logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór krótkofalówek PMR do ASG: MaxCom WT-308 czy Intek T30?

Mistyk102 02 Mar 2009 19:53 3338 9
REKLAMA
  • #1 6227358
    Mistyk102
    Poziom 2  
    Witam.

Na wstępie chcę nadmienić, że nie potrzebuję jakiejś super pro krótkofalówki, lecz podstawowej, aby jedynie komunikować się z członkami drużyny ( ASG ). Nie przewiduję zasięgu potrzebnego powyżej 1.5 - 2 km w terenie nie zabudowanym, więc szukam najtańszych modeli krótkofalówek.
    Znalazłem tutaj dwa ciekawe zestawy;

MaxCom WT-308 ( 2 sztuki, 99 zl )
    http://www.zadowolenie.pl/zobacz,21943,kat,200,maxcom-wt-308--

Intek T30 ( 2 sztuki, 109 zł )
    http://radiotelefony.info.pl/ -> radiotelefony przenośne -> pierwszy zestaw.

Nie potrzebujemy żadnych bajerów, tylko podstawy - z tego co wiem, jest kilka kanałów, jedynie chodzi o porozumienie się i szybkie przekazanie informacji na nie dużych dystansach.

W które zestawy najlepiej mamy się zaopatrzyć, lub poleciacie inne krótkofalówki, w cenie do 120 - 130 zł / 2 sztuki, które są lepsze?

Drugie pytanie, czy do tych krótkofalówek, które podałem, mogę podłączyć ten zestaw
    http://www.zadowolenie.pl/zobacz,13973,kat,164,creative-hs-390-

Oraz aby to działało tak, że krótkofalówkę mam w kieszeni, w słuchawce słysze, co mówi mój rozmówca, a do mikrofonu mogę mówić.

Jestem w tym totalnie zielony, więc proszę o dokładne instrukcje ;)

Pozdrawiam, Mistyk~
  • REKLAMA
  • #2 6227507
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

Dla samej ścisłości : to radia z 1-szego linku nie są Krótkofalówkami tylko Ultra-Krótkofalówkami , działającymi na falach ULTRA krótkich. Inaczej paśmie PMR (446MHz).

Proponowane radia MaxCom WT-308 niestety nie mają możliwości "Oraz aby to działało tak, że krótkofalówkę mam w kieszeni, w słuchawce słysze, co mówi mój rozmówca, a do mikrofonu mogę mówić. " , ponieważ nie mają funkcji VOX.
    Cytat z linku : VOX - NIE.

Do takiej łączności , możesz wykorzystać dowolne radia w paśmie PMR , ale z działającą funkcja VOX.

VOX to inaczej , możliwość uruchomienia nadajnika "głosem", bez użycia załączenia nadajnika przez PTT (nad./odb.)

Pozdrawiam.
  • #3 6227523
    Mistyk102
    Poziom 2  
    Znalazłem takie modele ( szukam jedynie w minimalnych przedziałach cenowych :P )

http://allegro.pl/item565536399_krotkofalowki_doro_wt86_zasieg_do_6km_gwarancja.html

Zasięg dobry ( będą używane jedynie na polach, w lesie ), jest funkcja "Głosowa aktywacja nadawania" ... Tak więc, aby się upewnić, zapytam raz jeszcze - czy w tym modelu , który podałem wyżej, mogę podłączyć ten zestaw słuchawek i mikrofonu Creativa, oraz krótkofalówkę mieć w kieszeni, mówić do mikrofonu i słyszeć rozmówcę w słuchawkach ? Czy to będzie działać ...

Przepraszam, że tak pytam, ale jestem zielony i nie mam zamiaru się zagłębiać w temat, tylko się dowiedzieć i kupić ;)

Pozdrawiam, Mistyk~

Zgodnie z regulaminem pkt. 10.11 , link do aukcji zawieszam. [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #4 6227802
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Mistyk102 napisał:
    Zasięg dobry ( będą używane jedynie na polach, w lesie )

Że ktoś napisał o zasięgu do 6km to wcale nie znaczy , że ten zasięg będzie właśnie taki.
    PAPIER wszystko "wytrzyma". :cry:
    Cytat:
    Tak więc, aby się upewnić, zapytam raz jeszcze - czy w tym modelu , który podałem wyżej, mogę podłączyć ten zestaw słuchawek i mikrofonu Creativa, oraz krótkofalówkę mieć w kieszeni, mówić do mikrofonu i słyszeć rozmówcę w słuchawkach ?

Jeżeli w tym modelu jest taka możliwość , podłączenia dodatkowego zestawu mikrofonowego, to oczywiście , że TAK.

Należy pamiętać , że w radiotelefonach z pasma PMR w 99% przypadkach niestety takiej możliwości NIE ma , z "banalnej" przyczyny , poprostu brak jest dodatkowego złącza na mikrofono-głośnik. :cry:

Pozdrawiam.
  • #5 6227944
    stasiek70
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam
    Ja posiadam MAXCOM WT208.Z obiecywanych 4-5 km w praktyce zasięg wynosi max. 1,5 km.Ale za cenę 70 zł. nie można więcej oczekiwać .Liczba kanałów - 8
  • REKLAMA
  • #6 6228114
    konrad940
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Ja polecam Ci maxcom wt108 w miarę tanie i wytrzymałe po przeróbce efekty bardzo zadowalające.
    Jak chcesz jakieś info na temat przeróbki to pisz na PW
  • #7 6228174
    Mistyk102
    Poziom 2  
    #up

Proszę o jasną odpowiedź, czy do tej krótkofalówki, którą polecasz, maxcom wt108 ( http://www.zadowolenie.pl/?mod=produkty&action=zobacz&id=10025&id_kat=200&partner=ceneo )

Mogę podłączyć ten zestaw

http://www.zadowolenie.pl/zobacz,13973,kat,164,creative-hs-390-

Mieć krótkofalówkę w kieszeni np., do mikrofonu mówić, a w słuchawkach słyszeć rozmówcę ?

Tzn. czy będzie to działać ...

Proszę, o jasną odpowiedz ;d

Mistyk~
  • REKLAMA
  • #8 6229582
    konrad940
    Poziom 22  
    Pewnie się da ale wt108 ma zestaw słuchawkowy z mikrofonem
  • #9 6231565
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam, ale w warunkach polowych oryginalny zestaw się nie nadaje, ze względu na brak sztywnego montażu słuchawki, a tych słuchawek nie podłączysz, bo potrzebny jest micro Jack, trójkanałowy.
  • #10 6232579
    konrad940
    Poziom 22  
    Da się tylko chyba trzeba będzie trochę zmienić połączenia w jacku od słuchawek ale to się okaże po sprawdzeniu.
    Czyli odpowiedź na twoje pytanie brzmi tak

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru podstawowych krótkofalówek PMR do komunikacji w drużynie ASG na dystansie do 1,5-2 km w terenie otwartym, z ograniczonym budżetem do około 120-130 zł za dwie sztuki. Modele MaxCom WT-308 i Intek T30 zostały porównane pod kątem funkcji i możliwości. MaxCom WT-308 to radio PMR bez funkcji VOX, co uniemożliwia aktywację nadawania głosem i wygodne użycie zestawu słuchawkowego z mikrofonem w kieszeni. W radiotelefonach PMR często brak jest złącza do podłączenia zewnętrznego mikrofonu i słuchawek, co ogranicza możliwość korzystania z zestawów typu Creative HS-390 bez modyfikacji. Model MaxCom WT108 jest polecany jako tani i wytrzymały, z możliwością przeróbek, które poprawiają funkcjonalność. Podłączenie zestawu słuchawkowego do WT108 jest możliwe, ale może wymagać modyfikacji wtyczki jack. Zasięg praktyczny tych urządzeń wynosi około 1,5 km, co odpowiada potrzebom użytkownika. Wskazano, że deklarowane zasięgi do 6 km są często zawyżone i nie odzwierciedlają rzeczywistych warunków terenowych. Podsumowując, do podstawowej komunikacji w ASG na krótkim dystansie rekomendowane są modele z funkcją VOX i możliwością podłączenia zestawu słuchawkowego, przy czym najtańsze modele mogą wymagać przeróbek sprzętowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA