logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kserokopiarka Minolta EP 4230 - brak reakcji na przyciski, problem z podajnikiem papieru

RCom 01 Gru 2002 22:14 3357 8
REKLAMA
  • #1 61263
    RCom
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam.
    Poszukuję wszelkich materiałów na jej temat.
    Mam z nią następujący problem:
    - włączm ją
    - włącza się poprawnie , przechodzi testy
    - nie zgłasza żadnego błędu !!!
    - nie można nic kopiować , nie przyjmuje papieru żadnym sposobem , nie reaguje na żaden przycisk klawiatury
    - jeszcze jedno , jak włączę sorter to zgłasza błąd otartego sorteru
    Może ktoś z nią walczył lub ma dokumentację.
    Z góry dziękuj za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 64167
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Założona blokada kopi, lub przekroczona ilosć kopii, który wymaga kasowania w serwisie. Polecam serwis w Bydgoszczy na ulicy Przemysłowej 8. www.copybiuro.prv.pl . Sam korzystałem z tego serwisu i jestem zadowolony.
  • #3 65071
    Michal2002
    Poziom 24  
    Ocena: 180
    Mialem cos podobnego w ricohu - problemem okazal sie EEPROM.
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #4 68522
    RCom
    Poziom 13  
    Dziękuję za podpo :wink: :wink: wiedzi.
    Przepraszam że dopiero teraz ale mnie nie było.
    Dalej poszukuję dokumentacji (do Bydgoszczy mi za daleko !)
    Pozd. :wink:
  • REKLAMA
  • #5 68570
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Jeszcze przed świętami postaram się Ci to dostarczycz, tzn kody na kasowanie licznika-jeżeli się nie myle to to. Druga możliwość to rozłączony przewód od licznika kopii elektromagnetycznego.
  • #6 68755
    RCom
    Poziom 13  
    Witam.
    Czekam z niecierpliwością ( jak na długonogą blondynkę :oops: )
    WSZYSTKIM MANIAKĄ ELEKTRONIKI SERDECZNE ŚWIĄTECZNE ŻYCZENIA , WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO
  • #7 78086
    Tomasz
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Witam
    Mam podobny problem z kserokopiarką Minolta EP 1054.
    Czy ktoś zna kod na odblokowanie licznika ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 822808
    huba22
    Poziom 12  
    napeno kopiark przezyła rozstanie z sorterem i to w bólu bo wtedy kiedy był problem z sorterem trzeba było go usunąć i rozłączyc sorter a nie płakac po fakcie .
    Procedura jest prosta trzeba zrobić głebokie ini tam gdzie kasuje sie błędy są dwa wystające bolce trzeba je zewrzec zamknąć krańcókę od pokrywy przednej tak zebykopiarka widziała że ma zamknięta, włączyc i trzymac włącznik kopiarki po czym wsadzić wtyczkę do sieci tzreaba pamiętac aby trzymac włączony włącznik kopiarki
    pzdr
    K.
  • #9 824710
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Hej!

W tej kopiarce w sorterze jest włącznik i czujnik otwarcia. Jak włącznik jest na ON , to gdy otwierasz sorter to kopiarka nie reaguje i pokazuje otwarty sorter , jak przełączysz na OFF to wtedy z otwartym sorterem możesz pracować , ale jak zamkniesz go to kopiarka nie reaguje na nic tylko czeka na włączenie sortera i zamknięcie go. Sprawdź jak masz ustawiony włącznik. Po drugie jak się rozgrzeje i nie reaguje na nic to może jest klawisz na panelu zblokowany. Rozbierz i sprawdź. Po trzecie - jak już ktoś napisał to pozostaje inicjalizacja - wyjmij wtyczkę z sieci , zewrzyj piny INI pod klapką, włącz kopiarkę i rozewrzyj je. Zamknij klapę i gotowe. Setwisówę mam ale książkową.
    Co do EP-1054 to serwisówka jest dostępna na elektrodzie.

Pozdro.C.

Podsumowanie tematu

✨ Kserokopiarka Minolta EP 4230 uruchamia się poprawnie i przechodzi testy, jednak nie reaguje na przyciski, nie przyjmuje papieru i nie wykonuje kopii. Dodatkowo pojawia się błąd otwartego sortera po jego włączeniu. Możliwe przyczyny to założona blokada kopi lub przekroczony licznik kopii wymagający kasowania w serwisie, uszkodzony lub rozłączony przewód licznika kopii elektromagnetycznego, zablokowany klawisz na panelu sterowania oraz problemy z czujnikiem i włącznikiem sortera. Proponowane rozwiązania obejmują wykonanie głębokiej inicjalizacji (INI) poprzez zwarcie odpowiednich pinów i zamknięcie krańcówki pokrywy przedniej podczas włączania urządzenia, sprawdzenie ustawienia włącznika sortera (ON/OFF) oraz ewentualną wymianę lub reset EEPROM. Dokumentacja serwisowa jest poszukiwana, a w przypadku konieczności serwisu polecany jest punkt w Bydgoszczy. Podobne problemy zgłaszane były także w modelu Minolta EP 1054.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA