logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[kodowanie] AMI, HDB3, NZRI, Manchester różnicowy

ironicx 22 Lut 2009 10:42 4778 0
REKLAMA
  • #1 6186431
    ironicx
    Poziom 10  
    Uczę się sposobów kodowania i chciałbym prosić o rozwianie moich wątpliwości.

AMI
    Wiem, że każda kolejna jedynka odpowiada naprzemiennie elementom o polaryzacji dodatniej i ujemnej. Ale np. przy kodzie
    skąd mogę wiedzieć czy mam rozpocząć od - (-1) czy + (+1).
    Będzie

czy rozpoczynamy minusem?

HDB3

Ogólnie wiem, że jeżeli mamy ciąg mniej niż 4 zer to korzystamy z zasad AMI. Dodatkowo jeśli na wejściu pojawią się 4 zera (lub więcej), to każde cztery zera są zastępowane sekwencją 000V lub B00V, gdzie B oznacza element o przeciwnej polaryzacji do elementu poprzedzającego czwórkę. V ma taką samą polaryzację, jak ostatni element przed V (w szczególności B). Jeżeli czwórkę poprzedza nieparzysta liczba elementów
    niezerowych, to wstawiana jest sekwencja 000V. Jeżeli zaś czwórkę poprzedza parzysta liczba elementów niezerowych, wtedy mamy do czynienia ze wstawieniem do słowa kodowego sekwencji B00V.

Przykład:

jest dla mnie jasny, bo mamy tylko jedną "piątkę" zer. Wynikiem będzie

"gdzie B oznacza element o przeciwnej polaryzacji do elementu poprzedzającego czwórkę. V ma taką samą polaryzację, jak ostatni element przed V (w szczególności B)"

Czy elementem poprzedzającym czwórkę jest
    [b]1[/b]00000111010

Jest to jednocześnie ostatni element przed V? Dobrze rozumuję?

Czy dla przykładu
    poprawnym kodowaniem będzie

czy też może

Co do parzystej i nieparzystej liczby elementów zerowych/niezerowych to liczymy tylko te przed dana czwórą czy wszystkie od początku tzn. dla przykładu

10000011000010110
    pierwszą "czwórkę poprzedza" nieparzysta liczba jedynek, a drugą parzysta?

NRZI

Jak poprawnie wykonać kodowanie dla sekwencji

W jednych źródłach czytałem, że 1 zmienia poziom sygnału, 0 powtarza, w drugich odwrotnie. Co zrobić z pierwszą jedynką, gdyż mam np. przykład kodowany jako . Po prostu ją przepisujemy i zaczynamy od drugiej? Dla zera byłoby tak samo?

Manchester różnicowy
    Ogólna zasada:
    1 - zmienia zbocze, 0 powtarza. Pytanie: od jakiego zaczynamy? Jeżeli pierwszą cyfrą jest 1 to jakie zbocze mam zmienić?

Z góry dziękuję za każdą wskazówkę i pomoc!
  • REKLAMA
REKLAMA