logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik Pafal EC3 - migający kod OBIS a problemy z kuchenką elektryczną?

shypers 15 Lut 2009 23:26 5967 8
REKLAMA
  • #1 6156281
    shypers
    Poziom 10  
    Witam.

Dzis (niedziela 21) wyłaczyła mi sie kuchenka elektryczna po ogledzinach licznika stwierdzilem ze jeden z parametrow calyczas miga (pozniej znalazlem ze to kod obis)

czy moze to oznaczac spadek natezenia pradu jaki plynie mi do mieszkanka co moglo by powodowac niewlasciwe dzialanie kuchenki elektrycznej ?

kuchenka swieci (zegar) reaguje piekarnik (termoobieg, zarowka) na tomiast nie nagrzewa sie plyta grzewcza a piekarnik przy prubie nagrzewania przygasza zarowke. natomiast gdy wlacze i plyte i piekarnik zarowka przygasa ale pole grzewcze sie nagrzewa

jak by brakowalo fazy ale na liczniku pokazuje 3 fazy tylko ten migajacy kod obis... i tylko na moim liczniku.

pytanie kuchenka padla czy cos z winy elektrowni/licznika?
  • REKLAMA
  • #2 6156304
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 836
    Kuchenka ma prawdopodobnie zasilanie trójfazowe. Sprawdź, czy dochodzą wszystkie fazy...
  • #3 6156344
    shypers
    Poziom 10  
    zmienilem pierwszy post wiec ten jakby tez musze zmienic.

co do 3 faz na kuchence po drodze nie maja jak uciekac (chyba) a ciezko mi to sprawdzic gdyz kuchenka na stale zamontowana jest

gdy bym wiedzial ze ten migajacy kod obis oznacza ze np dostarczana jest mi mniejsza moc co powoduje zle dzialanie kuchenki lub ze to miganie oznacza inna awarie licznika to bym sie nie martwil ze to cos z kuchenka.

no jutro poniedzialek - dowiem sie w elektrowni co to oznacza

nie chce wzywac servisanta (brak plomb na korkach przed licznikiem i przylaczu) niewiem kto je zerwal skrzynka jest na zewnatrz mieszkania (zbiorcza na klatce)

nie chce tez wzywac serwisu do kuchenki jesli z nia jet wszytsko ok.

wiem ze ktos na tym forum wie co oznacza migajacy kod obis albo moze mi jednoznacznie powiedziec ze zadne urzadzenie nie moglo tego migania wywolac.

po rozmowie z elektrownia odpisze co dalej

pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz

Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

wybadalem rowniez ze po dłuższym czasie na liczniku znika wspomniane oznaczenie L3

swieca tylko L1 i L2 tak jak by byly tylko dwie fazy (przypomnę że L3 zaświeca sięponownie gdy wyłącze i włącze korki przed licznikiem)

Co ciekawe mimo oznaczenia na liczniku tylko L1 i L2 w mieszkaniu na bezpiecznikach mam prąd wszędzie. Także na 3fazowym bezpieczniku od kuchenki. Prąd jest na wszystkich 3 fazach.

Skłaniam się do awarii licznika albo może coś z tym natężeniem jest nie dobrze? może na jednej fazie jest zbyt małe? czy wogóle jest to możliwe?

cóż nie bedę spał dzis dobrze a problem mam nadzieje rozwiąże sie jutro.

Dodano po 2 [minuty]:

no może jeszcze dopisze ze mieszkanie jest nowe odebrane 6m-cy temu
  • REKLAMA
  • #4 6156620
    Mariuszczs
    Poziom 19  
    Ocena: 114
    Zerwane plomby zgłoś pisemnie bo jak sami wyczają to nieciekawie. Jest prawdopodobne że było tam coś kombinowane i to jest przyczyną problemu.
  • REKLAMA
  • #5 6156897
    shypers
    Poziom 10  
    teoretycznie nie mam prawa wiedzieć czy plomby są zerwane gdyż skrzynka zbiorcza jest na klatce i zamknięta kluczem (trójkąt) :]
  • REKLAMA
  • #6 6156922
    wd40
    Poziom 21  
    Ocena: 61
    Po prostu nie masz 1-ej fazy - L3. W mieszkaniu instalacja może sprawiać wrażenie, że są 3, ze względu na powstanie "fazy pozornej" przy włączonej kuchence.
    Licznik Ci właśnie wskazuje, że brakuje fazy już na wejściu instalacji.
    Większym problemem jest brak plomb.
  • #7 6156974
    shypers
    Poziom 10  
    ale licznik wskazuje 3 fazy przez jakas 1h po wlaczeniu korkow przed licznikiem potem L3 znika

plombami sie nie martwcie mam jak to załatwic

wolal bym wiedziec czemu ten kod obis miga (maly wyswietlacz ktory sie zmienia w zaleznosci od tego co wskazuje duzy licznik (np pobrane kW) )

no i ewentualnie czy uszkodzone urzadzenie w domu moze wpływac na to co licznik wyswietla ?

Dodano po 1 [minuty]:

a i przed licznikiem tez sa 3 fazy :P na przewodach wchodzacych do licznika juz za bezpiecznikami bezpieczniki przed licznikiem tez ok
  • #8 6157353
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1652
    Więc może dla urozmaicenia brakuje tobie N. A jeśli tak to kilka urządzeń może przestać funkcjonować właśnie z powodu tej kuchni.
  • #9 6157473
    shypers
    Poziom 10  
    juz zrobione. Dokładnie brakowało N

gdzie? w skrzynce z bezpiecznikami w mieszkaniu monterzy nie dokręcili przewodu z zerem.

na skutek wahań napięcia licznik energi wskazywal błąd i zanikała 3cia faza. Dokręcenie kabla 0 w skrzynce z bezpiecznikami rozwiązało problem.

Mogę podsumować na podstawie wypowiedzi elektryka. Migający kod OBIS oznacza awarie :]

pozdrawiam dziekuje za odpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył kuchenki elektrycznej zasilanej trójfazowo, która przestała prawidłowo działać – płyta grzewcza nie nagrzewała się, a piekarnik przygaszał żarówkę podczas próby nagrzewania. Na liczniku Pafal EC3 pojawiał się migający kod OBIS, co wskazywało na błąd lub awarię licznika. Pomimo wskazywania trzech faz na liczniku, brakowało jednej fazy (L3) po pewnym czasie od włączenia bezpieczników. Przyczyną problemu okazał się brak prawidłowego połączenia przewodu neutralnego (N) w skrzynce z bezpiecznikami w mieszkaniu, co powodowało wahania napięcia i błędy licznika. Po dokręceniu przewodu neutralnego problem zniknął, a migający kod OBIS przestał się pojawiać. Brak plomb na bezpiecznikach i skrzynce zbiorczej mógł wskazywać na ingerencję w instalację, co również zostało zgłoszone. Migający kod OBIS w liczniku Pafal EC3 sygnalizował awarię lub nieprawidłowości w instalacji elektrycznej, a uszkodzenie urządzenia było wykluczone po usunięciu problemu z przewodem neutralnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA