logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilać kamery przemysłowe: 240V czy 12V przez koncentryk?

Cinek111 02 Mar 2009 10:51 3300 12
  • #1 6225108
    Cinek111
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam mam następujące pytanie
    Mam postawiony rejestrator na PC-cie będzie on obsługiwał około 6 kamer, już 2 są wpięte, wszytsko działa ok, jednak dla upewnienia mam pytanie o zasilanie kamerki, otóż mam koncentryka z żyłą sterującą długość kabli nie będzie przekraczała 20M, w tej chwili te 2 kamerki zainstalowałem puszczając przez żyłe sterującą 240V i zasilacz koło kamerki w puszce czy owy sposób jest dobry czy te 240v nie będzie robiło jakiegoś pola magnetycznego, czy też lepiej puścić przez tą żyłe 12V? i zasilacze koło rejestratora? Co prawda zasilacze byłyby na miejscu i w razie awarii można go było szybko przepiąć a z zasilacza zbiorczego zrezygnowałem ponieważ jeżeli się spali to wszytsko zgasnie, a tak tylko jedna sztuka.
    Aha zasilacze mają 12V 1A max pobór z kamerki 700ma
    Proszę o jakąś poradę w tym kierunku
    Pozdrawiam

Już ok? :D
  • #2 6226302
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 6228855
    Cinek111
    Poziom 12  
    irkor napisał:
    Cinek111 napisał:
    ........czy tez lepiej puscic przez ta zyłe 12V? i zasilacze kolo rejestratora?..............

Tak

Dla 6 kamer zasilacz impulsowy 12V/4A, no chyba, że kamery z podświetlaczami.

Ale dlaczego akurat zbiorczy?
    Tak jak pisałem spali się zbiorczy to wszytskie 6 sztuk zgasnie.
    Pytanie sprecyzuje, czy można robić w ten sposób jak zrobiłem?
  • #4 6229614
    RafalRadom
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Raczej nie przypominam sobie bym się spotkał z takim rozwiązaniem zasilania, lecz można zrobić to tak jak zrobiłeś i wszystko powinno bez problemu chodzić.

Puszcza się zasilanie 230V AC lecz w tedy stosuje się już raczej kamerki na 230V, z powodów czysto praktycznych i oszczędnościowych (odpadają wydatki na zasilacze). Powinno się jednak w takim przypadku zrobić uziemienie kamer.
    Jeśli stosuje się zasilanie przy kamerkach, to także ma to swoje uzasadnienie min ekonomiczne, gdyż potrzebne do zasilaczy 230V ciągnie się z najbliższego źródła;. Odpada więc kładzenie kabli typu koncentryk+zasilanie, wystarczy sam koncentryk (niższe koszty), oraz unika się spadków napięć na końcach linii przy dłuższych odcinkach tras kablowych w przypadku napięcia 12V DC.
    Jeśli puszczamy napięcie 12V DC z jednego miejsca, to też ma to swoje zalety. Odpada montaż kilku zasilaczy, wystarczy jeden większy i zawsze można podłączyć do kamerek np. UPSa, co w przypadku zaniku napięcia sieciowego podtrzyma ich pracę.
    Często też przed instalatorem jest stawiany wymóg, aby zaprojektować sieć z napięciem bezpiecznym. W tym przypadku wpuszczenie w żyły 230 VAC jest niedopuszczalne.
    Pozdrawiam
  • #5 6229620
    Yca
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    zasilacz zbiorczy, czy pojedyncze to juz nie ma wiekszego znaczenia jeśli tylko pradu nie braknie. 6szt jest dopuszczalne. Pamietaj tylko zeby zasilać to z jednej fazy, jednego źródła zasilania.
  • #6 6230101
    Cinek111
    Poziom 12  
    Ok na takie porady liczyłem:D
    Czyli jednak przerobie te 2 sztuki które już zamontowałem, własnie chodziło mi o te straty które mogłyby występować przy 12V, jednakże przy przewodzie nie dłuższym niż 20M myśle że nie bedzie się nic działo.
    Zresztą żeby się upewnić sprawdze miernikiem:D
    Dziekuję za poradę.
    Pozdrawiam
  • #7 6236597
    grz7737
    Poziom 11  
    sprawa jest taka a czy masz podpietego ups-a do kamerek i komputera bo jak masz zasilacz zbiorczy to zapewne z potrzymaniem akumlatora owiele lepszy sposób
  • #8 6237191
    Cinek111
    Poziom 12  
    Tymczasowo APC czuwa nad wszystkim.
    Ale Pc-et jest oparty na ATomie, wiadomo oryginalna obudowa jest mała, a co najlepsze w niej zasilacz(przetwornica) jest na 12V i na zewnatrz dopiero zasilacz taki jak przy laptopie:D
    Tak wiec pod wszytsko podepne masywną buforówke i po problemie.
  • #9 6238811
    Yca
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    no z tym buforowym to ja bym uwazal. Jesli jestes pewny ze komp bedzie bezpieczny przy wachaniach napiecia to ok. Druga sprawa odnosnie upsa to to ze zasilacze transformatorowne nie lubia sie z upsami, lepiej przy upsie impulsowe stosowac, tylko nie jakies bardzo szumiące bo one obraz z kamery czasami zakłócaja
  • #10 6239177
    Cinek111
    Poziom 12  
    Witam
    Wszystkie zasilacze mam impulsowe, dlatego to wszystkop stosunkowo ładnie funkcjonuje.
  • #11 6264808
    Cinek111
    Poziom 12  
    Witam ponownie, jednak nie wszytsko jest ok.
    Mianowicie, po jakimś czasie zanika obraz z jednej kamery nieważne której nie wazne ile czasu po restarcie całego systemu.
    Obraz potrafi się zawiesić nieraz nawet godzinę po restarcie systemu.
    Nie pomaga reboot samego softwaru, trzeba restartowac cała maszyne(system).
    Macie pomysły od czego to może być?

