logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie Yaesu VX-5R: Komunikacja i konfiguracja z komputerem

PKi 28 Lut 2009 22:56 6888 8
REKLAMA
  • #1 6219385
    PKi
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Witam.

Miałem już programator z załączonego schematu. Działał mi prawidłowo z FTL-2011 oraz z FTH-2010. Po podłączeniu jacka 3,55m czterostykowego komuniakcja działała tylko w stronę radio->komputer. Ruszyło dopiero po dołożeniu rezystora podciągającego wyjście programatora do plusa (na diodach).

Wtyczka:
    1 - głośnik
    2 - programowator
    3 - mikrofon/ptt
    4 - GND

Oczywiście do programowania potrzebne są tylko wyprowadzenia 2 i 4.

Sprawdziłem, da się równiez programować zwykłym jackiem 3,5mm mono wsuniętym nie do końca.

Pytań nie mam, chętnie poczytam komentarze. No i jak by ktoś szukał, w załączeniu cała paczka softu jaką udało mi się wygooglować do tego radia. EVE, VX5-Commander, YARD-YAWR, UNIV. Dla programu EVE należy w ustawieniach lokalnych w panelu sterowania zmienić znak przecinka na kropkę, inaczej program EVE nie będzie działać poprawnie.

I na koniec link do strony z opisem modyfikacji i rozblokowania VX-5R.
    http://www.kb2ljj.com/data/yaesu/vx-5r.htm
    Załączniki:
    • vx-5r.zip (1022.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 8958495
    Qurak
    Poziom 17  
    Ocena: 145
    Witam

Kolego zbudowałem sobie interfejsik do VX-5R z tej strony

http://www.hampedia.net/yaesu/vx-7r-homebrew-sdm-interface.php

Jednak moje radyjko po przejściu do opcji klonowania nie reaguje na wciśnięcie przycisku VFO tylko cały czas wyświetla napis CLONE. W efekcie nie mogę nawiązać komunikacji z komputerem (timeout). Czy robię coś źle czy może ten interfejs jest nieudany ? Czy jak programowałeś układem z Twojego schematu to radio reagowało na przycisk VFO w trybie klonowania?

Nie wiem co może być przyczyną czy może to być wina radia (uszkodzenie)?

Pozdrawiam i liczę na pomoc

Bartek
  • REKLAMA
  • #3 8958605
    PKi
    Poziom 21  
    Witaj.

Po włączeniu radia trzymając F/W pojawia się napis CLONE.

Po przyciśnięciu VFO zmienia się na CLONE TX, nawet bez podłączonego programatora wiec chyba tutaj musisz zacząć.
  • REKLAMA
  • #4 8962077
    Qurak
    Poziom 17  
    Witam
    Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem.

To mnie zasmuciłeś - bo moje radio nie reaguje na wciskanie VFO lub MR w trybie CLONE. Wydaje różne dźwięki przy naciskaniu w/w klawiszy ale nie pojawia się CLONE TX nawet jak żadnego interfejsu nie podłączam.
    Niestety nie mam kabla do klonowania ani drugiego VX-5R żeby tą funkcję sprawdzić. W instrukcji jest napisane, że aby rozpocząć klonowanie muszę mieć połączone dwa radia dlatego myślałem, że samo radio nie uruchomi się w tryb CLONE TX. Jednak skoro piszesz, że nie musi być z niczym połączone to chyba mam coś nie tak z radiem.

Może warto zrobić reset radia ale muszę spisać ręcznie wszystkie ustawienia i zgodnie z instrukcją wykonam oba resety.
    A przy okazji - czy reset procesora kasuje ustawienia czy dopiero "SET MODE RESETTING" to robi? Bo może po resecie procesora nie skasuje mi ustawień a uruchomi się opcja CLONE TX.

Na koniec jeszcze jedno - Radio kupiłem używane i ma ono szerszy zakres nadawania niż podaje instrukcja. Czy to może powodować nieprawidłowe działanie funkcji CLONE ?

Pozdrawiam

Bartek - SQ1JGB
  • #5 8962934
    PKi
    Poziom 21  
    Hej, radio również mam odblokowane, transmisja zawsze działała, czy w stanie fabrycznym czy po rozblokowaniu.

Jeśli się nie bylę to reset procesora przywraca radio w stan fabryczny kasując wszystko co tylko możliwe. Set Mode Reset przywraca chyba tylko ustawienia domyślne menu natomiast zaprogramowane pamięci zostawia w stanie nienaruszonym.

Ciekawe że nie pojawia ci się CLONE TX. Może przez lata jest mocno namieszane w konfiguracji i faktycznie reset pomoże. Inna możliwość to chyba że masz wczesną wersję radia jeszcze bez komunikatów TX/RX a interfejs nie działa poprawnie lub też konfiguracja komputera nie pozwala na komunikację. Ja te zabytki programuję ze starszego laptopa z systemem WinME lub FreeDOS w zależności od starocia :-)

A radio jest fajne, używam chyba ponad 10 lat.
  • REKLAMA
  • #6 8963346
    Qurak
    Poziom 17  
    Fajne radio to się zgodzę :)

Ja to próbowałem programować pod Win98SE (taki mam na warsztacie). Program do wykrywania portów COM wyświetlił mi że na COM1 mam "RT Systems Cable" więc chyba interfejs wykryło. Na wyjściu CLONE w radiu mam 2,9V (tyle co podaje serwisówka) natomiast na wyjściu interfejsu stan zmienia się z 0V na trochę ponad 4V podczas próby odbierania danych z radia (sprawdzałem oscyloskopem). Mam nadzieję, że te 4V to nie za dużo :)
    Jutro jest wolny dzień więc siądę spiszę wszystkie ustawienia i zrobię reset procesora. Wtedy zobaczę czy zadziała i dam znać. Jeżeli będziesz miał kolego jeszcze jakiś pomysł to pisz śmiało wszystko się może przydać.

Pozdrawiam

Bartek - SQ1JGB

Spisałem wszystkie ustawienia i zrobiłem reset mikroprocesora. Dzięki temu komuniakt CLONE TX pojawił się bez problemu i połączenie z komputerem zostało nawiązane. Mam już wszystko z powrotem zaprogramowane i ustawione :)
    Fajnie, że radio nie jest uszkodzone. Dziekuję Ci kolego za informację o tym, że komunikat CLONE TX powinien się pojawić nawet bez podłączenia niczego do radia. To naprowadziło mnie na zrobienie resetu.

Tutaj opisałem moją wersję płytki tego urządzenia:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1872553.html

Jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w 2011 roku.
  • #7 8975387
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Witam.........

Czy do używania tego sprzętu wymagana jest jakaś licencja, interesuje mnie oczywiście tylko praca nasłuchowa:
    Zakresy odbieranych częstotliwości: 0.5-1.8 MHz (BC Band)
    1.8-16 MHz (SW Band)
    48-59 MHz (50MHz Ham)
    59-108 MHz (FM)
    108-137 MHz (Air Band AM)
    137-174 MHz (144 MHz Ham + Police Band)
    174-222 MHz (VHF - TV Band)
    222-420 MHz (Action Band I)
    420-470 MHz (430 MHz Ham)
    470-729 MHz (UHF-TV Band)
    800-999 MHz (Action II Band)

pozdrawiam............
  • #8 8975584
    PKi
    Poziom 21  
    Ogólnie jest trochę bałaganu.

Art. 144 prawa telekomunikacyjnego "Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych przeznaczonych wyłącznie do odbioru"

ALE:

"Art. 208. 1. Kto bez wymaganego pozwolenia używa urządzenie radiowe nadawcze lub nadawczo-odbiorcze podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2"

i jeszcze gorzej:

Art 267 KK
    § 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do sieci telekomunikacyjnej lub przełamując albo omijając elektroniczne, magnetyczne, informatyczne lub inne szczególne jej zabezpieczenie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 3. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem lub oprogramowaniem.

§ 4. Tej samej karze podlega, kto informację uzyskaną w sposób określony w § 1-3 ujawnia innej osobie.

§ 5. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-4 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

W szczególności Art 267 §3, "innym urządzeniem" - pod to praktycznie można podciągnąć wszystko.

VX-5R jest z natury urządzeniem przeznaczonum dla radiowej służby amatorskiej - więc http://egzaminkf.pl
  • #9 11214896
    Qurak
    Poziom 17  
    Witam

Chciałem podzielić się informacją, że znalazłem bezpośrednią przyczynę nieprawidłowego zachowania się mojego urządzenia. Brak reakcji podczas trybu CLONE, spowodowany był po prostu włączoną, podczas używania radiotelefonu blokadą klawiatury. Robiłem ostatnio remanent w pamięciach i przez przypadek wpadłem na to. Wyłączyłem radio z włączoną blokadą klawiatury i funkcja CLONE nie dała się aktywować na CLONE TX. Wynika z tego, że blokadę klawiszy radio pamięta nawet w trybie CLONE. Po wyłączeniu blokady klawiatury funkcja CLONE, a co za tym idzie programowanie przebiegło bezproblemowo.

Domyślnie blokada klawiatury nie jest włączona i dlatego wcześniej pomógł reset procesora :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy programowania radiotelefonu Yaesu VX-5R za pomocą interfejsu programatora opartego na schemacie z dołączonych materiałów oraz komunikacji z komputerem. Użytkownik opisał problem z komunikacją jednokierunkową (radio->komputer), który rozwiązał przez dodanie rezystora podciągającego na wyjściu programatora. Wymieniono konfigurację wtyczki jack 3,5 mm czterostykowej oraz możliwość programowania przy częściowym wsunięciu wtyczki mono. W trakcie dyskusji pojawiły się problemy z trybem CLONE, gdzie radio nie reagowało na przycisk VFO, co uniemożliwiało nawiązanie komunikacji. Okazało się, że przyczyną był włączony blokada klawiatury, która jest aktywna również w trybie CLONE. Po wyłączeniu blokady i wykonaniu resetu mikroprocesora radio poprawnie wyświetlało komunikat CLONE TX i umożliwiało programowanie. Omówiono także różnice między resetem procesora a resetem ustawień menu oraz kwestie prawne dotyczące użytkowania radiotelefonu do nasłuchu. Do programowania używano różnych systemów operacyjnych, m.in. Windows 98SE, WinME i FreeDOS, a także oprogramowania takiego jak EVE, VX5-Commander, YARD-YAWR i UNIV. Wskazano konieczność zmiany ustawień regionalnych (przecinek na kropkę) dla poprawnego działania programu EVE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA