logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 55MC16TX - Jak rozjaśnić zbyt ciemny obraz mimo regulacji?

piotrek_serwis 23 Lut 2009 14:22 2135 6
REKLAMA
  • #1 6192227
    piotrek_serwis
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Witam
    Siatka G2 podkręcona do końca ( i powrotów nie ma ) w menu jasność podkręcona do końca ( wcale nie działa regulacja jasności), kontrast do końca i tak obraz za ciemny. :/ Podmieniłem TV01.
    Gdzie szukać jeszcze usterki??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6192614
    omron
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Witaj !
    Sprawdź piny żarzenia na płytce kineskopu, ew.jeszcze baaaardzo słaba emisja dział RGB
    omron
  • REKLAMA
  • #4 6197150
    piotrek_serwis
    Poziom 19  
    W którym miejscu na chassis znajduje się ten RT40??
    A co do tego linku to chyba mam nie taki jak ma być schemat do TX91 albo inne chassis w TV bo nie mogę znaleźć tych elementów w tv. :/
    Kineskop jest raczej ok. Przyrządem do regeneracji pokazuje że jest ok.
    OSD świeci prawie dobrze bo też czasem z treścią obrazu się przyciemni.

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

Co dopatrzyłem się, że na chassis jest nazwa ICC6600 a na naklejce przyklejonej na chassis ICC6984.
  • #6 6201513
    piotrek_serwis
    Poziom 19  
    Dokładnie to jest to!! TB11-BC558C na PK
  • REKLAMA
  • #7 6201519
    rtv-kk
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Szukajcie a znajdziecie! ;)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Thomson 55MC16TX z ciemnym obrazem pomimo maksymalnego podkręcenia siatki G2, jasności i kontrastu oraz wymiany elementu TV01. Sugerowane jest sprawdzenie elementu RT40 (rezystor 68k) na chassis, jednak pojawiły się wątpliwości co do schematu, gdyż chassis oznaczone jest jako ICC6600 lub ICC6984, a nie TX91. Zalecane jest również zweryfikowanie pinów żarzenia kineskopu oraz emisji działu RGB, gdyż słaba emisja może powodować przyciemnienie obrazu. OSD działa prawidłowo, choć czasem przyciemnia się wraz z obrazem. Wskazano na podobny problem i rozwiązanie w temacie dotyczącym chassis ICC6, gdzie wymieniono tranzystor TB11-BC558C na płytce kineskopu jako potencjalną przyczynę usterki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA