logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować grzałką w obiekcie z plexi do 70°C za pomocą regulatora?

JohnGibon 26 Lut 2009 19:40 1732 5
REKLAMA
  • #1 6208676
    JohnGibon
    Poziom 10  
    Witam, próbuje wykonać projekt który opierał będzie polegał na ręcznym sterowaniu wody poprzez regulator. Obiekt będzie to kwadrat wykonany z plexi, będzie tam zamontowany ten termometr i grzałka. Do obiektu ma być dołączany regulator, nie wiem dokładnie co reguluje ale chyba napięcie. Pierwszy problem polega na tym, że nie wiem jak sterować tą grzałką za pomocą regulatora. Drugi na tym, że plexi wytrzyma temp. tylko do 70 st. C więc grzałka nie może przekroczyć tej temperatury.
    Jaką grzałkę zastosować?
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6208812
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 314
    Poszukaj coś pod hasłem sterownik do akwarium, grzałka do akwarium, ściemniacz może znajdziesz coś interesującego.
  • REKLAMA
  • #3 6208860
    JohnGibon
    Poziom 10  
    Szukałem, ale praktycznie wszystkie opisane tam elementy działają na zasadzie utrzymania stałej tem. a nie jej regulacji.

Chodzi mi o schemat dzięki któremu za pomocą potencjometra moża by regulować tem. wydzielana przez grzałkę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 6214760
    zibq
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    JohnGibon napisał:
    Czy mozna podłączyc do niego dwa wyświetlacze siedmiosegmentowe by wskazywały aktualną temp. wody?

No tak wprost to się nie da, tam masz tylko termistor a wyświetlacze potrzebują sterowania.
    Najprościej będzie do tego układu dokupić panelowy miernik temperatury, bądź jeszcze łatwiej multimetr za parę-naście złotych z pomiarem temperatury i sondą - np. M838.
    Zasilanie podłączyć przez stabilizator 7809 z termostatu zamiast korzystać z baterii i gotowe.
REKLAMA