logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam programu do kontroli transferu i limitów w sieci LAN-WLAN z Neostradą

krzycho_g 22 Lut 2006 00:42 2846 22
REKLAMA
  • #1 2332453
    krzycho_g
    Poziom 11  
    Witam wszystkich którzy mogą mi pomóc. Posiadam małą (7 komputerów) sieć LAN - WLAN dołączoną do Neostrady. Jak wam wiadomo Neo proponuje korzystanie z Internetu z ograniczoną ilością transferu - w moim przypadku to szybkość 1024Mb/s i limit 25GB. Na pewno wiecie jak to jest... każdy sciąga coś programikami typu P2P a inny nie może nawet otworzyć stronki. Wiem że rozwiązaniem jest założenie serwera ale to odpada. Myślałem o zainstalowaniu na każdym z kompów jakiegoś programiku (do którego tylko ja znam hasło) który będzie kontrolował przepustowość łącza jak i miesięczny limit ściągania. Na każdym komputerze ustawiłbym dany transfer i limit - po sprawie. Gdyby to było możliwe (ale nie wymagam tego) program mógłby mieć zdalną konfigurację abym mógł ze swojego domu kontrolować cały ruch w sieci. Jeszcze jedna ważna rzecz: otóż w naszej sieci udostępniamy i przesyłamy sobie różnego rodzaju pliki. Wiem że to mało możliwe ale nieśmiało pytam czy jest możliwość oddzielenia pakietów z bramki internetowej od tych przesyłanych prosto z otoczenia sieciowego? Proszę wszystkich o podanie nazwy takiego programu i ewentualnie link do jego ściągnięcia.
  • REKLAMA
  • #3 2332573
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    albo zakupić różnego rodzaju urządzenia które się tym zajmą :)
    Programowo można Cie wyciulać. Np reinstalka systemu. Zrobisz sobie wiecej roboty niż to warte.
    Nie znam sprzątu kolegi który dal odpowiedz powyżej ale rozwiązaie sprzętowe bedzie najlepsze. Manager pasma, ewentualnie możesz u siebie podmontować jakiegoś spoofera ktory Ci wszystko pokaże :)
  • REKLAMA
  • #4 2333158
    krzycho_g
    Poziom 11  
    Kupno nowego AP niewiele zmieni, bo do sieci WLAN podłączone jest tylko 3 komputery. 4 pozostałe idą po kablu prosto do routera. Ograniczenie tylko 3 kompów niewiele wnosi a do tego trzeba jeszcze wydać jakieś 230zł.
    Jeśli komukolwiek zachce sie robić mi głupie kawały to po prostu założę mu na jakiś czas blokadę adresu MAC, więc myśle że nie bedą się bawić z reinstalką.
    Dzięki wam za podpowiedzi ale potrzebuje konkretnej nazwy programu umożliwiającego to wszystko. Proszę o podanie jakiegokolwiek paściackiego programiku żeby tylko była kontrola nad użytkownikami.
  • REKLAMA
  • #6 2340260
    krzycho_g
    Poziom 11  
    Nie wiem, ale nasz napewno tego nie ma. To zwykły Thomson SpeedTouch. Pozatym jesli było by to możliwe to najlepiej nie robić sztywnego łącza tylko przydzielanie transferu w zależności od tego ile osób aktualnie jest w sieci (limity ściągania oczywiście muszą zostać ustalone z góry ale nie transfer).
  • #7 2340351
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    Proponował bym jednak kupno jakiegoś compaca i postawić na nim serwer na linuksie.
    Według mnie to najlepsze rozwiązanie a koszt kompa to 100 zł na allegro.
    I masz pełną dynamiczną kontrole transferu, pełne statystyki kto ile ściągał i wysyłał w skali dziennej, tygodniowej, miesięcznej, i rocznej.
    Możesz blokować usera np jeśli nie zapłaci abonamentu lub wiesz że ma robala na kompie. Możesz także zrobić swój portal internetowy. zajżyj tu: http://83.18.57.130/ i tu: http://83.18.57.130/portal/
    To jest nasz serwer możesz sobie tam przeglądnąć statystyki i nasz portal który jest tylko testowy
    Naprawde polecam serwerek.
    Przemyśl to a jeśli sam nie potrafisz postawić serwerka to służe pomocą.
  • #8 2340443
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Linuks to najlepsze rozwiązanie,gdybys jednak chcial jakieś urządzenie sprzętowe to polecam BM500 Planeta, używam go tylko ze wzgledu na telefony voip w małej sieci. Jeśli udostępniasz neta na Windozie (czego pewnie nie robisz ) to istnieje program Ccproxy do zainstalowania na serwerze udostępniającym. Może ccproxy też może służyć lokalnie do ustawiania transferu przychądzącego? Nie wiem powinieneś sprawdzić, wówczas wespół z Vnc do zdalnej kontroli mógłbyś to osiągnąć co chcesz.
  • #9 2343469
    krzycho_g
    Poziom 11  
    Czytałem na forum że serwer to naprawde rozwiązanie na wszsytko, ale u mnie to raczej nie przejdzie (zajmuje dużo miejsca, zrzera dużo prądu a przede wszystkim chuczy) po za tym musiałby stac nie u mnie a innego użytkownika sieci na którego stoi neo - a on sie na to nie zgodzi. Pozatym w jeśli chodzi o serwer to jestem kompletnym lajkiem. Jeśli chodzi o sieć bezprzewodową to moge coś doradzić ale serwery a tym bardziej Linuks jest moją ciemną stroną (nawet nie widziałem go na oczy) . A jeśli już postawilibyśmy serwer to WINDOWS 2003 SERVER zastąpi linuksa?
  • #10 2343610
    ducker1
    Poziom 26  
    Największą z możliwych zalet linuxa jest to że prawie nie ma na niego wirusów i ja tym bym się kierował.
    A pozatym jeśli serwer już jest zrobiony to obsługujesz go jak zwykłą strone internetową bo masz do niego pełne dojście z każdego kompa w śwecie z netem.
    obsługa takiego serwerka to na prawde banał
    Przemyśl to.
    A miejsce gdzieś na pewno się znajdzie musisz go postawić tam gdzie teraz jest ruter ale administrujesz nim i tak zdalnie.
  • #11 2345423
    krzycho_g
    Poziom 11  
    Wiem że to naprawdę dobre rozwiązanie ale nie wiem czy to u mnie przejdzie. Jaki musi być komp do linuksa (procek, RAM, dysk, karty sieciowe i graficzne)? To musi być jakaś konkretna wersja Linuksa czy wystarczy standardowa (pierwsza lepsza jaka wpadnie mi w ręce)?
  • REKLAMA
  • #12 2349477
    sylwester27
    Poziom 11  
    Witam
    Dla 7 komputerów sprawe załatwi Planet BM500 router i menadzer pasma.
    Polecam.
  • #13 2350781
    azbest1988
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    komputer do linuxa wystarczy z prockiem 166 mhz i 32 Ram,( chociaż leprzy nie zawadzi), niektóre dystrybucje linuxa nie potrzebują dysku ani karty graficznej.
  • #14 2351440
    krzycho_g
    Poziom 11  
    Co do tego Planeta.... nie sądzisz że ten router jest troche drogi (ok. 620zł)? Naprawde jest on taki dobry? Posiada dynamiczny przydział transferu i filtrowanie MAC???

