logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp DV-SV 92 - jak zaktualizować oprogramowanie, by czytał płyty?

GrzesiekS90 27 Lut 2009 16:47 2830 3
REKLAMA
  • #1 6212676
    GrzesiekS90
    Poziom 11  
    witam wszystkich. w sprzęcie jak wyżej nazwanym - sharp dv-sv 92 mam problem. sprzęt ma 3 lata. góra 3 zary na nim coś oglądałem. nagle po włożeniu płyty się wyłącza (jak zacznie juz odtwarzać to ok. 5-10 sek. i off) przy audio cd jest ok. otworzyłem go i przeczyściłem. wyłączał się bo na złączu taśmy od lasera był kurz i zaraz potem chodziło... teraz sie nie wyłącza ale nie czyta żadnej płyty cd-r cd-rw dvd-r- dvd-r+ po prostu żadnej. szukałem nawet oprogramowania ale nie nie moge znaleść. pomożecie?

generalnie pisze po to by ktoś mi powiedział jak zmienić soft i skąd go wziąć
  • REKLAMA
  • #2 6219392
    Godmaker
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Posprawdzaj zasilacz i silniki w napędzie. Może któryś jest przytarty i za mocno obciąża. To sie często w nich zdarzało.
  • REKLAMA
  • #3 6906972
    Mac_Abra
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witajcie,

U mnie podobnie zachowuje się Sharp DV-SV 97S (B). Objawy są takie, że wszystko działa, dopóki nie ma płyty w napędzie - po włożeniu krążka przy próbie odczytu cały odtwarzacz wyłącza się, przechodząc w tryb standby (napis OFF a potem zostaje tylko czerwona dioda).

Z tego co udało mi się ostatnio zdiagnozować, to przyczyną jest czytnik DVD. Po włożeniu płyty widać, że laser odpala ale płyta dosłownie ze 2 razy próbuje się lekko kręcić, ale nie rozkręca się, tylko następuje już OFF sprzętu.

Sprawdziłem na odłączonej taśmie danych - napęd robi to samo, z tym że urządzenie zamiast się wyłączyć pokazuje "NO DISC". To by wskazywało raczej na wadliwy napęd...

I teraz się zastanawiam, co robić dalej? Wszystko wskazuje na napęd, a na forum znalazłem informacje, że padały w nich silniczki od posuwu soczewki i/lub napędu płyty. Ale chciałem wykluczyć problem z zasilaniem - bo biorę jeszcze pod uwagę zbyt niskie napięcie podawane na napęd silniczków. Oprócz taśmy danych są jeszcze dwie wiązki - jedna z zasilaniem wysuwania tacki, druga od silników posuwu i obrotu. Ma ktoś pomysł, jak to sprawdzić? Niestety, nie opisali, ile Voltów potrzebują motorki :) Obstawiam ok 3,5 - 5 V?

Tak się składa, że mam drugi taki model DVD, z którego podmieniałem kiedyś płytę głowną, gdy w moim padła (zawiecha, wiecznie świecąca niebieska dioda od "HDMI"). Napęd od niego zachowuje się identycznie, ale mam przynajmniej na czym eksperymentować ;) Zastanawiam się, czy silniczki posuwu i obrotu to przypadkiem nie są identyczne modele i czy nie można by ich zamienić... Albo GDZIE, JAK mam szukać zamienników?

Szkoda sprzętu, bo ma ładne parametry a tu taka kicha z tymi czytnikami :/ Może ktoś coś podopowie?
  • #4 6931123
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 273
    Z tego co napisałeś lub napisaliście uszkodzony jest silnik napędu płyty, za duży pobór prądu i DVD przechodzi w stan czuwania. Jeśli się nie mylę silnik jest zamocowany na blaszce, która przykręcona jest do reszty mechanizmu.
    Dla początkujących odradzam wymiany tego silnika - powód?
    Demontaż silnika:
    Zdjąć talerzyk- solidnie wklejony i kończy się jego deformacją,
    Wymiana silnika z blaszką do której jest przykręcony - problemy z wyregulowaniem poziomu talerzyka,
    Wymiana całego napędu- do tej pory był nieosiągalny w handlu, a cena w serwisie (napędu) była astronomiczna około 250zł.
    Jedyną radę jaką mogę podsunąć jest :
    maleńka kropelka oleju np. do panewek silników capstan i do wyprowadzeń silnika podłączyć zasilacz o napięciu od 6 do 9V i pokręcić nim kilka sekund. Może to na jakiś czas pomóc.
REKLAMA