logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpłatny, prosty program CAD do projektowania instalacji energetycznych?

artudud 22 Lut 2009 20:54 7794 4
REKLAMA
  • #1 6189684
    artudud
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Witam serdecznie i mam pytanie "Czy jest dostępny w sieci jakiś mało skomplikowany, bezpłatny program do projektowania instalacji energetycznych oraz wizualizacji projektu?" przeglądałem różne ale ich ceny powalają z nóg nawet zasobne firmy. Ja potrzebuję go okazjonalnie ale bardzo ułatwił by mi pracę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6190087
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Na www.dobreprogramy.pl jest program "a9cad" freewerowy. Czyta i zapisuje rysunki w formacie *.dwg tak jak Autocad.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 6190414
    volcan
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam.
    Program Eagle w jednej ze swych wersji, zdaje się że 5.o
    posiada bardzo dobrze rozbudowaną bibliotekę elementów
    elektrycznych. Pozwala to na tworzenie kompletnych
    dokumentacji elektrycznych. Ponieważ wersje freewerowe
    nie posiadają ograniczeń co do rysowania schematów,
    (ograniczenia istnieją tylko przy tworzeniu PCB), to
    uważam że jest to naprawdę dobre narzędzie. Dodam, że
    bardzo łatwo można tworzyć swoje własne symbole.
    Polecam.
  • #5 6208680
    artudud
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Witam forumowiczów powtórnie. Przetestowałem dwa programy Pająk firmy Moeller oraz PC schematic pierwszy odpada bo nie ma możliwości nanoszenia planu budynków (wizualizacji projektu) a po drugie skąpa baza elementów ograniczona tylko do produkowanych przez autora programu ( można dodawać swoje elementy ale trzeba znać ich dokładne dane i charakterystyki konieczne później do obliczeń) natomiast dobrze liczy parametry projektu. Natomiast PC SCHEMATIC tutaj sprawa jest trochę trudniejsza za fri otrzymujemy wersję DEMO dość funkcjonalną bardzo rozbudowany program, instrukcja do niego liczy 590 stron w formacie pdf więc jeszcze nawet nie zdążyłem się z nim dokładnie zapoznać ale z tego co do tej pory widzę jest to to o co mi chodziło choć jest dobra instrukcja to niestety nauka tego programu zajmie mi parę miesięcy to naprawdę dobre narzędzie dla profesjonalistów a ja chciałem coś dla amatorów.
    Kolega VOLCAN zaproponował program EAGLE ale z tego co się orientowałem (mogę się mylić) to program dla elektroników więc dla mnie nieprzydatny ale dziękuję za zainteresowanie
REKLAMA