Uczę się sposobów kodowania i chciałbym prosić o rozwianie moich wątpliwości.
AMI
Wiem, że każda kolejna jedynka odpowiada naprzemiennie elementom o polaryzacji dodatniej i ujemnej. Ale np. przy kodzie
skąd mogę wiedzieć czy mam rozpocząć od - (-1) czy + (+1).
Będzie
czy rozpoczynamy minusem?
HDB3
Ogólnie wiem, że jeżeli mamy ciąg mniej niż 4 zer to korzystamy z zasad AMI. Dodatkowo jeśli na wejściu pojawią się 4 zera (lub więcej), to każde cztery zera są zastępowane sekwencją 000V lub B00V, gdzie B oznacza element o przeciwnej polaryzacji do elementu poprzedzającego czwórkę. V ma taką samą polaryzację, jak ostatni element przed V (w szczególności B). Jeżeli czwórkę poprzedza nieparzysta liczba elementów
niezerowych, to wstawiana jest sekwencja 000V. Jeżeli zaś czwórkę poprzedza parzysta liczba elementów niezerowych, wtedy mamy do czynienia ze wstawieniem do słowa kodowego sekwencji B00V.
Przykład:
jest dla mnie jasny, bo mamy tylko jedną "piątkę" zer. Wynikiem będzie
"gdzie B oznacza element o przeciwnej polaryzacji do elementu poprzedzającego czwórkę. V ma taką samą polaryzację, jak ostatni element przed V (w szczególności B)"
Czy elementem poprzedzającym czwórkę jest
Jest to jednocześnie ostatni element przed V? Dobrze rozumuję?
Czy dla przykładu
poprawnym kodowaniem będzie
czy też może
Co do parzystej i nieparzystej liczby elementów zerowych/niezerowych to liczymy tylko te przed dana czwórą czy wszystkie od początku tzn. dla przykładu
pierwszą "czwórkę poprzedza" nieparzysta liczba jedynek, a drugą parzysta?
NRZI
Jak poprawnie wykonać kodowanie dla sekwencji
W jednych źródłach czytałem, że 1 zmienia poziom sygnału, 0 powtarza, w drugich odwrotnie. Co zrobić z pierwszą jedynką, gdyż mam np. przykład kodowany jako . Po prostu ją przepisujemy i zaczynamy od drugiej? Dla zera byłoby tak samo?
Manchester różnicowy
Ogólna zasada:
1 - zmienia zbocze, 0 powtarza. Pytanie: od jakiego zaczynamy? Jeżeli pierwszą cyfrą jest 1 to jakie zbocze mam zmienić?
Z góry dziękuję za każdą wskazówkę i pomoc!
AMI
Wiem, że każda kolejna jedynka odpowiada naprzemiennie elementom o polaryzacji dodatniej i ujemnej. Ale np. przy kodzie
100000111010skąd mogę wiedzieć czy mam rozpocząć od - (-1) czy + (+1).
Będzie
+00000-+-0+0 czy rozpoczynamy minusem?
HDB3
Ogólnie wiem, że jeżeli mamy ciąg mniej niż 4 zer to korzystamy z zasad AMI. Dodatkowo jeśli na wejściu pojawią się 4 zera (lub więcej), to każde cztery zera są zastępowane sekwencją 000V lub B00V, gdzie B oznacza element o przeciwnej polaryzacji do elementu poprzedzającego czwórkę. V ma taką samą polaryzację, jak ostatni element przed V (w szczególności B). Jeżeli czwórkę poprzedza nieparzysta liczba elementów
niezerowych, to wstawiana jest sekwencja 000V. Jeżeli zaś czwórkę poprzedza parzysta liczba elementów niezerowych, wtedy mamy do czynienia ze wstawieniem do słowa kodowego sekwencji B00V.
Przykład:
100000111010jest dla mnie jasny, bo mamy tylko jedną "piątkę" zer. Wynikiem będzie
+000+0-+-0+0 "gdzie B oznacza element o przeciwnej polaryzacji do elementu poprzedzającego czwórkę. V ma taką samą polaryzację, jak ostatni element przed V (w szczególności B)"
Czy elementem poprzedzającym czwórkę jest
[b]1[/b]00000111010Jest to jednocześnie ostatni element przed V? Dobrze rozumuję?
Czy dla przykładu
11000001010+-+00-0+0-0czy też może
+-+00+0-+0Co do parzystej i nieparzystej liczby elementów zerowych/niezerowych to liczymy tylko te przed dana czwórą czy wszystkie od początku tzn. dla przykładu
10000011000010110NRZI
Jak poprawnie wykonać kodowanie dla sekwencji
10110001W jednych źródłach czytałem, że 1 zmienia poziom sygnału, 0 powtarza, w drugich odwrotnie. Co zrobić z pierwszą jedynką, gdyż mam np. przykład
100011011111011Manchester różnicowy
Ogólna zasada:
1 - zmienia zbocze, 0 powtarza. Pytanie: od jakiego zaczynamy? Jeżeli pierwszą cyfrą jest 1 to jakie zbocze mam zmienić?
Z góry dziękuję za każdą wskazówkę i pomoc!