logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung E330 - wyświetlacz działa tylko przy częściowo otwartej klapce

maternus 22 Lut 2009 20:31 1474 6
REKLAMA
  • #1 6189552
    maternus
    Poziom 11  
    Witam.
    Samsung E330 wyswietlacz nie wyswietla a jedynie jest podswietlony prawdopodobnie uszkodzona tasma ale co ciekawe. Gdy telefon podlaczony jest pod ladowarke a klapka otwarta do poziomu aktywnej klawiatury tzn "w polowie otwarta" i w tym momencie wlacze telefon wyswietlacz dziala ale tylko w tej smiesznej pozycji. To chyba swiadczy o tym ze tasma nie jest uszkodzona tylko inny element. Zauwazylem rowniez ze obraz jak sie czasami pojawi to jest zalamany/poprzestawiany kolory pomieszane zarowno na duzym jak i malym wyswietlaczu. Jak myslicie co jest nie tak ze ten telefon tak sie zachowuje?
    Dzieki za fachowa porade :)
  • REKLAMA
  • #2 6193007
    simono
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Tasma, wymien i bedzie OK.

pzdr.
    simono
  • REKLAMA
  • #3 6193145
    maciej123454
    Poziom 19  
    Ocena: 82
    miałem to samo wymień taśmę :) od razu tobie mówię że nie będzie łatwo ja już w swoim życiu przejechałem się na e330 wymieniałem taśmę ok 6 razy i raz uwaliłem wyświetlacz wiec uważaj . kiedyś zrobiłem tak że przełożyłem wyświetlacze w e330 którego kupiłem na allegro jako uszkodzony proponuje tak zrobić bo uwalić wyśw w e330 nie jest trudno :
  • #4 6193186
    simono
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Tak jest trzeba bardzo ostroznie wylutowywac LCD ze starej tasmy bo latwo uszkodzic (oderwac) sciezki jak sie tego wczesniej nie robilo :)

pzdr.
    simono
  • REKLAMA
  • #5 6193671
    maciej123454
    Poziom 19  
    Ocena: 82
    może nie dla tego ze sie wcześniej nie robiło ale dla tego że nie ma sie wprawy w lutownicy grotowej i z powodu ze chce sie to zrobić szybko :)
  • REKLAMA
  • #6 6196867
    maternus
    Poziom 11  
    A jednak tasma :/ nie wytrzymalem i rozebralem szajsunga. Macie racje ciezko bedzie wymienic ta tasme luty sa bardzo male ale chyba zaryzykuje. Oddalbym to do serwisu ale wiadomo jest to nie oplacalne telefon jest wart grosze ale przyda mi sie do drugiej karty.

Pytanie: Wiecie gdzie moge we Wrocławiu kupic taka tasme? na allegro to troche lipa przesylka drozsza od tej tasmy :P

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Samsung E330 wykazuje problem z wyświetlaczem, który działa tylko przy częściowo otwartej klapce i podłączonym zasilaniu. Objawy to podświetlenie bez obrazu, zniekształcenia kolorów oraz przestawiony obraz na obu wyświetlaczach. W dyskusji wskazano, że przyczyną jest uszkodzona taśma łącząca wyświetlacz z płytą główną. Wymiana taśmy jest rekomendowanym rozwiązaniem, jednak jest to zadanie trudne ze względu na drobne luty i ryzyko uszkodzenia ścieżek lub samego LCD podczas demontażu. Zaleca się ostrożność przy lutowaniu i ewentualne przełożenie wyświetlacza z innego uszkodzonego telefonu tego samego modelu. Podano również źródła zakupu taśmy do Samsung E330, w tym linki do sklepów oferujących oryginalne części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA