logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System nie widzi dysku w laptopie(w biosie jest) od czasu...

look100 13 Gru 2007 18:51 22350 26
REKLAMA
  • #1 4583980
    look100
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam Mój laptop omnibook 6100 nie widzi dysku ale w biosie jest coś sie stało od czasu jak przełożyłem go na chwile do innego laptopa omnibook 6100 na którym był zablokowana płyta główna hasłem no i tam nic nie zaskoczyło ale jak włożyłem spowrotem do swojego laptopa to po chwili od startu pisze System not found file (nie znaleziono systemu)
    A jak podłączyłem ten dysk pod stacjonarny żeby zgrać sobie dane to jest widoczny w bios również widać go ( mam xp ) w menedżerze urządzeń ale niema w Mój Komputer chciałem sobie chociaż zgrać dane z niego a tu lipa a mam tam kilka bardzo ważnych plików.
    Bardzo prosiłbym o pomoc jeżeli ktoś zna sie na tym lepiej bo już nie wiem co robić a do serwisu mam daleko
    dysk Toshiba HDD2D15 MK8032GAX 80Gb
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4584317
    look100
    Poziom 12  
    chciałem sformatować go ale niestety coś na to nie pozwala jak włączę komputer to sie pokaże pierwszy ekran informacje podstawowe później znika i czarny obraz zupełnie nic sie nie dzieje matryca tylko na czuwaniu
    (w biosie ustawiłem na pierwszym miejscu na CDROM)
  • REKLAMA
  • #4 4584420
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Uruchamiałeś instalkę Windowsa ? Jakim programem chciałeś formatować ? Dysk PATA czy SATA ?
  • #6 4586199
    look100
    Poziom 12  
    Chciałem go sformatować przez instalke bo inaczej nie umiem
    ok to skocze po płyte nagram obraz dysku i napisze co jak

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

witam ponownie przekazuje zdjęcia z tego programuSystem nie widzi dysku w laptopie(w biosie jest) od czasu...
  • #7 4586439
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4586500
    look100
    Poziom 12  
    Do serwisu mam za daleko najlepiej sam bym sobie naprawił ten dysk bo w zasadzie ja nigdy nie ide do serwisów tylko sam naprawiam sobie sprzęty tylko z tym mam problem bo jeszcze nigdy mi sie tak niezepsuł dysk wiec jak ktoś wie to byłbym wdzięczny za pomoc jak bedzie potrzeba moge zrobić wiecej zdjeć tylko niewiem z jakich komend zawartych w tym programie MHDD √
  • #9 4590289
    look100
    Poziom 12  
    okzo napisał:
    Sprawa wyjasniona PWD

Niestety sprawa nie jest wyjaśniona bo dysk nadal nie działa
  • #10 4590341
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4593098
    look100
    Poziom 12  
    okzo napisał:
    Kolega HASLO nie oznacza ze dysk nie dziala !
    Reszta informacji ja nie bede dublowal!
    Tu co do tematu jest dodatkowa informacja =>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic528987.html

okzo chyba nie przeczytałeś co napisałem na początku
    więc powtarzam kupiłem na allegro takiego samego laptopa na którym był zablokowany bios ja go kupiłem tylko do wymiany matrycy ale najpierw chciałem zobaczyć czy jak włożę dysk z mojego laptopa do tamtego czy zadziała ale nadal pytało o hasło do biosu więc przełożyłem spowrotem dysk do mojego kompa i już ne widzi go pisze "operating system not found" a tam dałem zdjęcia z tego programu co mi kolega podał do diagnozowania dysków
    nie znam sie na tamtym programie to dałem zdjęcia z jego wyników na forum
  • #12 4593252
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4594206
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Temat haseł ATA na dyskach , był już poruszany i opisywany na tym forum - wystarczy poszukać .
    Możesz też spróbowac użyć hasła firmowego/producenta , dla tych dysków .
    Jeśli to nie pomoże , to już tylko za opłatą możesz tego dokonać , jak już zresztą napisał mój przedmówca .

Pozdrawiam .
  • #14 4616709
    look100
    Poziom 12  
    A czy komuś się już tak zdażyło że przez taki powód jak wyżej napisałem mógł sie zablokować hasłem mój dysk czy komuś się już tak zdarzyło :?::|
  • #15 4617250
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    Zacytuję fragment instrukcji obsługi od Omnibook`a 6100:

Włączenie blokady twardego dysku powoduje zakodowanie go bieżącym hasłem użytkownika ( względnie hasłem administratora jeśli jest ono jedynym ustawionym hasłem ) , umieszczonym w BIOS`ie

Gdy przeniesiesz ten napęd do innego komputera, to w tym komputerze będziesz musiał ustawić to samo hasło. Będziesz mógł je ( hasło drugiego komputera i twardego dysku ) zmienić dopiero po dopasowaniu wprowadzonego hasła do hasła znajdującego się na dysku. 
    Gdybyś zapomniał to hasło, to nie będziesz mógł odczytać danych z dysku. 

strona 41 a reszta tutaj i to po polsku i warto tam zajrzeć w związku z tym problemem.
    Widocznie testowany notebook ustawił na dysku swoje hasło.
    Jeżeli je znasz to nie powinno być problemu z odblokowaniem.

P.
  • #16 4618848
    tzok
    Ocena: 6478
    Widzę 2 możliwości powstania problemu:

- Jest szansa, że działa to też w drugą stronę, tj. wkładając dysk bez hasła do komputera z hasłem na BIOS i dysk, jego BIOS założył Ci hasło na Twoim dysku.

