Witajcie,
U mnie podobnie zachowuje się Sharp DV-SV 97S (B). Objawy są takie, że wszystko działa, dopóki nie ma płyty w napędzie - po włożeniu krążka przy próbie odczytu cały odtwarzacz wyłącza się, przechodząc w tryb standby (napis OFF a potem zostaje tylko czerwona dioda).
Z tego co udało mi się ostatnio zdiagnozować, to przyczyną jest czytnik DVD. Po włożeniu płyty widać, że laser odpala ale płyta dosłownie ze 2 razy próbuje się lekko kręcić, ale nie rozkręca się, tylko następuje już OFF sprzętu.
Sprawdziłem na odłączonej taśmie danych - napęd robi to samo, z tym że urządzenie zamiast się wyłączyć pokazuje "NO DISC". To by wskazywało raczej na wadliwy napęd...
I teraz się zastanawiam, co robić dalej? Wszystko wskazuje na napęd, a na forum znalazłem informacje, że padały w nich silniczki od posuwu soczewki i/lub napędu płyty. Ale chciałem wykluczyć problem z zasilaniem - bo biorę jeszcze pod uwagę zbyt niskie napięcie podawane na napęd silniczków. Oprócz taśmy danych są jeszcze dwie wiązki - jedna z zasilaniem wysuwania tacki, druga od silników posuwu i obrotu. Ma ktoś pomysł, jak to sprawdzić? Niestety, nie opisali, ile Voltów potrzebują motorki

Obstawiam ok 3,5 - 5 V?
Tak się składa, że mam drugi taki model DVD, z którego podmieniałem kiedyś płytę głowną, gdy w moim padła (zawiecha, wiecznie świecąca niebieska dioda od "HDMI"). Napęd od niego zachowuje się identycznie, ale mam przynajmniej na czym eksperymentować

Zastanawiam się, czy silniczki posuwu i obrotu to przypadkiem nie są identyczne modele i czy nie można by ich zamienić... Albo GDZIE, JAK mam szukać zamienników?
Szkoda sprzętu, bo ma ładne parametry a tu taka kicha z tymi czytnikami :/ Może ktoś coś podopowie?