logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Symulacja czasowa w Active HDL 7.1 sp1.23 - 'X' na sygnałach podczas resetu układu

l_smolinski 22 Lut 2009 12:44 1688 2
REKLAMA
  • #1 6186992
    l_smolinski
    Poziom 11  
    Narzędzia z jakimi pracuję:

ISE 8.2.03i

Activ Hdl 7.1 sp1.23

No i podczas symulacji czasowej mam 'X' na niektórych sygnałach, na których ich nie powinno być. A nie powinno ich być ponieważ taka sama symulacja czasowa w Modelsim symuluje się prawidłowo. No i moduł w rzeczywistym fpga też działa.

Zrobiłem update bibliotek Xilinxa (rozmiary bibliotek w katalogu ise i active są takie same "simprim" ), wszystko się kompiluje tylko właśnie źle symuluje. :(

Macie jakieś pomysły co jeszcze mogę zrobić aby mi symulacja czasowa w active hdl działała? Może o czymś jeszcze zapomniałem.

Różnice w symulacjach Modelsim i Active hdl pojawiają się podczas resetu układu.

pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6188571
    [g.d.]
    Poziom 18  
    To wlasciwie jest odpowiedz a nie pytanie, wiec pewnie do tej pory sam rozwiazales ten problem. Na wypadek gdyby kto inny tez mial taki problem:

l_smolinski napisał:
    rozmiary bibliotek w katalogu ise i active są takie same "simprim"

O ile nie robisz symulacji po Place&Route to powinna Cie interesowac raczej biblioteka UNISIM.

l_smolinski napisał:
    Różnice w symulacjach Modelsim i Active hdl pojawiają się podczas resetu układu.

Skoro sa 'X' to musza byc i 'U', czyli wartosci inicjalne typu std_logic. Ja zgaduje ze masz przerzutniki ktore nie sa resetowane(moze jakis nieresetowany licznik albo dzielnik na sygnale zegarowym), a 'X' pojawiaja sie po przejsciu 'U' przez jakas logike. Moze Active-HDL uzywa jakiejs specjalnej implementacji przerzutnika. ;-)

W kazdym badz razie ja szukalbym przerzutnikow z wartoscia 'U' zaraz po resecie i przyczyny dla ktorej ta wartosc nie zmienila sie na '1' lub '0'

Pozdrawiam
  • #3 6192919
    l_smolinski
    Poziom 11  
    [g.d.] napisał:

Skoro sa 'X' to musza byc i 'U', czyli wartosci inicjalne typu std_logic. Ja zgaduje ze masz przerzutniki ktore nie sa resetowane

Dokładnie tak. Z symulacją było wszystko ok (jeśli mozna tak powiedzieć). Okazało się, że nie resetowałem jednego rejestru. Dałem mu wartość inicjalizacyjną, ale nie podałem go na reset. W Modelsim ta wartość inicjalizacyjna ustwia rejestr, a w Activ hdl nie. (lub coś podobnego)

pozdrawiam.
REKLAMA