logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panel TFTF028A-TP - podłączenie i sterownik ILI9325/ILI9320 do procesora

22 Lut 2009 21:19 2852 14
REKLAMA
  • #1 6189843
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6190134
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6190348
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 6191100
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 6193178
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6563012
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 6576129
    caleeb
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    dokładnie na takim procku tam działają. Ja też go używam i jest niezły. Najlepiej jednak zainwestować w jakąś płytkę ewaluacyjną z wyprowadzeniami na takim mikrokontrolerku zanim będziesz coś projektował poważnego. Ja używam płytki olimeksowej z kristechu i jest spoko ale możesz pewnie znaleźć parę innych płytek.
    JTAG służy do debuggowania, przydatna rzecz. Poczytaj o tym troszkę w necie.
  • #9 6577061
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 6580210
    caleeb
    Poziom 11  
    ja używam :
    http://www.shop.kristech.eu/product_info.php?cPath=21_28&products_id=121
    tego. fajna rzecz. Na tej co podałeś też chyba by można coś porobić.
    Jeżeli chodzi o debuggowanie to nie jestem ekspertem ale przez JTAGa możesz załadować program do pamięci RAM, podglądać działanie programu - podglądać wartości zmiennych, stawiać breakpointy itd. Nie jestem pewien, czy da się zmienić wartość zmiennej w trakcie działania programu - spotkałem się z urządzeniami, które potrafią.
  • #11 6600798
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 6602133
    caleeb
    Poziom 11  
    LPC programujesz przez UARTa, możesz użyć LPC2000 albo FlashMagic. Ja używam FlashMagic.
    Podpinasz płytkę do peceta przez UARTa i uruchamiasz program. To tak właśnie działa :) prosto :)
  • #13 6603564
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #15 6635623
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Panel TFT TFTF028A-TP z wyświetlaczem 2,8" QVGA posiada wbudowany sterownik ILI9325 (lub ILI9320 według dokumentacji PDF). Sterownik jest integralną częścią modułu, więc nie wymaga dodatkowego układu sterującego. Wyświetlacz zasilany jest napięciem 3V, co należy uwzględnić przy doborze mikrokontrolera. Można go podłączyć do różnych procesorów, jednak ze względu na dużą ilość przesyłanych danych (rozdzielczość i kolory) zaleca się stosowanie mikrokontrolerów z kontrolerem zewnętrznej pamięci lub o wyższej częstotliwości taktowania. Przykładowo, popularnym wyborem jest mikrokontroler LPC2378 z rodziny ARM7, który posiada odpowiednią pamięć i interfejsy. Do programowania LPC używa się narzędzi takich jak FlashMagic przez UART, a debugowanie i programowanie w trakcie działania możliwe jest przez interfejs JTAG. JTAG umożliwia ładowanie programu, podgląd zmiennych, ustawianie breakpointów oraz analizę błędów. Zaleca się rozpoczęcie pracy od gotowych płytek ewaluacyjnych, np. oferowanych przez Kristech lub Olimex, które ułatwiają testowanie i rozwój oprogramowania. Dostępne są również projekty i przykłady kodów źródłowych dla tego wyświetlacza, które mogą pomóc w implementacji praktycznych aplikacji, takich jak organizery czy e-booki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA