logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego przy starcie Windows pojawia się wybór trybu uruchamiania?

zybi21 27 Lut 2009 16:48 1137 7
REKLAMA
  • #1 6212679
    zybi21
    Poziom 10  
    Mam takie pytanie od pewnego czasu podczas włączania komputera prze krotka chwile na początku mam do wyboru albo Windows normalny albo coś innego nigdy nie mogę przeczytać bo szybko znika albo coś w stylu Windows Rec... czy to może dlatego, ze zainstalowałem ComboFix?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6212746
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 6212937
    zybi21
    Poziom 10  
    To konkretnie pokazuje się to prze 1 sek i mam do wyboru:
    1.windows recovery console
    2.windows xp home
  • REKLAMA
  • #5 6215411
    władysław2
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.Mam ten sam problem.Nie wiem czy to boot.ini.
    [boot loader]
    timeout=2
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    C:\CMDCONS\BOOTSECT.DAT="Microsoft Windows Recovery Console" /cmdcons
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
  • REKLAMA
  • #6 6215428
    comer3
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Usuń linijkę "C:\CMDCONS\BOOTSECT.DAT="Microsoft Windows Recovery Console" /cmdcons " i powinno być dobrze - system nie będzie pokazywał okna wyboru przy ładowniu Windows (bo chyba o to chodzi, aby go nie pokazywał) ;)
  • #7 6215481
    władysław2
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dziękuje,poskutkowało,wszystko ok.
  • #8 6215836
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Podczas uruchamiania systemu Windows XP pojawia się krótki wybór między normalnym startem systemu a konsolą odzyskiwania (Windows Recovery Console). Przyczyną jest wpis w pliku boot.ini, który został dodany przez program ComboFix instalujący konsolę odzyskiwania systemu. Plik boot.ini zawiera dwie pozycje: jedną dla normalnego systemu Windows XP, drugą dla konsoli odzyskiwania. Usunięcie linii odpowiadającej konsoli odzyskiwania (C:CMDCONSBOOTSECT.DAT="Microsoft Windows Recovery Console" /cmdcons) z pliku boot.ini powoduje, że system uruchamia się bez wyświetlania wyboru trybu startu. W systemach nowszych niż Windows XP (np. Vista) plik boot.ini nie występuje, dlatego rozwiązanie dotyczy głównie Windows XP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA