logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Calibra 2.0 8v - Strzały w filtrze i nierówna praca silnika na gazie i benzynie

arturo025 15 Lut 2009 12:55 2767 10
REKLAMA
  • #1 6152911
    arturo025
    Poziom 10  
    witam posiadam calibre jak w temacie i mam taki problem jak wczoraj jechałem moja calibra strzeliła (jechałem na gazie) i pedał gazy wcisnoł sie do konca i wtedy szybko ją wyłączyłem i pedał sam normalnie odbił dobrze że akurat byłem już pod swoim domem i wjechałem na zgaszonym silniku na podwórko i chciałem zapalić ją i zapaliła po chwili kręcenia i chodzi jak by na dwie swiece. Patrzałem iskar w kablach jest! opel nie pali na 1 i 4 swiece wymieniłem swiece nic nie dało. Rozebrałem rozrząd i znaki sie zgadzają. mi to wygląda na przestawiony zapłon bo jak ją odpale to na benzynie czy na gazie to strzela w filtrze powietrza i oczywiśćie nie równo chodzi. Jak ktoś wie o co chodzi to prosze pisać
    Pozdrawim
  • REKLAMA
  • #2 6152948
    jacek gąbka
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    witam.sprawdz układ ssący może przy wystrzale rozerwało coś .może się zdarzyć że uszkodził się przepływomierz powietrza .
  • #3 6152957
    Krick1987
    Poziom 25  
    Ocena: 188
    Jak strzelił gaz to pewnie przepływka się uszkodziła i dlatego są takie objawy.
  • REKLAMA
  • #4 6152974
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3473
    Wybuch uszkodził coś w dolocie (przepustnica, klapa przepływomierza) ewentualnie mogło usczelkę pod kolektorem wydmuchnąć skoro tylko na 2 garach nie pracuje.
  • REKLAMA
  • #5 6153172
    arturo025
    Poziom 10  
    tylko że jak miałem rozebrany rozrząd to przepływomiesz miałem wyjęty i odłączony i dalej to samo. Kurcze sam nie wiem

Dodano po 1 [godziny] 25 [minuty]:

Tak przepływiomiesz był w srodku pęknięty więc musze go wymienic. Tylko jeszcze jedno pytanie bo jak miałem odłączony przepływiomiesz to samochód tak samo robił czy to może przes to że kostka nie była do przepływimierza podłączona?? Prosze o podpowiedz
  • Pomocny post
    #6 6153644
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3473
    Dziwne że wogle odpalił bez przepływomierza, tak samo jeśli dolot będzie nieszczelny.
  • #7 6153888
    arturo025
    Poziom 10  
    ale jak na gazie go odpalam to robi tak samo a jak silnik chodzi i zdejme przewód zapłonowy z 4 swiecy to auto dostaje szybsze obroty
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 6154643
    Krick1987
    Poziom 25  
    Ocena: 188
    Dziwne że wogle odpalił bez przepływomierza, tak samo jeśli dolot będzie nieszczelny - a ja napisze że ten silnik odpaliłem jak nie było sondy, przepływki i czyjnika położenia przepustnicy :) Dokladnie chodzi o silnik c20ne.

A może te dziwne zachowanie jest związane ze wspomaganiem hamulców??? W dolocie przy 4 cylindrze jest podłączone. Sprawdził bym ten przewód czy nie pękł może.
  • Pomocny post
    #9 6155334
    Jędrek5505
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Ostatnio robiłem taki sam silnik .Te same objawy.Wymieniłem klapkę anty wybuchową ,miernik masowego przepływu powietrza/uszkodzony po wybuchu/wymyłem dokładnie czujnik biegu jałowego,/silnik krokowy/sprawdziłem na złączu diagnostycznym i .wszystko było ok.Odpalił normalnie
  • #10 6164565
    pio350
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    sprawdz poprawnosc podłaczenia przewodów WN
  • #11 6164702
    arturo025
    Poziom 10  
    witam problem już prawie rozwiązany przyczyną był mały odłamek aluminium z przepływomierza. Ten odłamek znajdował sie między zaworem a gniazdem zaworowym i przes to zawor ssący nie pracował a popychacz wyskoczył. Dzięki wszystkim za porady

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Opel Calibra 2.0 8v pojawił się problem z nierówną pracą silnika i strzałami w filtrze powietrza podczas jazdy na gazie i benzynie. Objawy obejmowały trudności z zapłonem, nierówną pracę na dwóch cylindrach (1 i 4), oraz strzały w dolocie. Sprawdzono układ ssący, przepływomierz powietrza, rozrząd oraz przewody wysokiego napięcia. Przepływomierz był uszkodzony – pęknięty i z odłamkiem aluminium wewnątrz, który blokował zawór ssący, co powodowało niewłaściwą pracę silnika i wyskoczenie popychacza zaworu. Po wymianie przepływomierza i usunięciu odłamka problem został rozwiązany. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe nieszczelności dolotu, uszkodzenia klapki antywybuchowej, czujnika biegu jałowego oraz silnika krokowego, które mogą powodować podobne objawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA