logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Omnibook XE4500 – instalator XP nie widzi dysku, brak dostępu do partycji

mkubol 10 Lut 2009 20:29 1680 4
REKLAMA
  • #1 6131339
    mkubol
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    Laptop jak w temacie miał zainstalowany Win XP i mnóstwo śmieci. Postanowiłem sformatować włączyłem laptopa wcisnąłem F2 i pyta o hasło oczywiście nie znam wiec wciskam od spodu laptopa przycisk reset. teraz już wszedłem do biosa bez problemu ustawiłem boot z cd romu restart i win XP się instaluje do momentu kiedy się pyta czy zainstalować na wybranej partycji czy utworzyć partycje czy usunąć partycje. na dole Pisze dysk 28616 MB 0 o identyfikatorze o magistrala 0 na atapi
    instalator nie może uzyskać dostępu do dysku. pomocy
  • REKLAMA
  • #2 6131933
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    Usuń partycję, jeśli nie da się w instalatorze to skorzystaj z alternatywy np. Ultimate Boot CD -> http://www.ultimatebootcd.com/, na nim znajdziesz program Ranish Partition Manager, za pomocą ,którego usuniesz partycję.

Na płycie znajduje się również MHDD. Jeśli możesz wykonaj skan 2x F4 oraz SMART F8 i wyniki przedstaw na forum.
  • REKLAMA
  • #3 6132214
    mkubol
    Poziom 25  
    A nie ma czegoś mniejszego? Z moją radiówką to nie ściągnę tego przez tydzień.
  • REKLAMA
  • #4 6133748
    mkubol
    Poziom 25  
    Ściągnąłem UBCD zrobiłem płytkę wszystko działa tylko dysk nie nadal ten sam problem wszelkie narzędzia do tworzenia partycji widzą dysk ale nie mogą nic na nim zapisać ani nic z niego odczytać. MHDD pisze że dysk jest zabezpieczony jakimś hasłem i po wpisaniu komendy odblokowującej potwierdza ze usunął hasło a przy ponownym sprawdzeniu znów pisze ze jest hasło. Przy próbie sprawdzenia dysku tym programem wyskakuje przy każdym klastrze error. Jest to Dysk Toshiba 30 GB o oznaczeniu MK3018GAP. Znajomy mówi ze miał ten sam problem z dyskiem Toshiba i ze wyrzucił na śmieci dysk bo nikt nie potrafił tego zrobić. Może ktoś z was miał taki przypadek i sobie poradził?
  • #5 6151945
    mkubol
    Poziom 25  
    Czyli ten dysk mogę wyrzucić na śmieci?
REKLAMA