logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obsługiwać moduł ZigBee z Maritex? Doświadczenia użytkowników

marcelix007 20 Lut 2009 15:19 2222 6
REKLAMA
  • #1 6178507
    marcelix007
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam.

Zamierzam zakupić jeden z modułów ze strony http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/11755

Czy ktoś już się tym bawił? Jak wygląda obsługa tego nadajnika?

Z góry dziękuje za wszystkie informacje.
  • REKLAMA
  • #2 6180199
    piti___
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    Witam,

Zajmuje się modułami Zigbit 900 od pół roku. Aktualnie darmowy stos zigbee na te moduły (i inne z serii) jest udostępniany przez atmela. Co do zasięgu, to tak jak w przypadku innych produktów ZigBee jest przereklamowany. Nie wiem jaki zasięg mają oryginalne dev kity, ale układy, na których pracuję i które są wzorowane na dev kicie Meshneticsa mają zasięg w budynku w przybliżeniu 3-4 pięter. Na zewnątrz ~150 metrów + 2 ściany. Co jest niczym w porównaniu do 6km jak pisze Meshnetics. Mimo wszystko polecam te układy. Na 100% pobierają 6uA w trybie uśpienia. Kilka przykładowych aplikacji, konkretne opisy API stosu i szybkie odpowiedzi z avr(_at_)atmel.com.

Wcześniej używałem dev kitów PICDEM Z z microchipa na pasmo 2.4GHz. Bardzo słaby zasięg. Nie polecam.
  • REKLAMA
  • #3 7362310
    arus85lbn
    Poziom 12  
    Witam!

Mam zamiar zrobić małą sieć opartą o 2, góra 4 moduły komunikujace się ze sobą w oparciu o ZigBee. Nigdy nie miałem do czynienia z ZigBee i tu pojawia się pytanie, czy ciężko będzie to "ugryźć" rozpoczynając zabawę bez gotowych starter kit'ów (takich jak np. ZIG-WDB-900) ? Najchętniej chciałbym bowiem zakupić powiedzmy moduł Moduł ZigBee ZDM-A1281-B0, zaprojektowac pod niego płytkę z odpowiednimi peryferiami i rozpocząć zabawę. Widziałem w datasheet'ach jak na przykłąd ma wyglądać sposób podłączenia anteny (sposób poprowadzenia ścieżek na płytce) i zastanawiam się czy faktycznie wszystko musi byc tak co do milimetra rozmieszczone żeby to zadziałało. A może ktoś ma jakiś gotowy działający schemat którym mógłby sie podzielic lub ewentualnie udzilic jakis wskazówek?
    Interesuje mnie również w jaki sposób i w jakim środowisku można je programować? Czytałem gdzieś ze podobno jest opcja programowania przez port RS jednak że to podobno nie działa poprawnie. Domyślam się że poza tym jedynym rozwiązaniem zostaje JTAG, tylko też nie mogłem sie doszukać jaki konkretnie.
  • REKLAMA
  • #4 7363449
    piti___
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    Programuję tylko przez bootloader i działa znakomiecie. Co do długości ścieżek, przelotek i masy, to im bardziej odbiegniesz od pdfa tym mniejszy będziesz miał zasięg.
  • #5 7363867
    arus85lbn
    Poziom 12  
    Zatem rozumiem że nie jest to dość skomplikowane i wystarczy kilkoma kabelkami podłączyć to pod RS'a? Jednak prosiłbym o więcej szczegółów a mianowicie w jakim środowisku można programować te moduły albo chociaż wskazanie na źródło z jakims tutorialem gdzie byłoby to opisane. Potrafie programować AVRy i ARMy więc myślę że z samym programowaniem tych modułów nie byłoby problemu a jedynie nie mam na razie zielonego pojęcia jak przejść od zera do napisania pierwszego programu.
  • REKLAMA
  • #7 7366254
    arus85lbn
    Poziom 12  
    Wielkie dzieki za pomoc :) Jak coś nie będe rozumiał to bede pytał.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obsługi modułów ZigBee dostępnych na stronie Maritex, ze szczególnym uwzględnieniem doświadczeń z modułami Zigbit 900 oraz Modułem ZigBee ZDM-A1281-B0. Użytkownicy wskazują, że stos protokołu ZigBee i bootloader są dostępne bezpłatnie na stronie Atmela, co ułatwia programowanie modułów, zwłaszcza dla osób znających AVR i ARM. Zasięg modułów Zigbit 900 w budynkach wynosi około 3-4 pięter, na zewnątrz około 150 metrów z dwoma ścianami, co jest znacznie mniejsze niż deklaracje producentów. Ważne jest precyzyjne prowadzenie ścieżek antenowych i masy na płytce, gdyż odchylenia od dokumentacji mogą obniżyć zasięg. Programowanie odbywa się głównie przez bootloader, a dostępne są manuale i przykładowe aplikacje w archiwum Atmela. Wskazano, że programowanie przez port RS może nie działać poprawnie. Użytkownicy poszukują także gotowych schematów i tutoriali, które ułatwią rozpoczęcie pracy z modułami ZigBee bez starter kitów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA