logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LED Backlight driver. Wysterowanie podświetlania LED do panelu TFT.

gafek 09 Lut 2009 10:21 3556 6
REKLAMA
  • #1 6124508
    gafek
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam,

szukam jakiegoś układu,który wysterowałby by podświetlenie LED do panelu TFT ,który posiadam. Zasilanie szeregu LED to około 25 V dla tego panelu. Interesuje mnie jakiś gotowy czip z możliwością sterowania PWM lub napięciowego. Znacie jakieś gotowe i łatwo dostępne scalaczki ??. Znalazłem na stronie ROHM'a sporo ciekawych układów,ale zdobycie ich w Polsce wcale nie jest łatwe.

Pozdrawiam.
    Andrzej.
  • REKLAMA
  • #2 6125326
    maciej113
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    może lm317 wystarczy?
  • REKLAMA
  • #3 6126382
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 349
    Poszukaj na stronie Maxim'a :)
  • REKLAMA
  • #4 6127114
    poke22
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam,
    firma International Rectifier ma w swojej ofercie drivery do sterowania LEDami, oto jeden z nich: IRS2541
  • REKLAMA
  • #5 6127373
    gafek
    Poziom 17  
    LM317 odpada - cały układ zasilany jest z 5 V,więc w grę wchodzi tylko jakiś STEP-UP, który podbije napięcie do 25V. Znalazłem na stronie Texas Instruments TSP 61161.To jakaś nowość. Zamówiłem sampla,ale czy przyślą ?? Na Maxima wchodziłem ,jest kilka fajnych rzeczy. Ale gdzie to kupić u nas w jednostkowych ilościach ?? 1000 sztuk akurat nie jest mi potrzebne. :)
    Ciekawie wygląda też LT1615. Układ prościutki w realizacji. Dostępny w TME. Poszperam jeszcze trochę w International Rectifiers..

Dzięki !! Andrzej.
  • #6 6130099
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 349
    Prędzej dostaniesz sample z Maxim'a niż z Texas'a bo ten ostatni chyba nie wysyła już sampli do Polski. Zamów sample u Maxim'a i będziesz zadowolony :)
  • #7 6130883
    gafek
    Poziom 17  
    Dzisiaj zamówiłem w Maximie MAX'y 1579. Bardzo "mądre" bestie jak do tak wydawałoby się trywialnego zadania. Wypada tylko czekać...Mam nadzieję,że będzie na co... :)

Zamówiłem też (bez przekonania) TPS 61161 z Texasa . I proszę..z rana taki surprise !! Właśnie otrzymałem potwierdzenie z Texasa,że wyszła paczka z samplami. Dostałem trackera FedEx'u i paczka już opuściła Grand Forks.

Wygląda na to ,że jeszcze dostarczają do Polski.

Pozdr.

Dzisiaj ,to jest po 3 dniach otrzymałem paczkę z Texasa z TPS'ami. Czyli wciąż wysyłają do Polski. :)

... a po 11 dniach przyszła paczuszka z Maxim'a.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano układu do sterowania podświetleniem LED panelu TFT zasilanego napięciem około 25 V, z możliwością sterowania PWM lub napięciowego. Propozycje obejmowały prosty regulator LM317, jednak ze względu na zasilanie 5 V konieczne było zastosowanie przetwornicy podwyższającej napięcie (STEP-UP). Wskazano na układy dostępne u producentów takich jak Maxim, Texas Instruments, International Rectifier oraz ROHM. Z wymienionych modeli zwrócono uwagę na TPS61161 (TI), IRS2541 (International Rectifier), LT1615 oraz MAX1579 (Maxim). Autor potwierdził możliwość zamówienia próbek TPS61161 i MAX1579, podkreślając, że Texas Instruments nadal wysyła sample do Polski, a LT1615 jest dostępny w polskim dystrybucie TME. Dyskusja koncentrowała się na dostępności i praktyczności zastosowania gotowych driverów LED do podświetlania TFT zasilanych napięciem około 25 V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA