Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

dziwny problem z komputerem bo czyszczeniu radiatora

pkpintercity 22 Lut 2009 10:33 905 2
  • #1 22 Lut 2009 10:33
    pkpintercity
    Poziom 13  

    witam wczoraj bylem u kolegi bo zawołał mnie do komputera abym mu sprawdził dlaczego się wyłącza jak chwile na nim porobi . Sciagnolem Everest home i się okazało ze temp. procesora to 89 stopni C kolega mówił ze jechał tak cały tydzień przy takiej temperaturze . wyłączyłem komputer i się okazało ze cały radiator od procesora jest zapchany kurzem wiec postanowiliśmy go wyjąc wyjęliśmy , został wyczyszczony i spowrotem założony i gdy włączyliśmy komputer to się okazało ze co jest nie tak. Bo monitor sie włącza komputer tez ale monitor zaraz sie przełącza w tryb oszczędny a komputer chwile coś tj. z dysku bierze i koniec i nic nie robi tylko chodzi. został zrobiony reset biosu, sprawdzone kable itp. i nic to nie dało wiec tu moje pytanie co mogło pójść w tym kompie
    konfiguracja komputera:
    procesor Intel pentium 2.6Ghz
    karta graficzna : GF 5200FX
    dysk :
    80gb
    plyta glowna: Asrock prescott 800 cos takiego jest napisane

    0 2
  • #2 22 Lut 2009 11:03
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    1. Żle założony radiator;
    2. Po zdjęciu radiatora nie została wyczyszczona jego powierzchnia stykająca się z osłoną rdzenia procesora, powierzchnia osłony rdzenia również nie została wyczyszczona, oraz nie została naniesiona nowa pasta termoprzewodząca;
    3. Nie został podłączony wentylator znajdujący się na radiatorze;
    itd.
    PS. Czy jest podłączony głośniczek systemowy i czy słychać z niego jakieś dźwięki.

    0
  • #3 22 Lut 2009 13:44
    pkpintercity
    Poziom 13  

    juz po sprawie a po drugie od poczatku tam nie bylo pasty nalozonej nie wiem czemu wiatrak byl podlaczony ale sie wlaczyl i wszystko jest juz OK temat do zamkniecia

    0