logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bizhub C353 - nadrukowane kwadraty na kopiach, problem z kopiarką po instalacji

kx30 23 Lut 2009 14:36 3689 11
REKLAMA
  • #1 6192299
    kx30
    Poziom 11  
    Witam

Mam nietypowy problem z nowo zakupionym urządzeniem. Po instalacji wszystkie podzespoły pracują prawidłowo oprócz kopiarki, która nadrukowuje na kopiowany obrazek- "kwadraciki" patrz załącznik, dodam, że na podglądzie kopiowanego obrazka ww. nie występują dopiero na wydruku.
    Bizhub C353 - nadrukowane kwadraty na kopiach, problem z kopiarką po instalacji
    Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #2 6192467
    Przemek26
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam :)

Do maszyny zawsze dołączony jest tzw. INSTALLATION MANUAL i warto się go krok po kroku trzymać ;)

Jedynym powodem "kwadracików" na kopiach jest niedotrzymanie procedury instalacji (pominięcie któregoś z kroków). A z doświadczenia serwisowego - najczęstszą przyczyną jest nie wpisanie daty instalacji bądź numeru seryjnego maszyny.

Proponuję od początku przeprowadzić całą procedurę instalacji (oczywiście nie wyjmować i nie wkładać z powrotem modułów bębnów, a skupić się na wszystkim, co wykonuje się z poziomu maszyny) i tym razem dokładnie trzymać się "installation manuala". Sukces gwarantowany! :)
  • REKLAMA
  • #3 6192998
    sebono
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    100 % racji ma Przemek . Ominąłeś procedury . Pzdr
  • REKLAMA
  • #4 6193588
    ketrabchud
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Źle przeprowadzona inicjalizacja :) sprawdz wszystkie daty które masz powprowadzać.
  • #5 6197756
    kx30
    Poziom 11  
    "kwadraciki" nadal są obecne pomimo, że wprowadziłem wszystkie ustawienia wg manuala, wpisałem datę instalacji, przeprowadziłem wszystkie zalecane testy wydruku, nie instalowałem tylko faxu bo nie jest mi potrzebny. W opcjach System Input nr serialu wyświetla się przy Printer i Scanner, przy pozostałych tj. ADF, LCT, Sorter, Duplex, Vendor, Fax1, Fax2 jest puste pole.

Pozdrawiam
  • #6 6197825
    sebono
    Poziom 23  
    a zrobiłeś wydruki ustawień (wszystkie) ? na pewno masz nie skończoną instalację maszyny .
  • #7 6198575
    kx30
    Poziom 11  
    Zrobiłem wszystkie wydruki niezbędne do kalibracji i na koniec według manuala zrobiłem jeden wydruk z ustawieniami.

Pozdrowienia
  • #8 6198690
    sebono
    Poziom 23  
    masz 3 wydruki zrobić w/g manuala :)
  • REKLAMA
  • #9 6198758
    kx30
    Poziom 11  
    ok, jutro sprawdzę widocznie przeoczyłem.

Pozdrawiam i dziękuję
  • #10 6206086
    Boracz
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    A nie zapomniałeś skalibrować panela jako pierwszej czynności??

A co do List Output to nie trzeba ich drukować wogóle. Warto wydrukować Machine Manage List i zostawić przy kopiarce żeby mieć wgląd przy serwisie.

Numer seryjny w tych maszynach wpisany jest odgórnie natomiast wpisz nr ADF jak jest zainstalowany

I pamietaj ze po odpaleniu trzeba wył/wł maszyne.
  • #11 6207482
    kx30
    Poziom 11  
    Witam

Przyczyna okazała się prozaiczna w jednym z pojemników papier ułożony był pionowo, kiedy przełożyłem go poziomo kopiarka przestała nadrukowywać kwadraciki.
    Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Finishera FS-609. Z poziomu urządzenia przy kopiowaniu działa on bezproblemowo (zszywa, składa, dziurkuje) natomiast z poziomu komputera w opcjach drukowania zakładka Finishera występuje ale jest nie aktywna, tzn nie można nic na niej ustawić, domyślam się, że albo brakuje jakiegoś sterownika, (na stronie producenta takowy nie występuje) albo czegoś jeszcze nie ustawiłem.

Pozdrawiam i proszę o radę.
  • #12 6208423
    lordqpa
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    Musisz ustawić w sterowniku, że ma finiszer. Start->Ustawienia->Drukarki->Prawoklik ma C353-> Właściwości->Ostatnia zakładka z prawej (Options/Opcje) lub w Preferencjach Drukowania.
    W każdym razie, trzeba poinformować sterownik że kopiarka ma finiszer.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z kopiarką Bizhub C353 polegał na pojawianiu się nadrukowanych kwadratów na kopiach, które nie były widoczne na podglądzie obrazu. Przyczyną były błędy w procedurze instalacji urządzenia, w szczególności pominięcie lub nieprawidłowe wpisanie daty instalacji i numeru seryjnego w systemie. Zalecano dokładne przestrzeganie instrukcji instalacyjnej, wykonanie wszystkich wymaganych wydruków kalibracyjnych oraz restart urządzenia po konfiguracji. Ostatecznie problem rozwiązało prawidłowe ułożenie papieru w jednym z podajników – papier ułożony pionowo powodował powstawanie kwadratów, po zmianie na ułożenie poziome kopiarka działała poprawnie. Dodatkowo poruszono kwestię konfiguracji finiszera FS-609, który działał poprawnie z poziomu urządzenia, ale w sterowniku drukarki na komputerze opcje finiszera były nieaktywne. Rozwiązaniem było ręczne włączenie obsługi finiszera w ustawieniach sterownika drukarki w systemie operacyjnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA