logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Książka do nauki assemblera dla mikrokontrolerów PIC - od czego zacząć?

luki156_19 11 Lut 2009 19:23 3413 21
REKLAMA
  • #1 6135859
    luki156_19
    Poziom 10  
    Witam serdecznie! Chciałbym zacząć programować w assemblerze ale szczerze powiedziawszy to nie wiem jak się do tego zabrać. Na zajęciach na uczelni miałem trochę wstępu do programowania w assemblerze ale jak dla mnie jest to czarna magia. Interesuje mnie programowanie mikro kontrolerów PIC (takimi zajmowaliśmy się na zajęciach). Poszukuje jakiejś książki, która mogłaby mi przybliżyć ten temat. Byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś by mi mógł pomóc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6136098
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    w tym temacie - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1014585.html - znajdziesz pare linkow do kursow i info o kilku ksiazkach. napisales ze zajmujecie sie PICami. spoko, bo sa PICe 10, 12, 14, 16, 18, 24 i 32, nie mowiac juz o dsPIC.

4\/3!!
  • #3 6136168
    luki156_19
    Poziom 10  
    Wybrałem PIC 16. Od czego muszę zacząć przed zaczęciem pisania programu w assemblerze?

Dodano po 29 [minuty]:

Co to jest ten "datasheet". Gdzie go mogę znaleźć? Z tego co czytałem to jest to bardzo istotny element w pisaniu programów dla mikro kontrolerów
  • REKLAMA
  • #4 6136556
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    www.microchip.com
  • #5 6136939
    luki156_19
    Poziom 10  
    Zapoznałem się z datasheet-em mojego mikrokontrolera i sam nie wiem na co mam zwrócić uwagę. Czy może mi ktoś pomóc w poruszaniu się po takiej dokumentacji? Czy jej znajomość będzie mi potrzebna na każdym etapie programowania microkontrolera?
    Proszę o pomoc
  • Pomocny post
    #6 6136975
    snow
    Poziom 31  
    W dokumentacji jest lista rozkazów i rejestrów z której można korzystać. Ten dokument raczej cały czas ci będzie potrzebny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 6137833
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    luki156_19 napisał:
    Zapoznałem się z datasheet-em mojego mikrokontrolera i sam nie wiem na co mam zwrócić uwagę. Czy może mi ktoś pomóc w poruszaniu się po takiej dokumentacji? Czy jej znajomość będzie mi potrzebna na każdym etapie programowania microkontrolera?
    Nie tyle znajomość co stały dostęp, bo nigdy nie wiesz co Cie zaciekawi i który rozdział może być przydatny.
  • #8 6138315
    luki156_19
    Poziom 10  
    Dziękuje za udzielone informacje:) Jakiego programu należy użyć aby wgrać kod napisanego programu do microkontrolera?
  • Pomocny post
    #9 6138623
    ralph.
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie każdy program obsługuje wszystkie uK jednocześnie. Jeśli już wiesz na jaki uk będziesz konkretnie pisał to musisz sie dowiedzieć jakim programatorem będziesz mógł wgrać Twój program no i oczywiście jaki program obsłuży Twój uk.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 6141278
    luki156_19
    Poziom 10  
    Witam ponownie. Tak się zastanawiam czy nie można znaleźć tych wszystkich informacji zawartych w datasheet gdzieś indziej ale napisanych w języku polskim. Taki polski odpowiednik tej dokumentacji.
  • Pomocny post
    #11 6142930
    snow
    Poziom 31  
    Wątpie, chyba że sam przetłumaczysz. Bez znajomości jez. angielskiego daleko nie zajedzie się obecnie w elektronice.
  • Pomocny post
    #12 6142934
    adamwesola
    Poziom 24  
    Ocena: 22
    Proponuje zacząć od zrobienia czegoś najprostszego, np układu migającego diodami, znajdź gotowca i uruchom go, zobacz jak działa, potem (z listą rozk. w ręku) zmieniaj coś w programie i obserwuj jaki to wpływa na działanie układu.
    Tego typu obserwacje i badanie są uciążliwe do przeprowadzania na "żywo" dlatego najwygodniej posługiwać się symulatorem, wiec oprócz mplab'a jakiś symulator jest niezbędny, np. proteus. W takim tandemie wszelkie eksperymenty odbywają się na komputerze, a ich efekty widzisz natychmiast na ekranie.
  • #14 6145291
    adamwesola
    Poziom 24  
    Ocena: 22
    Symulator w mplab (niezastąpiony, często z niego korzystam) pokazuje nam procesor w działaniu, zaś proteus symuluje działanie całego układu : np. led świeca, na wyświetlaczu pojawiają się napisy uprzednio zapisane w programie, potencjometrem możesz "kręcić" i zmieniać jego rezystancje, przetworniki ac mierzą napięcia jakie im podasz na wejście, głośniczki i buzerki wydaja dźwięki słyszalne w głośnikach. I wiele innych pożytecznych funkcji. Naprawdę nie znasz proteusa ?
  • #16 6163468
    luki156_19
    Poziom 10  
    Wita! Napisałem w assemblerze przykładowy program sterujący diodami. Chcąc go skompilować posłużyłem się komendą "Build All" po czym pojawił mi się komunikat: " The project contains no source files.". Jeśli dobrze zrozumiałem to pewne pliki zawarte w napisanym przeze mnie programie nie mają źródła. Jak to naprawić?
  • #18 6166803
    luki156_19
    Poziom 10  
    Nie wiem czemu u mnie rozszerzenie asm nie pojawiło się.
  • Pomocny post
    #19 6168334
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    luki156_19 napisał:
    Nie wiem czemu u mnie rozszerzenie asm nie pojawiło się.
    Bo trzeba je wpisać, w tym samy edytorze możesz pisać pliki .h, .c .asm i jeszcze kilka typów, które później są klasyfikowane na podstawie rozszerzeń.
  • #20 6254875
    viman.eu
    Poziom 10  
    Ahoj.
    Chętnie podpowiem jak zacząć skutecznie. Mam to za sobą.
    Ostatnio też wytropiłem świetne materiały wprowadzające tego typu po angielsku:
    http://www.gooligum.com.au/tutorials.html
    Strasznie brakuje takich materiałów zupełnie od zera prowadzących za rękę od początku.
    Pozdrowienia
    misiek
    Najlepiej pisać na office(_at_)viman.eu do mnie
    tel 602 623 301
  • #21 6256419
    wzk
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Hej!
    A ja polecam samouczek dla assemblera Link
    Niestety, należy znać cyrylicę.:cry:
  • #22 6257669
    viman.eu
    Poziom 10  
    A ja polecam bardzo ponownie dla początkujących i dociekliwych: www.gooligum.com.au/tutorials.html

Apropos samouczka - zadziałało dość poprawnie przetłumaczenie cyrylicy w http://translate.google.co.in/translate_t

Kawałek tłumaczenia. Na polski też można, ale czyta się jeszcze dziwniej.
    http://ikarab.narod.ru/Kea_51.htm
    Korabelnikov Evgeniy. Age 49 years.
    Education: Ryazan Higher Military School of Communications (Issue 1980)..
    He served and worked in different places (which is just not try).
    Resigned from the army (before pension dotyanul), so as not to make the discrepancy between those which were taught and what is there.
    There is no desire to talk about his "track" I do not have, and why?
    Consider me an independent, "free artist" or simply a man who is guided by its not very good, with a square point of view, life's rules, one of them: on the rack "quietly" I am standing just in front of those people who are personally admire (career with the "sin" not to do).
    Electronics involved with the school, and I hope that I will do so "before the coffin boards.
    Caught more times the first transistor receivers, recorders and cathead transistors MP39, and with the soldering iron in hand, went all the way from detection receivers to microcontrollers.
    "Life in the old dog" is so, not yet night ...

Dodano po 16 [minuty]:

Samouczek po rosyjsku - Ściągnąłem właśnie - ! ale robotę gość odwalił! Rewelacja. Napiszmy do niego czy miałby mozłiwośc przełożyć to na angielski. 'Przekartkowałem pierwszych 200 stron pierwszej pozycji i jestem pod wrażeniem, przynajmniej ogromu pracy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy nauki programowania w assemblerze mikrokontrolerów PIC, ze szczególnym uwzględnieniem modeli PIC16. Podkreślono znaczenie zapoznania się z dokumentacją techniczną (datasheet), która zawiera listę rozkazów i rejestrów niezbędnych podczas programowania. Datasheet jest kluczowym źródłem informacji i powinien być stale dostępny podczas pracy. Zalecane jest rozpoczęcie od prostych projektów, np. migającej diody, oraz korzystanie z symulatorów takich jak MPLAB (posiada wbudowany symulator procesora) oraz Proteus (symuluje działanie całego układu, w tym elementów peryferyjnych). Wskazano, że znajomość języka angielskiego jest niezbędna do efektywnej pracy z dokumentacją. Do wgrywania kodu do mikrokontrolera potrzebny jest odpowiedni programator i oprogramowanie kompatybilne z wybranym układem. Problemy z kompilacją w MPLAB wynikają często z braku dodania plików źródłowych z rozszerzeniem .asm do projektu. Polecono materiały edukacyjne dostępne online, m.in. tutoriale na stronie gooligum.com.au oraz kursy na elektroda.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA