logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amilo A1650G - podświetlanie matrycy gaśnie po 10 min, brak napięcia na 3 pinie

domek22 22 Feb 2009 12:23 2536 8
ADVERTISEMENT
  • #1 6186890
    domek22
    Level 17  
    Help: 26
    Rate: 28
    Witam.
    Problem jak jak w temacie. Treść obrazu zostaje wyświetlana na matrycy prawidłowo natomiast matryca nie była podświetlana. Wymieniłem inwerter oraz świetlówkę i podświetlanie pojawia się na około 10 min. po czym powoli zaczyna się ściemniać aż zgaśnie. Po resecie komputera świetlówka mignie i gaśnie. Po odczekaniu paru minut i resecie kompa świetlówka znowu zapala się na około 10 min. Napięcia na wejściu inwertera to:

1,2 pin 19V
    3 pin 0V
    4 pin 3,2V
    5,6 pin 0V

Nie działa również regulacja jasności podświetlania matrycy:(.
    Więc jak się domyślam to wina braku napięcia na 3 pinie na wejściu inwertera. Czy to może być wina płyty głównej??
    Proszę o pomoc.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 6196083
    Anonymous
    Anonymous  
  • ADVERTISEMENT
  • #3 6197098
    domek22
    Level 17  
    Taśma jest sprawna na 100%. Wczoraj spalił się układ MP1017EF w układzie inwertera więc muszę wymienić ponownie inwerter. Jednak napięcie na 3 pinie dalej 0. Proszę o pomoc.
  • ADVERTISEMENT
  • #4 6200823
    Anonymous
    Anonymous  
  • ADVERTISEMENT
  • #5 6203523
    domek22
    Level 17  
    Nie znalazłem niczego wypalonego i wszystkie luty wyglądają dobrze. Ile powinno wynosić to napięcie i z jakiego układu jest ono jest wyprowadzone?? Jak się domyślam to jest to sygnał który steruje jasnością świecenia świetlówki. Zastanawia mnie to czemu świetlówka świeciła bez tego napięcia. Podczas świecenia gdy mierzyłem napięcie na tym pinie to świetlówka od razu gasła i pomiar był nie możliwy. Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Proszę o dalszą pomoc.
  • #6 6205468
    Anonymous
    Anonymous  
  • #7 6208132
    domek22
    Level 17  
    Witam ponownie.
    Udało mi się dzisiaj zdobyć nowy układ MP1017EF :D Podstawiłem go i inwerter ruszył jednak regulacja jasności w dalszym ciągu nie działa :(. Taśma jest sprawna bo mierzyłem to napięcie bezpośrednio na płycie głównej i też wynosi 0. Nie zależy mi specjalnie na regulacji jasności tylko na tym by matryca nie gasła po pewnym czasie. Więc mogę podać odpowiednie napięcie na stałe na ten 3 pin.W jakich granicach dokładnie ma być to napięcie?? Gdzie go szukać??
    Jaki układ na płycie głównej odpowiada za regulację jasności?? Posiada ktoś PDF dla układu MP1017EF??
    Dziękuję za pomoc.
  • Helpful post
    #8 6210210
    Anonymous
    Anonymous  
  • #9 6444103
    domek22
    Level 17  
    Dzięki za pomoc. Niestety znowu wypaliło mi inwerter i już nie mam ochoty tego naprawiać. Jest okazja do zakupu nowego laptopa ;)
    Pozdrawiam.

Topic summary

✨ Problem dotyczy laptopa Amilo A1650G, w którym podświetlanie matrycy gaśnie po około 10 minutach pracy. Obraz jest wyświetlany poprawnie, jednak podświetlenie znika stopniowo. Wymieniono inwerter oraz świetlówkę, lecz problem powraca. Pomiar napięć na wejściu inwertera wykazał brak napięcia na 3 pinie, które odpowiada za regulację jasności podświetlenia. Taśma łącząca matrycę z płytą główną została sprawdzona i jest sprawna. Wymieniono układ MP1017EF w inwerterze, jednak napięcie na 3 pinie nadal wynosi 0 V, a regulacja jasności nie działa. Sugerowano sprawdzenie płyty głównej pod kątem uszkodzeń mechanicznych, zimnych lutów oraz przepalonych ścieżek, zwłaszcza w okolicy gniazda matrycy i USB, ale nie znaleziono uszkodzeń. Zalecano podłączenie 3 pinu przez rezystor 4,7 kΩ do +3,3 V, co może zastąpić sygnał sterujący jasnością. Dokumentacja układu MP1015EF, kompatybilnego z MP1017EF, została udostępniona. Ostatecznie inwerter ponownie uległ uszkodzeniu, co skłoniło do rezygnacji z dalszej naprawy i rozważenia zakupu nowego laptopa.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT