Jeszcze jedno: sprobuj jak sugeruja tu :http://forums.qbik.com/viewtopic.php?t=1603 (podobny problem - wieszanie sie wingate) wylaczyc wszystkie logi i wylaczyc history recording.

Zobacz jeszcze tu: opisuja problem wywalajacych sie klientow kiedy zbyt szybko sa inicjowane polaczenia do internetu: http://forums.qbik.com/viewtopic.php?t=1248
  • #20 1109048
    nowyalfik
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    witam .Ja w firmie udostepniłem Neostrade standardowym z windowsa i jestem naprawde zadowolony. zadnych problemow z przekierowaniami portow itd. pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru stabilnego programu do podziału internetu na kilka komputerów w sieci lokalnej działającej pod systemem Windows, jako alternatywy dla Wingate, który w wersjach 3.09 i 5.0 wykazuje niestabilność i jest wykrywany przez antywirus MKS jako trojan. Użytkownik ma sieć z trzema komputerami pod Win98SE, serwer opartego na procesorze AMD 300 MHz i 128 MB RAM, z problemami z zawieszaniem się połączenia internetowego na klientach, mimo stabilności systemów. Proponowane rozwiązania to m.in. WinRouta (z koniecznością restartu), WinProxy (stabilny i funkcjonalny), a także alternatywa w postaci systemu Freesco na Linuksie, który oferuje stabilność, niskie wymagania sprzętowe i dodatkowe usługi (FTP, WWW, Samba), choć z ograniczeniami w obsłudze modemów USB. Wspomniano także o narzędziu NetLimiter do kontroli transferu na poszczególnych komputerach. Dyskutowano o możliwych przyczynach problemów, takich jak ograniczenia sprzętowe serwera, konfiguracja Wingate (NAT, proxy, firewall), oraz o konieczności wyłączania logów i historii w Wingate w celu poprawy stabilności. Wskazano na fora wsparcia Wingate oraz alternatywne rozwiązania do zarządzania pasmem i statystykami transferu, takie jak Justice i MRTG. Jeden z użytkowników poleca prostą konfigurację Freesco jako niezawodną alternatywę dla Windows. W końcowej części pojawiła się wzmianka o udostępnianiu Neostrady bezpośrednio z Windows, co sprawdza się stabilnie w firmowym środowisku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA