logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zgubiłem telefon albo mi go ukradli jak go namierzyć

Damiankca 16 Lut 2009 19:24 59333 16
REKLAMA
  • #1 6159326
    Damiankca
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Jak w temacie. Jak dzwonię na telefon to jest sygnał przypuszczam, że nie za długo bo każda bateria ma swój koniec. czy jest jakaś możliwość żeby go namierzyć.
    W BOA podano że od rana nie wykonano z niego żadnego połączenia więc nikt z niego nie dzwonił , chodzi o czas bo tel długo nie podziała
    Proszę o sugestie byle mądre
    z góry dziękuję i pozdrawiam Damiano
  • REKLAMA
  • #2 6159401
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Nie ma szans i na tym proponowałbym zakończyć temat :)
  • #4 6159536
    Damiankca
    Poziom 27  
    No właśnie podejrzewam, że ktoś mi ją zwinął ze stołu w sklepie rano ale zorientowałem się dopiero koło 13:00. Szukałem już w necie jakiegoś sopsobu ale z tego co widzę będzie bardzo ciężko albo w ogóle się nie da. Bajery z filmów tupu namierzam jego telefon komórkowy to bzdura. Zastanawia się czy jest sens zgłaszać sprawę na policję. Wiadomo jak w polsce się do tego podchodzi.
  • REKLAMA
  • #5 6159569
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Idź zgłoś, weź świstek z policji o zgłoszeniu kradzieży, idź zablokuj do operatora i tyle.
    Swoją drogą, trochę dziwne, że jeszcze numer aktywny :P
  • #6 6159597
    Damiankca
    Poziom 27  
    Sam nie mam pojęcia dzwonić się da gdyby był wyłączony to by zgłaszał "Abonent czasowo niedostępny" a jeszcze da się dzownić
  • REKLAMA
  • #7 6159660
    eslodowy
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Moze "przeszukaj" okolice w ktorych przebywales z drugim telefonem i dzwon do siebie. Udaj sie do lokalu i miejsc gdzie byles i popytaj, czasami mozna trafic uczciwych ludzi.
  • #8 6159759
    Piotre255
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Ale skoro telefon nadal aktywny możliwe że Ci zginął a nie został ukradziony.. Gdyby ktoś ukradł to albo by go wyłączył albo zmienił kartę sim.. Możliwe że go ktoś znalazł albo po prostu gdzieś sobie leży i nikt go nie widzi i nie słyszy..
  • REKLAMA
  • #10 6159871
    Damiankca
    Poziom 27  
    Właśnie już przeszukałem wszystko i wszędzie nie wychodziłem dziś przez cały dzień z firmy 54 m2 to nie duży obszar do poszukiwań. Sprawdziłem dosłownie wszystko, więc ciężko mi teraz powiedzieć czy rzeczywiście ktoś mi go ukradł czy leży sobie gdzieś spokojnie i czeka aż go znajdę. Dzwoniłem na swój numer ale bez skutecznie telefon się nie odzywa :-(. Na policję dzwoniłem mogą uruchomić procedurę Trackingu ale w sprawie wyższej konieczności : zgłoszenie bomby , pogróżek , bądź innej ważnej sprawy.
  • #11 6159907
    Piotre255
    Poziom 17  
    Nie pozostaje nic innego tylko sie przespać i jutro poszukać jeszcze raz, popytać wszystkich w firmie czy nie widzieli takiego telefonu, możesz nawet kartkę wywiesić gdzieś we firmie o ile masz taką możliwość.. czasem sie przytrafi uczciwy znalazca
  • #12 6159915
    dugi.1985
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Daj sobie spokój najlepiej zablokuj kartę i zrób duplikat. Jak się znajdzie to masz duplikat karty i ok. Jak się nie znajdzie to masz numer, a telefon rzecz nabyta. Chyba że bardzo ci zależy to dzwoń na policje że ktoś z niego ci groził bombom w twojej firmie ;-), ale koszty z policji chyba by przerosły bardzo drogi aparat.
  • #13 6216651
    woj911
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Raczej nie ma szans na odzyskanie
  • #14 6256365
    webwoj
    Poziom 2  
    Mam podobną sytuację - niby ukradli w dyskotece (nawet się nie zorientowałem) - telefon odpowiada można na niego dzwonić ale nikt nie odbiera. Wysłałem nawet smsa, że dam 2000 za oddanie. Ale bez echa włączyłem w orangu usługę lokalizacji ale działa po BTS i nie jest zbyt dokładna wiec cały dzień oglądam sobie jak mój telfonik wędruje po mieście. Zgłosiłem również na policję. Ale nie wiem jaki będzie efekt.

Dodano po 1 [minuty]:

Dodam jeszcze ze telefon ma GPS. Może z tego da się jakoś skorzystać? Z góry dzięki za info.
  • #16 6257676
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1051
    Taki za > 2000pln, jeśli autor nie kłamie. I ma GPS...
    A każdy złodziej (poza blondynką lub ludźmi z IQ<60) wyłącza telefon który kradnie lub znajdzie i nie chce oddawać.
  • #17 6258549
    Piotre255
    Poziom 17  
    Może nie ukradli tylko zginął po prostu.. jakimś dziwnym trafem znalazł się gdzieś u kogoś kto go nie widzi i o nim nie wie i dlatego nie odbiera i jednocześnie nie wyłącza go.. ale to mało prawdopodobne ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgubił lub podejrzewa kradzież telefonu komórkowego, który nadal jest aktywny i odbiera połączenia, co wskazuje, że nie został wyłączony ani zmieniona karta SIM. Próby namierzenia telefonu przez dzwonienie nie przyniosły efektu, a operator nie wykonał z niego żadnych połączeń od rana. Dyskusja wskazuje, że namierzenie telefonu bez współpracy operatora lub policji jest trudne, zwłaszcza bez dostępu do numeru IMEI. Policja może uruchomić procedurę lokalizacji telefonu, ale zwykle tylko w poważniejszych sprawach. Użytkownicy sugerują zgłoszenie kradzieży, zablokowanie karty SIM i ewentualne skorzystanie z usług lokalizacji oferowanych przez operatora, które bazują na BTS i GPS, choć są one niedokładne. Wskazano, że złodziej zwykle wyłącza telefon, więc aktywność telefonu może sugerować, że został zgubiony. Propozycje obejmują także fizyczne poszukiwania w miejscach, gdzie telefon mógł zostać pozostawiony, oraz wywieszenie informacji o zgubie. Telefon posiada funkcję GPS, co teoretycznie umożliwia lokalizację, jednak praktyczne wykorzystanie tej opcji jest ograniczone bez odpowiednich narzędzi i uprawnień.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA