logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop 3-letni z Windows Vista Home Premium nie wykrywa żadnej myszki USB

joe-m 23 Sty 2012 19:04 5091 5
REKLAMA
  • #1 10438368
    joe-m
    Poziom 2  
    Witam
    Mój laptop przestał widzieć myszkę. Nie reaguje na żadną, bezprzewodową jak i przewodową (wszystkie sprawne, na innych kompach działają). Podłączam pod usb, sygnał podłączenia po czym słychać rozłączenie. Gniazda usb sprawne. Działają ze wszystkim. Problem pojawił się nagle. Wcześniej to się nie zdarzało, a już 3 rok leci pracy na tym laptopie (z jedną myszką). System vista home premium. Nic nie instalowałem.

Pomocy. Nie umiem pracować na laptopie bez myszki :cry: .

Z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 10438396
    pawel899
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Jaki model laptopa? może na tym usb instalowałeś sterowniki od innego sprzętu?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10438406
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Aby wykluczyć lub nie problem sprzętowy uruchom laptopa z Linuxa Live CD.
  • REKLAMA
  • #4 10438455
    joe-m
    Poziom 2  
    Laptop sony vaio vgn-cs11s.

Linux ? nie dysponuje.

Nic nie instalowałem. Wróciłem z pracy z zadaniem domowym. Wyciągnąłem lapka z torby i.... nie działa mysz.
  • REKLAMA
  • #5 10438496
    rzeszutek1
    Poziom 19  
    Ocena: 57
    A jakie urządzenia działają, bo jeśli to jest np drukarka, pendrive to nie zawsze wykluczy to usterkę portu USB (oba urządzenia mają dużo mniejszy pobór prądu). Pomijając uszkodzenie myszki, warto podpiąć pod port USB jakieś urządzenie o porównywalnym do niej poborze prądu. Być może coś jest nie tak z zasilaniem i np. pendrive będzie działał, a myszka o większym poborze już nie. Więc najlepiej podpiąć pod ten port jakiś telefon, lub mp3 - które ładuje się przez kabel USB.
  • #6 10438574
    joe-m
    Poziom 2  
    Telefon podłączyłem. Jest si. Komórki używam jako ruter. Mam internet. Ładuje baterie. Wszystko działa.

Dodano po 2 [godziny] 56 [minuty]:

znalazłem odpowiedź na innym forum :)

cytuje:
    "Mam non stop ten sam problem, ale w Vista, po instalacji aktualizacji systemu nie działają mi porty usb słychać podłączenie urządzenia i na tym koniec.
    Naprawiam to zawsze w ten sam sposób, uruchamiam tryb awaryjny, podłączam urządzenie, które i tak nie ostaje wykryte, następnie restartuje kompa i wyciągam baterie na jakieś 10 minut,
    ponowne włączenie i wszystko działa :ph34r:. spróbuj"

poskutkowało :!: :!: :!: :D
REKLAMA