logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć ekran wyboru systemu przy starcie Windows XP po reinstalacji?

lukasrhcp 03 Kwi 2008 16:28 1756 7
REKLAMA
  • #1 4989186
    lukasrhcp
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Sformatowalem partycje C i zainstalowalem xp,nastepnie chcialem jeszcze sformatowac partcje D ale nie z windowsa tylko z menu instalatora wiec tak zrobilem ale instalator po formacie koniecznie wymagal instalacji windowsa.Uruchomilem kompa w trybie awaryjnym i sformatowalem partycje D z poziomu windowsa.Problem polega na tym ze teraz przy uruchomieniu windowsa wyswietla mi sie ekran wyboru systemu.Jak zrobic zebyc system uruchamial sie bez tego ekranu??
  • REKLAMA
  • #2 4989213
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4989304
    lukasrhcp
    Poziom 18  
    a konsola odzyskiwania to tryb awaryjny ?jak ja uruchomic?
  • REKLAMA
  • #4 4989333
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Konsola odzyskiwania - uruchamiasz komputer z płytki instalacyjnej i przy pierwszej możliwości wybierasz naprawę (R).
  • REKLAMA
  • #5 4989369
    lukasrhcp
    Poziom 18  
    Dziwna sprawa ,czemu mi sie to pojawia nawet po ponownym formacie C??

Dodano po 2 [minuty]:

No dobra wpsialem fixmbr ale wsywietla mi sie ze dysk ma nieprawidlowy rekord rozruchowy ??Co dalej?

Dodano po 7 [minuty]:

Nie pomaga,ani fixmbr ani fixboot .Wpisalem pozniej exit i nic
  • #6 4990375
    rrata
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Usuń zbędny wpis z pliku boot.ini a zostaw ten który dotyczy zainstalowanego systemu. Jeżeli nie wiesz jak to wklej na forum zawartość pliku boot.ini (C:\boot.ini).
  • #7 4990880
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4990925
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Start / uruchom / wpisz msconfig / zakłądka BOOT.INI i kliknij sprawdz scieszki rozruchowe

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po reinstalacji Windows XP i sformatowaniu partycji C oraz D pojawia się ekran wyboru systemu przy starcie. Problem wynika z obecności wielu wpisów w pliku boot.ini lub uszkodzonego rekordu rozruchowego. Rozwiązaniem jest użycie konsoli odzyskiwania dostępnej z płyty instalacyjnej Windows XP, gdzie należy wykonać polecenia fixmbr i fixboot w celu naprawy rekordu rozruchowego. Jeśli to nie pomaga, należy edytować plik boot.ini, usuwając zbędne wpisy systemów operacyjnych, pozostawiając tylko ten dotyczący aktualnie zainstalowanego systemu. Alternatywnie można wyłączyć ekran wyboru systemu w ustawieniach systemowych: Panel Sterowania → Wydajność i Konserwacja → System → Zaawansowane → Uruchamianie i odzyskiwanie (Ustawienia) i odznaczyć opcję wyświetlania listy systemów operacyjnych. Dodatkowo, narzędzie msconfig z zakładką BOOT.INI umożliwia sprawdzenie i korektę ścieżek rozruchowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA