Witam.
Mam nie mały problem z pewnym układem i liczę na pomoc Szanownych Kolegów.
Układ składa się z 2 potencjometrów – nie są takie same i na dodatek nie mają zera i wartości max. Tzn. wartość jest :
- pierwszy ma 5k początek w 1,2k koniec 4,2k
-drugi . ma 7k początek 2,2k koniec 6,7k
Potrzebuje zrobić tak by można było kalibrować je. Mam na myśli na wstępie programu przy uruchomieniu i powiedzmy tam trzymaniu klawisza wejść w tryb kalibracji.
Ustawiamy w nim min. i max. Potencjometru pierwszego i to samo z drugim i zapisujemy do pamięci
Po skalibrowaniu program idzie do części właściwej porównywać je miedzy sobą tzn. jeden jest zadajnikiem a 2 kontroluje obiekt i ustala zadaną wartość.
Nie mam pomysłu na to:
Na min. jest prosto:
Sub min
min= getadc(x)
a =min
Zapisz a do pamięci
End sub
Problem 2 w programie glowwnym polega na tym:
Wartość pierwszym jest powiedzmy w granicach 250 -900 przetwornika.
Wartość drugiego jest powiedzmy w granicach 100 -1000 przetwornika.
To oczywiście przykład wiec w pierwszym przypadku mamy 650 kroków a w drugim 900
Co daje 1 do1,38 kroku wiec … sprawiać to może kolejne problemy.
Sugerujcie Panowie swoje pomysły na to zagadnienie
Dzieki
Mam nie mały problem z pewnym układem i liczę na pomoc Szanownych Kolegów.
Układ składa się z 2 potencjometrów – nie są takie same i na dodatek nie mają zera i wartości max. Tzn. wartość jest :
- pierwszy ma 5k początek w 1,2k koniec 4,2k
-drugi . ma 7k początek 2,2k koniec 6,7k
Potrzebuje zrobić tak by można było kalibrować je. Mam na myśli na wstępie programu przy uruchomieniu i powiedzmy tam trzymaniu klawisza wejść w tryb kalibracji.
Ustawiamy w nim min. i max. Potencjometru pierwszego i to samo z drugim i zapisujemy do pamięci
Po skalibrowaniu program idzie do części właściwej porównywać je miedzy sobą tzn. jeden jest zadajnikiem a 2 kontroluje obiekt i ustala zadaną wartość.
Nie mam pomysłu na to:
Na min. jest prosto:
Sub min
min= getadc(x)
a =min
Zapisz a do pamięci
End sub
Problem 2 w programie glowwnym polega na tym:
Wartość pierwszym jest powiedzmy w granicach 250 -900 przetwornika.
Wartość drugiego jest powiedzmy w granicach 100 -1000 przetwornika.
To oczywiście przykład wiec w pierwszym przypadku mamy 650 kroków a w drugim 900
Co daje 1 do1,38 kroku wiec … sprawiać to może kolejne problemy.
Sugerujcie Panowie swoje pomysły na to zagadnienie
Dzieki