- Cały czas miałeś hasło na dysku tylko nawet o tym nie wiedziałeś, blokada uaktywniła się dopiero jak włączyłeś swój laptop bez dysku albo z innym dyskiem.
  • REKLAMA
  • #17 4632932
    look100
    Poziom 12  
    Ale myśle raczej że dysk nie jest zamknięty hasłem bo jak by był to by sie o nie coś pytało a tu tylkio
    informacja "System operating not found"
  • #18 4633395
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4772449
    sochan007
    Poziom 2  
    witam, posiadam notka Toshibe, w biosie widzi dysk jest to Fujitsu mhy2120Bh- (S1) natomiast podczas instalacji windowsa XP nie widzi go, co moge zrobic?? pozdr
  • #20 4772705
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4773013
    tzok
    ...bo oczywiście toshiba zrobiła tylko jednego laptopa i wszyscy wiemy o jaki chodzi :evil:

Dysk jest SATA, więc zgaduję, że próbujesz instalować XP, masz ustawiony kontroler w trybie AHCI i nie zintegrowałeś sterowników do kontrolera z instalatorem XP, a Twój laptop oryginalnie był z Vistą? Zgadłem :?:
  • #22 4773419
    sochan007
    Poziom 2  
    tzok napisał:
    ...bo oczywiście toshiba zrobiła tylko jednego laptopa i wszyscy wiemy o jaki chodzi :evil:

Dysk jest SATA, więc zgaduję, że próbujesz instalować XP, masz ustawiony kontroler w trybie AHCI i nie zintegrowałeś sterowników do kontrolera z instalatorem XP, a Twój laptop oryginalnie był z Vistą? Zgadłem :?:

czesc, sry, ze nie napisałem dokladniej o jaki chodzi rodzaj ale to jest: Toshiba Satellite A205-S5804 System Unit! tak laptom byl z Vista...

opisze o co chodzi, otoz chce zainstalowac XP, wkladam plytke, kreator sie włacza idzie, pozniej daje wybor instalacji, i pokazuje sie komunikat, ze nie wykryto dyskow, itd, itd... i wzmianka o oprogramowaniu od producenta... i co ja moge zrobic?! pozdr
  • #23 4774220
    tzok
    Użyć wyszukiwarki na forum i poczytać temat, który był wałkowany ze 100x - downgrade z Visty na XP.
  • #24 4775209
    sochan007
    Poziom 2  
    no ok, uzyłem wyszukiwarki i znalazlem duzo tematow, ale nic nie pisze o wypaleniu teraz obrazu w NLITE... chodzi mi o to, ze zrobilem obraz i jest on w rarze, i czy teraz ja mam go rozpakowac i nagrac na plyte, czy nie? i bez rozpakowania nagrac na plytke?!
  • #25 4776511
    matel001
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    sochan007 napisał:
    no ok, uzyłem wyszukiwarki i znalazlem duzo tematow, ale nic nie pisze o wypaleniu teraz obrazu w NLITE... chodzi mi o to, ze zrobilem obraz i jest on w rarze, i czy teraz ja mam go rozpakowac i nagrac na plyte, czy nie? i bez rozpakowania nagrac na plytke?!

On nie jest w rarze tylko w iso. Musisz go nagrać na płytę używająć np. Nero
  • #26 10993238
    Ravfal
    Poziom 1  
    Witam,
    Troszkę odkopie temat.
    Mam taką sytuację, w laptopie Samsung NP-Q45 przestało wykrywać mi dysk twardy. Laptop od czasu do czasu się zwieszał i po kilku minutach działał normalnie. Wczoraj złapał zwiechę, a że musiałem akurat wyjść to go zostawiłem. Po przyjściu zastałem czarny ekran z napisem "Operatig system not found".
    W biosie dysku nie wykrywa. Na innym laptopie dysk jest wykrywany. Podłączałem inny sprawny dysk i też go nie wykrywało. Z pendrive'a system odpala, czyli coś musiało nawalić w miejscu podłączania dysku, tylko co? Jakieś porady?
  • #27 10995922
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Ravfal - Nijak się ma to do tego tematu wykopaliska.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Omnibook 6100 przestał wykrywać dysk Toshiba HDD2D15 MK8032GAX 80GB po tym, jak dysk został chwilowo przełożony do innego laptopa Omnibook 6100 z zablokowanym hasłem BIOS. W BIOS-ie dysk jest widoczny, jednak system zgłasza błąd "System not found file". Podłączenie dysku do komputera stacjonarnego pozwala na jego wykrycie w BIOS-ie i menedżerze urządzeń, lecz nie jest widoczny w "Mój Komputer". Próby formatowania dysku przez instalator Windows XP nie powiodły się, a uruchomienie systemu kończy się czarnym ekranem. Diagnostyka programem MHDD wykazała obecność hasła ATA (PWD) na dysku, co może blokować dostęp do danych. Dysk Toshiba posiada zabezpieczenia firmware i hasło ATA, które mogą być aktywowane przez BIOS laptopa. Usunięcie hasła wymaga specjalistycznego serwisu, gdyż standardowe narzędzia i formatowanie nie pomagają. Dyskusja wskazuje, że przeniesienie dysku do laptopa z hasłem BIOS mogło spowodować założenie hasła na dysku lub ujawnić istniejące hasło. W przypadku dysków z hasłem ATA dostęp do danych jest zablokowany bez znajomości hasła. Wskazano również, że serwisy komputerowe często nie potrafią rozpoznać problemu i zalecane jest skorzystanie z firm specjalizujących się w odzyskiwaniu danych. Dodatkowo, w dyskusji pojawił się temat instalacji Windows XP na laptopie Toshiba Satellite A205-S5804 z dyskiem SATA, gdzie problemem jest brak sterowników AHCI w instalatorze XP, co wymaga integracji sterowników lub użycia narzędzi typu nLite.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA