logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Sharp DV-SV90 - różnice napięć na zasilaczu

jan-stan 26 Wrz 2014 16:11 1575 3
REKLAMA
  • #1 13992816
    jan-stan
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Witam.
    Zasilacz po naprawie ma napięcia takie jak wartości na czerwono. Po podłączeniu zasilacza do płyty napięcia zmieniają się o rząd dziesiątek woltów. Po włączeniu złożonego dvd początek jest prawidłowy, na wyświetlaczu pojawiają się odpowiednie napisy. Po wciśnięciu przycisku OPEN wózek z laserem podjeżdża do przodu aż do wyłącznika krańcowego, zwiera go i cofa się o około 1 cm i na tym koniec. Odtwarzacza nie da się wyłączyć przyciskiem, trzeba wyłączyć z sieci.
    W związku z tym mam pytania :
    1. Czy napięcia na wyjściu są dopuszczalne ? A tak w ogóle, czy jest jakaś złota zasada mówiąca o ile mogą się różnić wyniki z natury od wartości nominalnych.
    2. Czy wózek z laserem powinien się przesuwać do przodu już po wciśnięciu przycisku OPEN ?
    3. Co oznacza skrót 12VA? Kojarzy się z watem ale chyba to nie to.
    Mam jeszcze sprawę natury ogólnej. Zmierzyłem napięcia na TR2 / bezpośrednio na pinach / dwoma różnymi miernikami i wyszły bardzo różniące się wartości. Wartości zielone to dane z MAXCOM MX800 a wartości niebieskie to dane z FTIKE DT9208A. Czy tak duże różnice wynikają tylko z jakości miernika, czy też z innych jeszcze przyczyn ?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Załączniki:
    • DVD Sharp DV-SV90 - różnice napięć na zasilaczu dvd_sharp_-_schemat_zasilania.gif (33.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13993086
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    jan-stan napisał:

3. Co oznacza skrót 12VA? Kojarzy się z watem ale chyba to nie to.

O zgrozo , co Ty tutaj robisz ? Wróć do piaskownicy , poczytaj trochę książek lub zleć sprzęt do naprawy tym którzy mają pojęcie .
    I chyba te dwa multimetry Tobie zbędne skoro nie wiesz jak korzystać poprawnie ;)
  • REKLAMA
  • #3 13995843
    jan-stan
    Poziom 18  
    SERVICE-AV przepraszam jeśli uraziłem Ciebie poziomem pytań ale wydawało mi się, że, subforum POCZĄTKUJĄCY OGÓLNY to ten sam poziom co subforum POCZĄTKUJĄCY DVD.
    Co do 'zrób to sam' to ze względów oszczędnościowych staram się w domu naprawiać co potrafię. Odnośnie sprzętu RTV wychodzę z założenia,że póki problem dotyczy zasilacza / a więc rzeczy prostszych / mogę spróbować a jak jest problem trudniejszy to oddaję do serwisu. Muszę zaznaczyć, że pary razy udało mi się. W tym konkretnym DVD chodziło mi w zasadzie o jedno stwierdzenie, czy zasilacz jest sprawny cz też nad którymś napięciem trzeba 'popracować'.
    Jeśli chodzi o czytanie, to czytam sporo. Nigdzie jednak nie znalazłem skrótu "VA" przypisanego do napięcia. Może coś przeoczyłem, może nie takie książki i posty czytam ale staram się. Zasadnicze rzeczy jest łatwo znaleźć ale takie niuanse jak skróty już niekoniecznie.
    W dalszym ciągu proszę o pomoc.
  • #4 14045795
    jan-stan
    Poziom 18  
    Chyba nie ma sensu aby post otwarty, więc zamykam.
REKLAMA