System XP SP II
    Płyta Gigabyte z Atomem
  • #12 6265203
    SLAL
    Poziom 25  
    Ocena: 76
    A czy "masy" tego "wszystkiego" są poprawnie sprowadzone do
    potencjału "ziemi" ?

Do czego są "uziemione" filtry tych zasilaczy impulsowych ?
    - odwieczny problem ?

SLAL
  • #13 6266520
    RafalRadom
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Pisałeś, żę rejestrację robisz na PC-cie. Napisz jeszcze jakiej karty używasz do monitoringu. Ja miałem kiedyś podobny problem u klienta. Obraz się zawieszał konkretnie z jednej kamerki. Gdy podłączałem kamerkę do monitora serwisowego, wszystko było ok, a w kompie ... dalej obraz statyczny i tak jak u ciebie, ponowny rozruch programu nie pomagał, tylko reset kompa.
    Tak właściwie, to do dziś nie wiem co było przyczyną. Ponieważ usterka była uciążłiwa i trwałą dłuższy czas, chciałem ją usunąć jak najszybciej. Nie wnikając w sedno sprawy zastosowałem najprostrzy sposób naprawy, odinstalowałem całe oprogramowanie karty ze sterownikami, reset kompa i ponowna instalacja oprogramowania. W moim przypadku pomogło.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sposobu zasilania kamer przemysłowych podłączonych do rejestratora na PC obsługującego 6 kamer, z kablami koncentrycznymi o długości do 20 m. Autor pyta, czy lepsze jest zasilanie 240V przez żyłę sterującą z zasilaczem przy kamerze, czy 12V z zasilaczami przy rejestratorze. Zalecane jest stosowanie zasilaczy impulsowych 12V o odpowiedniej mocy (np. 4A dla 6 kamer), zasilanie z jednej fazy i uziemienie kamer przy zasilaniu 230V. Zasilanie 12V z jednego źródła pozwala na łatwiejszą ochronę UPS-em i unikanie spadków napięcia na dłuższych odcinkach. Problemy z zanikiem obrazu mogą wynikać z niepoprawnego uziemienia mas zasilaczy impulsowych lub problemów ze sterownikami karty do monitoringu. Zaleca się sprawdzenie uziemienia oraz reinstalację oprogramowania karty. Wskazano, że zasilacze impulsowe lepiej współpracują z UPS niż transformatorowe, które mogą generować zakłócenia obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA