logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator PID do sterowania grzałką bojlera - jakie urządzenie wykonawcze?

kenion 23 Lut 2008 14:19 4076 16
  • #1 4836909
    kenion
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Witam chcialbym sterowac grzalka po to aby ogrzewac nia bojler z woda Zalezy mi na utrzymaniu stalej tempratury wody w bojlerze Uklad dwupolozeniowy sie nie sprawdza- obiekt ma za duza bezwladnosc. Wiec moje pytanie jest takie - jak zastosuje np regulator PID to co bedzie moglo byc moiim urzadzeniem wykonaczym? Przy dwupolozeniowym to wiem ze przekaznik- prad plynie badz nie, a prze sterowaniu PID jakie mozna zastosowac urzadzenie wykonawcze ktore bedzie moglo sterowac pradem od 0 do 5A? pozdrawiam
  • #3 4837050
    kenion
    Poziom 19  
    ok czyli rozumiem ze ten sterownik tyrystorow moze regulowac natezeniem pradu?
  • #4 4837771
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Pośrednio reguluje prąd.
  • #5 4837796
    kenion
    Poziom 19  
    Nie orientuje sie za bardzo w temacie wiec pytam dalej dosc dociekliwie. Czyli da sie zrobic tak aby regulowac sterownikiem tyrystorow prad rzedu 0-5A podajac na jego wejscie sygnal 4-20mA W jaki sposob to uzyskac? jak znajdzie sie ktos kto mi wytlumaczy to z gory dzieki
  • #6 4838261
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 581
    Da się. Najprościej sterować triakiem o odpowiednim prądzie za pomocą optotriaka, a tym z kolei używając jakiegoś mikroprocesorka. Procesorek musi mieć synchronizacje z siecią żeby odpowiednio zmieniać kąt załączenia triaka.
    Na wejście procesorka podajesz sygnał np. z termopary (i odpowiednio go "obrabiasz", albo z zewnętrznego regulatora.
    Musisz znaleźć taki mikrokontroler który ma możliwość obsługi przerwań i przetwornik analogowo cyfrowy. Może Atmega8?
    Robiłem kiedyś urządzenie które możnaby zaadoptować do rozwiązania Twojego problemu.
    Ponieważ sterujesz grzałką prąd jest praktycznie w fazie w napięciem, więc nie trzeba bawić się w detekcje przejścia prądu przez zero i tym podobne historie.
  • #7 4839076
    kenion
    Poziom 19  
    A jest jakis gotowe urzadzenie dostepne w hadlu realizujace takie zadanie? Czy trzeba bawic sie w elektronike na ktorej nie za bardzo sie znam
  • #8 4839605
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 581
  • #9 4839754
    kenion
    Poziom 19  
    Podoba mi sie to pierwsze roziwazanie czyli regulator PID i regulator mocy Niestety nie wiem czy mi on podpasuje bo chciałbym mieć prąd regulowany z z akresu 0-5A a przekaźnik pokazany przez ciebie moze miec prad z zakresu 20-100A, inne przekazniki na tej stronce maja tez zakresy ktore nie zaczynaja sie od 0A. Moze cos zle zrozumialem ale na moja glowe to chyba jeszcze nie to
  • #10 4839762
    skuras
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    http://www.merazet.pl/pdf/katalog/818.pdf ja taki sterownik z powodzeniem zstosowałem do sterowania grzałką.

Ps. może kolega wytłumaczyc czemu regulator dwupołożeniowy sie nie sprawdza. Chodzi mi czy np. za duży rozrzut temperatury itp. na tej podstawie mozna ocenić czy wogóle PID coś pomoże, bo może zła praca wynika zachowania sie samego obiektu
  • #11 4839773
    kenion
    Poziom 19  
    No moj obiekt ma za duza bezwladnosc Zwykla reulacja dwupolozeniowa nie sprawdza sie poniewaz dochodzi do przeregulowan. Myslalem tez o regulacji dwupolozeniowej z korekcja, jednak nie za bardzo si w niej orientuje. Wiec pomyslalem sobie ze mozna problem rozwiazac za pomoca PIDa lecz tu pojawil sie problem plynnej regulacji mocy grzalki ktora ma stala rezystancje wiec trzeba sie bawic pradem
  • #12 4839791
    skuras
    Poziom 16  
    Jeśli już chcesz bardzo płynnie zmieniać prąd to można urzyć sterownika RP7 (link podałem wcześniej).
    Ale pytanie czy PID duzo zmieni. Bo wg mnie tam jest jeszcze inny problem: pomiar temperatury (gdzie go umiescic) poniewaz nie ma czegoś takeigo jak mieszalnika, więc jak dojdzie zimna woda to nigdy od razu nie dostaniemy średniej temp.
  • #13 4839816
    kenion
    Poziom 19  
    Probuje zrobic model komputerowy, takze zakladam ze temperatura wewnatrz wody jest jednakowwa w calym zbiorniku. Nie wiem czy na 100% zastosowqanie PIDa pomoze, ale jak tego nie sprawdze to si enie dowiem;) Ten sterownik RP7 pozwala na plynnne zmienianie pradu 0-5A bo widze tylko ze ma na wyjsciu 5A,10A,15A - czy chodzi tu o skokowa zmiane prady czy co?
  • #14 4839844
    skuras
    Poziom 16  
    Teraz licząc koszt regulator z wyjsciem analogowym+ sterownik mocy wyjdzie chyba, drożej niż np regultor z wyjściem cyfrowym z PWM oraz SSR. A działanie będzie takie same

Dodano po 5 [minuty]:

Odnosnie RP7 to zmienia płynnie prąd, te 5A 10 15 to jest maks prad zależny od modelu.
    Zakładasz że temp. jest jednakowa - to własnie jest cała istota problemu. Jak zrobisz taki model to i regualcja dwuopołożeniowa będzie chodziła luks.

Przemysl jeszcze to co podałem powyżej PWM to dobre rozwiązanie dla grzałek, uzyskuje się prawie przebieg jak na wyjściu analogowym
  • #15 6923482
    jace17
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam podobny problem tylko chciałbym wykorzystac do tego PLC
    gdzie wyjście jest 4-20mA i nie wiem gdzie znaleźć grzalke o wejściu 4-20mA aby moc nią regulować temperature.Poza tym nie mam do sterownika wejść termoparowych więc nie wiem jak rozwiązać kwestię pomiaru temperatury.Prosze o pomoc
  • #16 6931678
    marek_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 174
    Rozwiązania w stylu "armata na komara". Bezwładność grzałek jest znikoma w porównaniu do zbiornika wody. Skoro dochodzi do przeregulowań to uszkodzony jest regulator, lub niewłaściwie umieszczony czujnik temperatury. Ewentualnie błędny montaż bojlera i z tego powodu rozkład temperatury wody jest inny od zamierzonego. (Grzałki powyżej czujnika temperatury)
  • #17 6944669
    kaltron
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    marek_ka napisał:
    Rozwiązania w stylu "armata na komara".

Dokładnie!!
    A tak w ogóle zacznijmy od tego jaką chciałbyś uzyskać stabilność temperatury??
    ±0,00nic, czy może być to np.±2°C:?:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sterowania grzałką bojlera w celu utrzymania stałej temperatury wody, gdzie tradycyjna regulacja dwupołożeniowa nie sprawdza się z powodu dużej bezwładności obiektu i przeregulowań. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie regulatora PID wraz z urządzeniem wykonawczym umożliwiającym płynną regulację prądu grzałki w zakresie 0-5A. Jako urządzenia wykonawcze wskazano sterowniki tyrystorowe (np. z oferty Eurotherm), triaki sterowane mikroprocesorowo (np. Atmega8) z synchronizacją sieci i regulacją kąta załączenia, a także gotowe regulatory mocy i regulatory PID dostępne komercyjnie (Shimaden SR-90, Shimaden PAC-27, RP7, urządzenia z Laboplus). Sterownik RP7 umożliwia płynną regulację prądu do 5A, 10A lub 15A w zależności od modelu. Zwrócono uwagę, że koszt zestawu regulator PID + regulator mocy z wyjściem analogowym może być wyższy niż regulator z wyjściem cyfrowym PWM i SSR, które również dobrze sprawdzają się w sterowaniu grzałkami. Podkreślono także znaczenie prawidłowego umieszczenia czujnika temperatury i ewentualnych ograniczeń wynikających z rozkładu temperatury w zbiorniku. Wątpliwości dotyczące skuteczności PID wynikają z charakterystyki termicznej bojlera, jednak modelowanie komputerowe może pomóc w ocenie. W dyskusji pojawiły się także uwagi, że problem przeregulowań może wynikać z uszkodzonego regulatora lub niewłaściwego montażu czujnika temperatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA