Posiadam panele LED 18W (takie jak na załączonym zdjęciu); chciałbym mieć możliwość sterowania ich jasnością - docelowo z podawanego przez uC przebiegu PWM; oryginalny LED Driver do tych paneli stabilizuje prąd 300mA w zakresie 36-72V; nie udało mi się znaleźć tego scalaka po oznakowaniu 62YL6K2BU, chciałem się upewnić, czy nie ma wbudowanej regulacji, ale znajdując podobne drivery w obudowach DIP7 żaden nie miał takiej możliwości; szukałem więc całych gotowych regulowanych driverów, ale wszystkie jakie znajduje na aukcjach są na niższe napięcia; rozkręciłem więc jeden panel, żeby się zapoznać z budową; dookoła kwadratowej ramki leci taśma z LED'ami; ponieważ jest pokryta białą maską nie widzę wyraźnie ścieżek, więc w tym momencie nie wiem dokładnie jak są połączone; ponieważ jest ich dokładnie 90 sztuk na pewno nie są szeregowo; mierząc napięcie na zaciskach całej lampy średnio jest to około 56.5V; na każdej pojedynczej diodzie jest około 3.1V; biorąc to pod uwagę wydaje mi się, że jest pięć równoległych łańcuszków po 18 szeregowo podłączonych LED'ów, proszę mnie poprawić, jeśli to założenie nie ma sensu;
czy ktoś mógłby pomóc znaleźć rozwiązanie sterowania tymi lampami?; widzę potencjalnie 3 wyjścia:
1) wskazać na gotowy LED driver pracujący w tych napięciach bądź scalak, który to obsłuży i ewentualnie schemat do zmontowania;
lub 2) zasugerować modyfikację obecnego drivera (zastanawiałem się, czy gdyby wstawić na wyjściu tego drivera MOSFET sterowany PWM z uC czy to układ działałby prawidłowo);
lub 3) czy gdyby podzielić te taśmy z LED'ami inaczej, np. zamiast pięciu łańcuszków po 18 sztuk zrobić ich dziesięć po 9 sztuk to wtedy można by zastosować popularne LED drivery 5-35V, przy czym rozumiem, że wtedy musiałby to być driver nie na 300 tylko 600mA;
a może ktoś ma jeszcze lepszy pomysł; będę wdzięczny za każdą sugestię;
czy ktoś mógłby pomóc znaleźć rozwiązanie sterowania tymi lampami?; widzę potencjalnie 3 wyjścia:
1) wskazać na gotowy LED driver pracujący w tych napięciach bądź scalak, który to obsłuży i ewentualnie schemat do zmontowania;
lub 2) zasugerować modyfikację obecnego drivera (zastanawiałem się, czy gdyby wstawić na wyjściu tego drivera MOSFET sterowany PWM z uC czy to układ działałby prawidłowo);
lub 3) czy gdyby podzielić te taśmy z LED'ami inaczej, np. zamiast pięciu łańcuszków po 18 sztuk zrobić ich dziesięć po 9 sztuk to wtedy można by zastosować popularne LED drivery 5-35V, przy czym rozumiem, że wtedy musiałby to być driver nie na 300 tylko 600mA;
a może ktoś ma jeszcze lepszy pomysł; będę wdzięczny za każdą sugestię;