Dodano po 1 [minuty]:

Co do tego Planeta.... nie sądzisz że ten router jest trochę drogi (ok. 620zł)? Naprawdę jest on taki dobry? Posiada dynamiczny przydział transferu i filtrowanie MAC???
  • #15 2354734
    krzycho_g
    Poziom 11  
    Czy ktoś może zna dobrze ten sprzęt??? Chodzi o Planet BM500. Jeśli jest ktoś kto pracuje na tym sprzęcie to proszę o szczerą odpowiedź czy ten router naprawde dobrze spisuje sie w sieci (chodzi o dynamiczne dzielenie transferu). Oprucz tego proszę o wasze spostrzeżenia na jego temat.
  • #16 2355889
    jedynygarf
    Poziom 20  
    620 to niedużo jak na jego możliwości neta dzieli dobrze jesli statystyki powyłanczasz na nim to bedzie sie restartował tylko raz na miesiąc i automatycznie sam włączał a dzieli pasmo bardzo dobrze do 20 osób powyrzej lepiej bm2000

Dodano po 3 [minuty]:

ducker1 napisał:
    Proponował bym jednak kupno jakiegoś compaca i postawić na nim serwer na linuksie.
    Według mnie to najlepsze rozwiązanie a koszt komputera to 100 zł na allegro.
    I masz pełną dynamiczną kontrole transferu, pełne statystyki kto ile ściągał i wysyłał w skali dziennej, tygodniowej, miesięcznej, i rocznej.
    Możesz blokować usera np jeśli nie zapłaci abonamentu lub wiesz że ma robala na kompie. Możesz także zrobić swój portal internetowy. zajżyj tu: http://83.18.57.130/ i tu: http://83.18.57.130/portal/
    To jest nasz serwer możesz sobie tam przeglądnąć statystyki i nasz portal który jest tylko testowy
    Naprawde polecam serwerek.
    Przemyśl to a jeśli sam nie potrafisz postawić serwerka to służe pomocą.

może mi pomożesz zrobić serwerka na linuźie puki co chce go wrzucić na laptopa z procem 1,4Ghz celkiem jednak jestem laikiem jesli chodzi o linuxa co musze ściągnąć aby zrobic taki serwerek jaki ty masz ??
  • #17 2356118
    ducker1
    Poziom 26  
    Ja sam nie stawiałem tego serwera tylko robił to jakiś koleś ze śląska przez sieć którego nawet nie znam. Ja tylko dałem kompa znajomemu który coś tam porobił a resztą zajoł się ten kolo ze śląska. jak coś na prawde trzeba to moge się tym zająć tzn.nie ja ale za moim pośrednictwem tylko żecz jasna że kompa musiał bym mieć u siebie.
    A odnośnie postawienia serwera od podstaw jest dużo w internecie.
    nawet na elektrodzie jest kilka dobrych postów.

Dodano po 50 [sekundy]:

a po co ci serwer na laptopie?? Tak z czystej ciekawości pytam
  • #18 2356232
    jedynygarf
    Poziom 20  
    oszczedność na prądzie ale puzniej qpie jakiegos uszkodzonego lapa z allegro bez matrycy i jego bede mial jako serwerek i bedzie gitara
  • #20 2358116
    jedynygarf
    Poziom 20  
    ducker1 napisał:
    Tylko pamiętaj o tym że musisz mieć dwie karty sieciowe w tym laptopie.
    wystarczy ze bedzie miał jedną i jedno usb można qpić za 30zł sieciówki na interfejsie USB
  • #21 2359054
    ducker1
    Poziom 26  
    Tylko to muszą być dobre karty sieciowe bo przez nie będzie szedł cały net na sieć. to muszą być urządzenia sprzętowe a nie systemowe. dokładnych parametrów kart nie znam ale wiem że do swojego serwera musiałem kupić dwie identyczne sieciówki za 55zł

Dodano po 6 [minuty]:

i jeszcze jedno.
    sieciówki często lubią padać po burzy, a co zrobisz jak ci padnie zintegrowana sieciówka w laptopie??
    Ja w swoim serwerze mam 3 karty sieciowe: jedna zintegrowana (wyłonczona) i dwie dopięte które są aktywne. i jeszcze mam 2 zapasowe identyczne w razie jak jedna padnie to tylko wypinam zjaraną i wpinam nową bez instalowania żadnych sterowników.
  • #22 2359675
    jedynygarf
    Poziom 20  
    ducker1 napisał:
    Tylko to muszą być dobre karty sieciowe bo przez nie będzie szedł cały net na sieć. to muszą być urządzenia sprzętowe a nie systemowe. dokładnych parametrów kart nie znam ale wiem że do swojego serwera musiałem kupić dwie identyczne sieciówki za 55zł

Dodano po 6 [minuty]:

i jeszcze jedno.
    sieciówki często lubią padać po burzy, a co zrobisz jak ci padnie zintegrowana sieciówka w laptopie??
    Ja w swoim serwerze mam 3 karty sieciowe: jedna zintegrowana (wyłonczona) i dwie dopięte które są aktywne. i jeszcze mam 2 zapasowe identyczne w razie jak jedna padnie to tylko wypinam zjaraną i wpinam nową bez instalowania żadnych sterowników.

to sobie włoze nowa sieciówe na usb i po problemie :P pozatym u mnie nic niepadnie bo mam instalacje wewnątrz bloków i idzie tylko w jednym miejscu napowietrznie ale duzo wyzej jest odgrom i net idzie dalej radiem :P ale niewiem od jakiego linuxa zacząć bu to dobrze chodziło[/img]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada małą sieć LAN-WLAN (7 komputerów) podłączoną do Neostrady z limitem transferu 25 GB i prędkością 1024 Mb/s. Poszukuje programu do kontroli przepustowości i limitów transferu na poszczególnych komputerach, z możliwością zdalnej konfiguracji i zabezpieczeniem hasłem. Rozważano rozwiązania programowe na każdym komputerze, jednak pojawiły się sugestie dotyczące sprzętowych urządzeń zarządzających pasmem, takich jak routery z funkcją podziału pasma i filtrowaniem adresów MAC. Proponowano zakup routera Planet BM500 z menadżerem pasma, który dobrze dzieli transfer i obsługuje do 20 użytkowników, choć jest droższy (około 620 zł). Alternatywnie rekomendowano postawienie serwera na Linuksie (np. na tanim komputerze lub laptopie z dwoma kartami sieciowymi), co umożliwia dynamiczne zarządzanie transferem, statystyki i blokowanie użytkowników. Dyskutowano o zaletach Linuksa, niskich wymaganiach sprzętowych (procesor 166 MHz, 32 MB RAM) oraz oprogramowaniu takim jak CCProxy do kontroli ruchu na Windows. Wskazano, że serwer może być zarządzany zdalnie przez przeglądarkę internetową. Użytkownik wyraził obawy dotyczące miejsca, hałasu i zużycia prądu przez serwer oraz brak doświadczenia z Linuksem. Polecano dystrybucję Mandrake jako dobrą do rozpoczęcia pracy z Linuksem. Wskazano także na konieczność stosowania dobrych, sprzętowych kart sieciowych, najlepiej dwóch identycznych, aby zapewnić stabilność i niezawodność serwera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA