logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Vaio VGB-CS11S - błąd BUGCODE USB DRIVER, myszka i drukarka nie działają

vaiomanka 23 Lut 2009 12:02 4280 7
REKLAMA
  • #1 6191649
    vaiomanka
    Poziom 2  
    Witam,

od kilku dni mam dziwny problem z moim laptopem (Sony Vaio VGB-CS11S). Przestała działać mi myszka. Tak po prostu, nie instalując żadnego oprogramowania, nic... odeszłam na chwile od komputera, wracam i nie działa.

Próbowałam chyba już wszystkiego ale nic nie pomaga. W BIOSie wszystko ok, w menadzerze urządzeń probowałam odinstalowac sterowniki to w pewnym momencie sie zacina i wyskakuje niebieski error "BUGCODE USB DRIVER" i po kilku sekundach znika, komputer sie resetuje, a przynajmniej stara (bo zamiast od razu sie zresetować mam czarny ekran i długo długo nic).

Zrobiłam format i nic nie dało (już w trakcie samej zakonczonej instalacji wyskoczyl niebieski error), sprawdziłam cały komputer Spybotem i tez 0 wyników.

Nie działa żadna myszka (probowalam zarowno takich które nie wymagaja żadnej instalacji jak i lepsze np. Logitech bezprzewodowe)
    Nie działa też drukarka.

Ale... działają pendrivy i przenośne dyski pamięci... podłączyłam również rozgałęziacz usb i wtedy wszystko chodzi bez zarzutów.

Ale notorycznie pojawia mi sie komunikat (co 20sek):
    Proszę zapoznać się z tematem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    i w sposób poprawny wkleić zdjęcia.
    mat_ed

nawet jeśli nic nie jest podłączone do portu USB

Jako ciekawostka powiem, że komputer ma trochę ponad miesiąc.
  • REKLAMA
  • #2 6191886
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Brakuje kilku istotnych informacji.
    Jaki system ? Jeśli XP to z dodatkiem SP1 , SP2 czy SP3 ?
    Czy wszystkie sterowniki zainstalowane ? Łącznie ze sterownikami do płyty głównej (chipsetu) w najnowszych dostępnych wersjach ?
  • REKLAMA
  • #3 6193032
    vaiomanka
    Poziom 2  
    Korzystam z Windowsa Visty i tak mam wszystkie sterowniki zainstalowane (gdy starałam sie zainstalowac jeszcze raz chipset to tak samo pojawił sie niebieski ekran)
  • REKLAMA
  • #4 6193226
    mat_ed
    Poziom 43  
    W takim układzie czy Vista, którą koleżanka posiada jest z dodatkiem Service Pack 1 ? Jeśli nie to proszę zainstalować.
  • #5 6193295
    vaiomanka
    Poziom 2  
    SP1 mam zainstalowany
  • REKLAMA
  • #6 6193856
    mat_ed
    Poziom 43  
    Pamięć należało by przetestować w programie Memtest - www.memtest.org
    Sprawdzić również porty USB a dokładnie napięcie na portach:
    http://pinouts.ru/Slots/USB_pinout.shtml

Dodatkowo przydała by się informacje o temperaturach w laptopie, w szczególności temperatura procesora ?
  • #7 6202406
    vaiomanka
    Poziom 2  
    az glupio stwierdzic, gdy dzisiaj wlaczylam komputer wszystko działało bez zarzutu (a juz bylam umowiona na serwis vaio w niemczech :-/)... zglupialam kompletnie... tak samo nagle jak problem sie pojawil tak samo nagle zniknął... ale od innych uzytkowanikow komputerów Vaio dowiedziałam się, że one czasami tak mają :-/
    zupelnie nie wiem co bylo przyczyną i co to rozwiązało, ale mam nadzieję, że już będzie dobrze
    podejrzewam, że jakiś niekontakt na płycie był
    w kazdym razie wszystkie problemy zniknely (niebieski ekran, zamrozenie komputera na 15sek przy resecie, no i oczywiscie myszka juz dziala jak gdbyby nigdy nic)
  • #8 6202463
    mat_ed
    Poziom 43  
    Tak więc temat na chwilę obecną zamykam,jeśli będzie potrzeba wznowienia tematu proszę o kontakt.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Sony Vaio VGB-CS11S zgłaszał problem z działaniem myszy i drukarki, objawiający się błędem niebieskiego ekranu "BUGCODE USB DRIVER" podczas próby odinstalowania sterowników USB. Problem występował niezależnie od używanego sprzętu USB (myszy przewodowe i bezprzewodowe, drukarki), natomiast pendrive'y i dyski przenośne działały poprawnie. System operacyjny to Windows Vista z zainstalowanym Service Pack 1, a wszystkie sterowniki, w tym chipsetu płyty głównej, były aktualne. Próby reinstalacji systemu i sterowników nie rozwiązały problemu. Sugerowano test pamięci RAM programem Memtest oraz pomiar napięć na portach USB i monitorowanie temperatury procesora. Ostatecznie problem ustąpił samoistnie, co mogło wskazywać na chwilowy problem z połączeniem na płycie głównej. Po ustąpieniu błędu system działał stabilnie, a urządzenia USB funkcjonowały prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA